Passie Projecten - Zin in Zingen
linkedin facebook twitter divider nieuwsbrief divider zoeken agenda winkelmandje

Matthäus Passion Meezingconcert Utrecht 2019

19 april 2019

Een goede traditie: de uitvoering van de Matthäus Passion als meezingconcert onder leiding van Madeleine Ingen Housz, in de Geertekerk te Utrecht op Goede Vrijdag 19 april: een integrale uitvoering met professionele solisten en begeleid door het eigen orkest Capella Passionata.
VROUWEN DIE ZICH AANMELDEN ALS TENOR MOGEN GRATIS DEELNEMEN AAN DE STOOMCURSUS VAN DE TENOREN


Passietijd 2019: de Matthäus Passion als meezingconcert. Daarbij gaat het niet om perfectie, maar de bevlogenheid van de zangers. Het verlangen om dit stuk te zingen krijgt alle ruimte tijdens een meezingconcert. Daarom is het niveau telkens hoger dan verwacht.
OPGEPAST SOPR 1 en SOPR2 O Lamm Gottes unschuldig!
Het is goed bevallen afgelopen jaar met de koraalmelodie van het openingskoor gezongen door sopranen. meer rust in de uitvoering en prima klank! We zoeken dus van elke sopraangroep ca. 6 zangeressen die het leuk vinden het openingskoraal te zingen ipv de eigen koor stem. Geef je op door in te vullen bij opgave in vak OPMERKINGEN! dank!
De studiedag vooraf is een belangrijk onderdeel van het voortraject. Met de eigen stem inzingen, samen de moeilijke passages oefenen, afstemmen op elkaar, aanwijzingen voor thuis oefenen…
Hier leg je de basis. Deze studiedag is inbegrepen in de deelnemersprijs en vindt plaats op
zo 7 april 2019 van 10.30 tot 17.00u.
Locatie: Parnassos, Kruisstraat 201, Utrecht.

Zie voor meer informatie onder: Praktische Informatie/Daginfo/Voorbereiding.

Het beeld is van Janny Cornelisse
Stoomcursussen
Voor een ieder die extra wil oefenen - erin komen – en samen naar het evenement toeleven zijn er weer stoomcursussen: die rechts in het menu en onder voorbereiding.

Kleding uitvoering bij de uitvoering
We stellen voor, -maar het is aan u om mee te doen-,
koor 1: zwart onder paars boven
koor 2: zwart onder: lila of wit boven al of niet met paars accent


Downloads


Soort: Meezingconcerten
Periode: Goede Vrijdag 19 april - Studiedag zo.7 april
Tijden: 9.15 - 17.30u - Uitvoering 13.30u
Bijzonderheden: Geertekerk, Utrecht
Prijs: €56,-
Leiding: Madeleine Ingen Housz
Locatie: Geertekerk Utrecht
Geertekerkhof 23
3511 XC Utrecht

Dagindeling vrijdag 19 april 2019
Geertekerk, Utrecht

9:00 - 9.30 aankomst deelnemers
9.30 -10.00 inzingen
10:00 - 11.00 koor en orkest
11:00 - 11:20 koffiepauze
11:20 - 12.30 koor en orkest
12.30 - 13.00 solisten en orkest
13.00 openstelling voor luisteraars
13.30 - 14.45 uitvoering deel 1
15.00 - 17.30 uitvoering deel 2

19 april 2019 13:30
Geertekerk Utrecht , Geertekerkhof 23 Utrecht

De voorbereiding bestaat uit de volgende mogelijkheden:
  • 1.Stoomcursus
  • 2 Studiedag en/of avond
  • 3 Bladmuziek
  • 4 Oefen-Cd
1. Stoomcursussen
Voor alten en sopranen op 2 zondagen:
24 en 31 maart 13.15-17.00u. Locatie: Parnassos, Kruisstraat 201 Utrecht
Voor tenoren en bassen op twee vrijdagavonden:
29 maart en 5 april van 18:00-22:00u. 't Haagje, Driebergen.
Inschrijving hiervoor is los van de inschrijving voor meezingen op de uitvoeringsdag.

