Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Bach - Buxtehude - Fauré, zaterdag 24 feb 2024

3 februari-24 februari 2024 Let op de datum ! dit project is voorbij!

Koorrepetities: zaterdag 3 en 10 febr,
en koor en orkest op zondagmiddag 18 febr.
Concert in Vleuten: zat 24 febr 2024 15.30 ( deur open om 15.00)Op 24 februari 2022 begon de brute inval van Rusland in de Oekraïne.
Inmiddels zijn we twee jaar verder. En hebben we Gaza-oorlog erbij.

Downloads

Cantates
Bach cantate 18: Gleichwie der Regen und Schnee von Himmel fällt hierin zingt het koor alleen in 3 ( herhalende ( Erhör uns lieber Herr Gott) en koraal 5 )
Buxtehude : Alles was Ihr tut
Requiem van Fauré requiem van Faure

Orkest bezetting
Wellicht weet je dat bij Fauré de altviolen in het orkest een leidende rol hebben. En nu is zo leuk om dat te combineren met een Bach cantate met dezelfde bezetting! Wil je meer weten? klik bij Eduard van Hengel. In deze cantate zingt het koor weinig: "Erhör uns lieber Herre Gott" zingt het koor als een soort nood-uitroep herhaalde malen. Daarom is er een speciale pdf gemaakt met de noten voor het koor en een aparte pdf voor het slotkoraal. De rest wordt door solisten gezongen.

Dietrich Buxtehude, van oorsprong Deen, woonde en werkte een groot deel van zijn leven in het noord-Duitse Lübeck als componist voor de kerk. Als organist en componist was hij een inspiratiebron voor Johann Sebastian Bach, die een grote reis maakte om vier maanden in Lübeck te verblijven. Buxtehude organiseerde daarnaast ook ‘Abendmusiken’, muziekuitvoeringen buiten de liturgie om; hierin ontdekt men de aanzet van het zo rijke concertleven in de 18e eeuw. Deze cantate zet bijbelteksten op muziek in een stijl, kenmerkend voor de tijd. Geschreven voor 4-stemmig koor, 2 violen, 2 altviolen en contiuo.

Bach cantate 18
De tekst bevat geen bijbeltekst maar wel geïnspireerd daarop. Lucas 8, de parabel van de zaaier. Jezus vergelijkt daar Gods woord met zaad dat op een akker valt, soms rijke vrucht draagt, maar vaak wordt vertrapt, op droge bodem of tussen doornen terecht komt, d.w.z. door de duivel, beproevingen of aardse verlokkingen niet tot geloof leidt. De begin tekst is met een parafrase op Jesaja (55: 10-12) uit het Oude Testament, waarin Gods woord wordt vergeleken met Regen und Schnee, die voor een vruchtbare aarde zorgen. Dit is een vroeg werk van Bach rond 1715, en heeft daardoor niet de opbouw en structuur van de latere talrijke cantates. Bijzonder is de bezetting van het orkest: combinatie van altviolen en blokfluiten.

Het Requiem van Fauré is het werk van een ongelovige, die het geloof van anderen respecteert. Het doel van een dodenmis is het troosten van nabestaanden door gebed en ze herinneren aan de vooruitzichten die hun godsdienst biedt als de eeuwige rust over hen komt. Met dit middeleeuwse gegeven van een hiernamaals had Fauré niets. Hij legt de nadruk op mededogen. En de kerkelijke woorden die hij handhaaft kijken naar de hemel, niet naar de hel.

Voordat je je inschrijft bij je stemkeuze is het verstandig even de download "Fauré tips Carus versie" te downloaden!
zie groene strook hierboven.
De bladmuziek van de Bach en Buxtehude cantates zijn ook te downloaden vanuit de groene strook hierboven.


