Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Stabat Mater Pergolesi voor vrouwen 2015

15 februari- 7 maart 2015 Let op de datum ! dit project is voorbij!

Wegens overweldigend succes van de vorige jaren, opnieuw geprogrammeerd: het Stabat Mater van Pergolesi als meezingconcert voor vrouwenstemmen (sopraan en alt). De uitvoering vindt plaats op zaterdag 7 maart 2015 in de Dominicuskerk in Amsterdam. De leiding ligt in handen van Madeleine Ingen Housz.

Downloads

Het is de vijfde keer dat PassieProjecten een meezingconcert organiseert rondom het Stabat Mater Pergolesi componeerde dit stuk aan het eind van zijn leven. Het is zijn laatste werk, een paar dagen voor zijn dood voltooid. Het gaat over de smart van de bedroefde moeder van Jezus die haar zoon ziet sterven aan het kruis.

Stabat Mater is geschreven voor twee hoge stemmen, in die tijd gezongen door mannen, begeleid door een strijkers ensemble en orgel. In de 18e eeuw werd dit werk erg populair en vaak gezongen door vrouwenstemmen. Omdat het geheel van het Stabat Mater zo nu en dan wel erg hoog is voor (niet zo geoefende) stemmen zingen we een aantal delen in een lagere toonsoort. Klik hier voor het bijbehorende schema.

Alt of sopraan zingen?
Een oproep van Madeleine: dames, hoog zingen is niet IN, maar wel erg leuk! Van hoog zingen word je vrolijk! Als u er thuis maar net bij kunt, staat u waarschijnlijk in de groep als een leeuwerik te kwelen. Bovendien help ik u daar een handje bij. Alt zingen is warm en veilig. Help de verhouding getalsmatig een handje en geef die sopraanstem van u een kans. U kunt tijdens de repetities alsnog tot een andere conclusie komen.

Bij het aanmelden en bestellen van uw meezingkaart kunt u tegelijk de oefenCD voor alten meebestellen! Ingezongen door Madeleine met pianist, een prima hulpmiddel. Sopranen kunnen zich makkelijk redden met elke gewenste opname van cd of youtube.

Pergolesi en Bach
Beluister hier een uitzending over het Stabat Mater van Pergolesi plus de interpretatie ervan door Bach.


Soort: Meezingconcerten
Periode: 15 februari tot en met 7 maart 2015
Tijden: 10.45u. tot 17.00u.
Bijzonderheden: oefenmiddagen op 15 februari en 1 maart
Prijs: €48,-
Leiding: Madeleine Ingen Housz
Locatie: Dominicuskerk
Spuistraat 12
1012 TS Amsterdam

Dagindeling zaterdag 7 maart
Aankomst om 10.05/10.15u stationshal NS Amsterdam Centraal
10.20 zingen rond de vleugel deel 1 Stabat Mater ( zonder blad?)
10.30 naar Dominicus lopen
10.45: inzingen
11.00: repetitie met piano
12.15: koffiepauze
12.30: repetitie met orkest en solisten
14.00 - 15.00: lunchpauze en solisten repetitie
vanaf 15.00u: toegang voor luisteraars - pauze
15.30 - 15.40 kort voorwoord door spreker
15.40 - ca. 17.00 uur: uitvoering

Kleding
Het kledingvoorstel is: zwart met een paars of lila accent. Dat kan zijn een blouse, een sjaal, jasje. Van belang is vooral dat u warm genoeg gekleed gaat. Wil je ook je boek zwart of paars kaften?
De deuren gaan open voor luisteraars om 15.00u.

De voorbereiding bestaat uit de volgende mogelijkheden:
  • 1. bladmuziek
  • 2. oefen-Cd
  • 3. studiedagmiddagen

1. Bladmuziek
U zorgt zelf voor bladmuziek. We werken met de uitgave van Breitkopf.
overige muziekvakhandel

2. Oefenmateriaal
* De sopraanpartij kunt u het beste studeren gewoon met een CD of vanuit YouTube. Er zijn vele prachtige opnamen.
* Voor de alten is er een oefen-CD. Ingezongen door Madeleine met pianist, een prima hulpmiddel.
U kunt bij de aanmelding tegelijk de oefenCD voor de alten bestellen!
LET WEL: op de oefendagen zingen wij een aantal delen lager. Wij hebben dat speciaal voor u getransponeerd, want daardoor zingen wij meer delen zelf, dan gebruikelijk!
You Tube
luisteren naar Andreas Scholl en Barbara Bonney!

3. studiemiddagen
Voor dit project geen stoomcursus, want we studeren alles samen in. De ervaring van de primeur in 2011 is dat dit genoeg is wanneer u thuis de uitvoering goed voorbereid.
twee zondagmiddagen:
* 15 februari 13.00-17.00u
* 1 maart 13.00-17.00u

Plaats: Q-Factory, Atlantisplein 1 in Amsterdam, op loopafstand van het Muiderpoortstation.
Ook kunt u gebruikmaken van (gratis) midi-bestanden van choralwiki. Dan kunt u meteen al aan de slag.