2. Studiedag
Op zondag 7 april is er een (bij de deelnemersprijs inbegrepen) studiedag, locatie:
Parnassos, Utrecht
Onder leiding van verschillende repetitoren wordt er de hele dag gewerkt in stemgroepen, koor en met beide koren.
vanaf 10.15 aankomst
10.30 - 12.30 repetitie 1: in stemgroepen
12.30 - 13.30 lunchpauze
13.30 - 14.45 repetitie 2: koor 1 / koor 2
14.45 - 15.15 theepauze
15.15 - 17.00 repetitie 3: tutti koor
NB: kleinkoor zingt enkele nummers die lastig zijn en teveel studie tijd zouden nemen. Het gaat om:
15 Herr bin ich's SATB
33 a haltet bindet nicht ( so ist mein Jesus) SATB

Op de studiedag worden deze stukken in de lunchpauze ingestudeerd met max 4 mensen per stem. Je kunt je daarvoor opgeven, als doorgewinterde matthäus-zanger bij
info@passieprojecten.nl
3. Bladmuziek
U zorgt zelf voor bladmuziek.
We gebruiken de uitgave van Peters.
Zelf halen bij Broekmans & van Poppel in Utrecht = 10% korting op vertoon van uw inschrijvingsbewijs van PassieProjecten.
Zelf halen of Bestellen bij muziekwinkels
TIP: in blad "informatie" kunt u een lijst van nuttige turbae inzetten downloaden. ZEER nuttig bij studeren!

4. CD-Oefenmateriaal
Er zijn uitstekende ingezongen oefen-Cd`s in de handel, uitgave `Chorsingen Leicht gemacht` van Peters. U kunt die bij de muziekvakhandel bestellen. Of u maakt gebruik van de gratis midibestanden
Of de uitgave bij carus: en bij CD-Carus Of de carus-app die je kunt aanschaffen voor tablet en smartphone: Ga naar Playstore en download Carus Music en kies het stuk en je stem. Afspeelbaar in langzamer tempo erg handig!
Een gratis midi bestand waarmee U zelfs de noten kunt mee lezen: www.koorpartijen.nl . volg de aanwijzingen, u kunt midi luisteren of zelfs luisteren en noten meelezen! Voor dat laatste moet u een programmaatje downloaden, zoals aldaar aangegeven onder "uitleg". kan snel en langzaam afgespeeld worden

Klik hier om te horen en te zien .....
Madeleine Ingenhousz houdt van Meezingconcerten. Ze voerde diverse malen de Mattheus Passion als meezingconcert uit. Niet de perfectie maar de bevlogenheid, het verlangen om dit stuk te zingen krijgt alle ruimte tijdens een meezingconcert. Daarom is het niveau telkens hoger dan verwacht. Klankgeworden spontaniteit en vrijheid.
Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.13:12, 9 april 2018
Een paar opmerkingen over de Matheus 2018 1. De solisten hadden een mooie stem en brachten een mooi evenwicht tussen dramatiek en ingetogenheid. 2. De naar voren geschoven begintijden vielen bij vele koorleden (ik heb er tien gesproken) heel goed. Als je om 1:30 uur aan de uitvoering begint ben je frisser dan een paar uur later. Men is alerter en de inzetten waren beter op toon en op gelijkheid. Een dat weegt ruimschoots op tegen het halve uur minder repeteren, mede dankzij de studiedag daarvoor. 3. Ik heb gisteren avond ook nog de top/professionele uitvoering van Jos van Veldhoven beluisterd. ( Matheus-verslaving?) Ik vond dat onze meezing / amateur-uitvoering heel aardig mee kon. Best iets om trots op te zijn. Groet, Jan
door: Jan
13:08, 9 april 2018
Madeleine, Je was weer goed vrijdag. Dat geldt ook voor de solisten, waarbij evangelist Steven en Joost, door uit het hoofd te zingen, op mij de meeste indruk maakten. Als Joost zijn boek helemaal weglaat (en niet in de hand houdt) wordt het nog beter. Ik had het oude boek van mijn moeder deze keer zwart gekaft, maar in de haast een andere zwarte kaft van mijn moeder (de Messiah) meegenomen. Gelukkig kon ik van Janny een exemplaar lenen voor de stukken die ik nog niet uit het hoofd ken. Mij staat bij dat we vorig jaar ook de aria “Mache dich, mein Herze, rein”ook als extraatje meegezongen hebben. Als je dat erin wilt laten is het goed omdat van te voren met het koor en orkest af te spreken, we kunnen het dan overdag een keer oefenen. Voor de luisteraars is dat verrassender.
door: Harrie
13:06, 9 april 2018
Beste Madeleine, Inmiddels was dit mijn vierde Matthäus met de passieprojecten en ik heb er opnieuw zeer van genoten. Het is heel bijzonder hoeveel energie jij de zangers weet te geven. En hoe dit een intense zelfs spirituele beleving wordt waarin het verhaal en de muziek elkaar versterken. Als een van degenen die in het Ripienokoor meezongen heb ik ook niet zo’n gevoel bij of en hoe dat overkwam. Wel vond ik dat erg leuk om te doen en hoorde ik vanaf die plek betere dan in de groep hoe de stemmen door elkaar heen gevlochten worden. Het wonderlijke is dat ik kennelijk zo gefocust was dat ik de trompet zelf eigenlijk niet zo goed heb gehoord. Voor iemand die graag zingt en er eigenlijk te weinig tijd voor heeft is dit een ideale manier om toch mee te doen aan iets bijzonders. Enfin, In elk geval heel veel dank weer voor je bezielende leiding en ik doe graag weer mee het volgende jaar en wellicht ook nog met een ander project!
door: Monique
13:02, 9 april 2018
Dag Madeleine, Wij vonden het een indrukwekkende uitvoering, vooral omdat je het koor inderdaad met meer nuances liet zingen. Ook bij wat tegenspoed of oneffenheden bij orkest en solisten bleef iedereen onder jouw leiding onverstoorbaar het goede doen. Deel 1 was inderdaad perfect, mede door de tenoren. Wij vonden de ripieno-oplossing prima, inclusief de trompet. Vooral voor Titus als bas was het meezingen van Mache Dich Mein Herze Rein een cadeautje.
door: Titus en Elizabeth
10:11, 8 april 2018
Wat fantastisch om ook na 12 eerdere keren de MP weer samen te zingen! Elk jaar zijn er weer andere dingen die je opvallen, vindt er verdieping plaats en organiseert Madeleine ook weer nieuwe dingen. De solisten vond ik ook dit jaar weer fantastisch. De verteller natuurlijk(!), maar ook de anderen waren heel erg mooi en overtuigend. De jongere twee ook super!! En zo mooi dat de solisten in hun rol bleven het hele stuk. De trompet kon ik (alt koor 1) niet goed horen. Geweldig om de tempo s anders te zingen. Bedankt Madeleine!!
door: Drien Suurmond
20:10, 3 april 2018
Beste Madeleine, Meezingen met de Matthaeus Passie (alt) stond al een aantal jaren op een verlanglijstje. Nu, sinds half jaar met pensioen, was het er de tijd voor. Eind december opgegeven (Amsterdam was al 'vol' en 'uitgeweken' naar Utrecht), begin januari begonnen met oefenen. Elke dag weer......en aanvankelijk dacht ik: dit gaat me nooit lukken, wat vond ik het moeilijk. Maar na een paar weken bleek dat ik toch vorderingen maakte en dat gaf me moed! En jawel, drie maanden, twee stoomcursusmiddagen en een studiedag later had de MP mij in zijn (of haar?) greep! Graag wil ik je bedanken voor jouw bezielende, bevlogen en inspirerende leiding van dit project! Ben met je eens, ook ik vond het eerste deel mooier klinken dan het tweede deel. Waren we onze focus/concentratie beetje verloren? Maar toch: ik heb heerlijk gezongen en mijn familie/luisteraars hebben genoten en vonden het prachtig!!! Groet, Marga Wentholt.
door: Marga Wentholt
17:18, 26 maart 2018
Ik heb weer genoten van de Mattheus en het meezingen. Grote bewondering voor de organisatie en de prettige manier waarop Madeleine meer dan 200 zangers en 2 orkesten dirigeert!! Chapeau. Ze zal wel gevloerd zijn na zo’n dag.
door: Miek

De toegift aan het einde waarbij we met z`n allen de basaria zongen was echt de kers op de taart. Ik vond het een ontroerende ervaring.
Nogmaals bedankt en de volgende keer ben ik er zeker weer bij.
Koos.