Madeleine Ingen Housz - dirigent
Filmorkest - orkest
Johanneke Vogel - sopraan
Betty Borstlap - alt
Mirella Klomp - inleider
Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
17:43, 15 maart 2015
Wat was het weer heerlijk om te doen Madeleine. Veel dank weer voor je inspirerende leiding. En wat heeft die sopraan zich snel ingezongen en de Nederlandse tekst eigen gemaakt: alt en sopraan waren beiden prachtig. Heerlijke dag gehad, genoten. Nu moe maar voldaan. Op naar een volgend project. Dank en groet,
door: Margreet
17:42, 15 maart 2015
Dag Madeleine Ik heb gisteren voor het eerst meegedaan met de Stabat Mater van Pergolesi. Ik heb ontzettend genoten van de solisten, het koor en van je goede en enthousiaste manier van dirigeren. Vriendelijke groeten
door: Ineke
17:40, 15 maart 2015
Dag Madeleine, Met een grote smile op mijn gezicht denk ik terug aan gisteren. Wat een prachtige dag. De Flashmob, de voorbereiding en de uitvoering in de Dominicuskerk allemaal even bijzonder. Ik heb genoten en een hoop mensen met mij. En dat allemaal mede door jou en je team. Hartelijk dank daarvoor. Ik hoop je weer ergens te treffen bij een meezing passieproject of weer in Vught. Tot de volgende keer!
door: Margret
13:25, 11 maart 2015
Lieve mensen van PassieProjecten, Wat heb ik genoten van de repetities en de uitvoering afgelopen zaterdag. Ik heb er mijn blogpost van maart aan gewijd (met link naar jullie website!) http://www.krachtverhalen.nl/
door: Monique Hurkmans
16:18, 10 maart 2015
Ha Madeleine, Heb genoten van het oefenen en de uitvoering van het Stabat Mater. Deze 2de keer ging het me beter af dan vorig jaar en dat was dus nog fijner. Met dank en groet,
door: Liesbeth
16:14, 10 maart 2015
Hallo Madeleine, Ik ben geen moeder, maar ik heb afgelopen zaterdag gezongen voor alle moeders die hun kind moeten missen. En ik heb gezongen voor alle kinderen die de liefde van een moeder moeten missen. De tekst van Willem Wilmink had ik met potlood in mijn partituur geschreven, zodat ik bewust kon zingen. Het verdriet van Maria, het verdriet van mijn kinderloosheid mengde zich met het verdriet van moeders en kinderen. Verdriet verbindt. Het was goed en mooi. Bedankt voor veel.
door: Gerda
14:00, 10 maart 2015
Dag Madeleine, We hebben weer een mooie Stabat Mater neergezet zaterdag, ik heb er enorm van genoten. Mijn publiek was ook lovend. Dank voor je inspirerende begeleiding. Verder hulde aan de invalsopraan, knap hoe zij zich op zo'n korte termijn de partij eigen heeft gemaakt. En wat een prachtige stem, heel mooi, ook in de hoogte, echt een pareltje.
door: Marijke
13:58, 10 maart 2015
Hallo Madeleine, Vandaag heb ik genoten van de prachtige muziek. Ik heb heerlijk gezongen. Het was voor het eerst dat ik Sabat Mater van Pergolesi heb gezongen. Bedankt voor je inspiratie! En tot een volgende keer.
door: Caroline
21:04, 12 mei 2014
Gisteren heb ik voor het eerst meegedaan aan de meezing Stabat Mater in de Dominicuskerk. Wat een feest was dat! Deze muziek heb ik al zoveel malen beluisterd, maar nu voor het eerst dus meegezongen. De geweldige insprirende en positieve leiding van Madeleine tilde het koor op en maakte het voor mij een prachtige ervaring. Voor herhaling vatbaar!
door: Annemarie
21:02, 12 mei 2014
Beste Madeleine, Over de Stabat Mater dag j.l. zaterdag ben ik heel blij. Ik zong voor het eerst mee met dit project. Ook de oefen zondagen in MusiQ heb ik meegedaan. Wat een mooie dag in de kerk. Met al die zeer zang grage vrouwen, met de solistes, met het orkest en onder jouw bezielende leiding. De solistes met de tekst van Wilmink. Die tekst had ik nog nooit gelezen. Ik moest de woorden niet te veel tot me door laten dringen die want dan begon ik zelf te huilen. Ik raakte heel af en toe de draad kwijt (vooral bij 8) maar vond hem altijd weer terug. Vooral het zingen zonder boek beviel me zeer goed op de repetitie. Dat maakte me vrijer. Ook dank voor de mooie tekst van Lenette Schuit. Dat de uitvoering op Internationale Vrouwendag werd gedaan was voor mij bijkomstigheid. Het Stabat Mater is verbonden aan moeders die lijden. 8 maart is en blijft voor mij altijd verbonden met oog hebben voor de achterstelling van vrouwen hier en in de rest van de wereld. En voor velen die lijden, niet alleen de moeders. Hartelijke groet, Liesbeth Vrakking enne....koffie kunnen kopen bij binnenkomst in de kerk vond ik heel fijn......
door: Liesbeth
20:59, 12 mei 2014
21 maart 2014 Wat ben ik blij dat jullie hebben besloten dit jaar weer Stabat Mater van Pergolesi uit te voeren. Ik heb enorm genoten van het oefenen met koor, het oefenen op de dag van de uitvoering met solisten en orkest. En zeker ook van de uitvoering zelf. Ik kreeg ook veel positieve reacties van mijn "fans". Ik hoop volgend jaar weer mee te zingen. Misschien het koor volgend jaar ook met de tekst van Wilmink?
door: Margreet
20:55, 12 mei 2014
6 mei 2014 Hallo, Madeleine, Ik wil je via deze mail bedanken voor de fantastische uitvoering die we met elkaar gemaakt hebben. Dat is grotendeels aan jouw inspiratie en kunde te danken. Het ging volgens mij heel goed, en was zeer gedisciplineerd en muzikaal. De klank was warm, als ik het vergelijk et de opnames van vorig jaar, ook rustiger? Ook de klank van het orkest was mooi. Ikzelf was natuurlijk zekerder dan vorig jaar en heb intussen meer bijgeleerd, maar toch is de manier waarop jij dit in korte tijd voor elkaar krijgt, iets bijzonders. Met vriendelijke groet, Margo door: Margo
door: Margo