Ook het voorzingen van een recitatief waarop het koor moet invallen zonder in het boek te kunnen kijken vind ik een geweldige ervaring. Dat zijn de momenten waarop het duidelijk gaat om het samen muziek maken, en niet zozeer het resultaat. Ik vond zelf dat het fantastisch ging gisteren.

Ontspannen zingen
Ik heb nog nooit een concert zo ontspannen kunnen zingen als deze MP!
Natuurlijk sta je in een mega-groot-koor en gaat het er niet om of je soms een foutje maakt.
Maar tegelijk voelde ik de eenheid in het geheel als iets heel groots om me heen.
Ik kwam voor de beleving van deze MP die is als deelnemer zoveel meer dan als toehoorder.
Na de intense beleving van het hele gebeuren kwam als toetje de laatste bas aria.Ik voel het nog steeds als een feestje waarvoor mijn hartelijke dank!
Applaus voor de mee-zing-passies!!!!
Groetjes,
Ria

Spektakel
Beste Madeleine,

Wat een spektakel was dat gisteren. Wij dames waren uitgeput, maar wat hebben we genoten. En dan vooral van jouw energie, je muzikaliteit, je humor
en je smaakvolle correcties. Je authentieke, zichtbare teleurstelling toen (o.a.) Blitze und Donner de mist in ging en onze spijt daarover was naar mijn idee ook uniek. Merkte je dat we het daarna zo graag goed wilden maken? En een zucht slaakten toen dat voor ons gevoel lukte? Het koor als groot gezin of zelfs maatschappij, alles gebeurt volgens regels die je pas achteraf begrijpt.
Wat een wonder als/dat het zo vaak goed gaat, en wat een mysterie als het fout gaat. Je kunt niemand aanwijzen, in de kettingreactie zijn we allemaal even verantwoordelijk.(....)
Bedankt voor de inspirerende ervaring en mooie muziek.
Hartelijke groet,
Monique

Blijf dit nog heeel lang doen!
Beste Madeleine,

Ik voel de behoefte om je iets te vertellen over de afgelopen periode waarin ik voor het eerst meegedaan heb met het oefenen van de Mattheus en de uitvoering afgelopen vrijdag in de Geertekerk onder jouw leiding.

Ik ben door dit alles diep geraakt en dat heeft ALLES met jou te maken.
Ik heb genoten van jouw grote muzikaliteit, jouw bevlogenheid en jouw manier van deze `mooiste muziek van de wereld` doceren aan een koor met weinig tot veel ervaring.

Hoe jij ons met je hele wezen, je mimiek, gebaren, expressie en niet te vergeten je humor (!) ons bijvoorbeeld vertelt hoe we `Wahrlich, dieser ist Gottes Sohn gewesen` moeten vertolken, is fantastisch: `boeken weg, je bent verwonderd, kijk naar boven! Pas dan zing je vanuit je hart!`(....)
Na een intensieve periode waarin ik de hele dag alleen nog maar Bach zong (heeerlijk!!), is alles nu voorbij. Het is een soort `zwart gat`. Even afkicken.
Wat een mooie ervaring.

Ik wil je hiervoor bedanken en ik denk dat ik mede voor veel andere mensen spreek als ik zeg: wat een prachtig werk heb jij waarin je mensen de mogelijkheid biedt om zulke prachtige momenten vanuit je ziel te beleven.. Blijf dit nog heeel lang doen!!

Een hartegroet van
Els

Uit comfortzone.
Beste Madeleine,

Met dit mailtje wil ik je graag laten weten dat ik heb genoten van afgelopen vrijdag, een zeer bijzonder moment om - na 30 jaar `luisterervaring` - dit stuk nu eindelijk zelf een keer te zingen, samen met mijn moeder!

Hartelijke groet,
Lydia
Bestellen
19 apr -19 apr '19
Luisterkaarten
Fair Trade Zingen
image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image