Over het tarief:
Vroegboeking t/m 3 jan. 2024: €59,-, daarna wordt het €69,-


Soort: Meezingconcerten
Periode: zaterdag 24 februari 2024
Tijden: 10.00 - 18.00u concert aanvang 15.30
Bijzonderheden: Bach cantate BWV18 en Buxtehude cantate 4
Prijs: Vroegboeking t/m 3 jan. 2024: €59,-, daarna €69,- (aanbetaling mogelijk)
Leiding: Madeleine Ingen Housz
Niveau: ♪♪
Locatie: Vleuten - Torenpleinkerk
Schoolstraat 5
3451 AA Vleuten

Concertdag: zaterdag 24 februari 2024, 10-18 uur, aanvang concert: 15.30 uur
Locatie: Torenpleinkerk, Schoolstraat 5, Vleuten
10.00 inzingen en start Buxtehude
10.30 Buxt
Bach
11.30 koffiepauze
12.00 Fauré
13.15 korte pauze
13.30 wat nog nodig is.
14.15 einde koor repetitie
14.30 solo stukken, waar nodig .
15.00 einde rep en kerkdeuren open
15.30 aanvang concert
16.50 hapje drankje en opruimen
17.20 naar huis

Kleding: Bij voorkeur effen heldere kleur. Van zwart blauw wit geel groen, tot paars, wat je maar wilt. Doe iets aan wat je prettig vindt!
Deken of gordijn en een beetje raar verzoek: de kerk is over-akoestisch, wil je op de concert dag een deken of een gordijn meenemen, dat we over stoelen of in het zijpad kunnen leggen. Dat helpt enorm. En dat neem je na afloop gewoon weer mee naar huis.

Concert deur open om 15.00
aanvang: 15.30 -16.45
na afloop tot 17.15 :
drankje dat we zelf meegenomen hebben voor onszelf en voor vrienden-luisteraars

Voorbereiding
Voor dit project geldt niveau-indicatie 2. Zie hier wat dit inhoudt. De voorbereiding bestaat uit de volgende mogelijkheden:
  • 1 studiemomenten - zijn bij de prijs inbegrepen!
  • 2 bladmuziek
  • 3 oefen-websites
1. Studiemomenten voor zangers:
zaterdag 03/02/2024 10.00-12.45 zangers 1e moment Parnassos zaal 107, Kruisstraat 201, Utrecht
zaterdag 10/02/2024 10.00-12.45 zangers 2e moment Theater Berenkuil zaal Oost, Biltstraat 166, Utrecht
zondag 18/02/2024 14.00-17.00 meezingen orkestrepetitie Theater Berenkuil Theaterzaal, Biltstraat 166, Utrecht
Op zo. middag 18 februari is er een orkestrepetitie, waar zangers ook hartelijk welkom zijn om mee te zingen.

2. Bladmuziek
Cantates: Bach en Buxtehude
De bladmuziek van de Bach en Buxtehude cantates zijn te downloaden vanuit de groene strook hierboven.OEFEN HULP: link naar midi oefen luister bestanden, klik hier
Requiem van Fauré:
Het orkest speelt de Carus-uitgave kleine bezetting. daar hoort voor het koor dit koorboek bij : https://www.carus-verlag.com/en/faure/gabriel-faure-requiem-version-for-small-orchestra-2731100.html Prijs €11,80 overzichtelijk en met maatstrepen! Toch is er veel voor te zeggen om de Novello- uitgave te hebben, omdat we de ingekorte versie van no. 2 Offertorium niet fijn vinden. We zingen daar het uitvoerige deel met koor en solist. Die versie kun je uit de groene strook op deze site downloaden.
Iets goedkoper, Prijs: €8,00 maar onhandiger is : Novello - Edited Ratcliffe Zonder maatnummers! Schrijf die er dus zelf bij overal.
NB. als je het Novello boek al hebt, hoef je natuurlijk niet weer een nieuw boek te kopen!
NB. Bärenreiter is ook heel goed, en Peters is ook goed. Wel beetje duurder.
Bach cantate 18
Naast het slotkoraal 5 is er "recitatief dl 3". Dat bevat veel solistische stukken. En telkens valt het koor als een mantra in de rede: Erhör uns lieber Herre Gott. En vlak daarvoor vallen de sopranen op één toon de solist in de rede en maken de zin af. Een felle uitroep!
Buxtehude Alles was ihr tut
dl 2, 3 en 4 zijn veel noten, maar niet moeilijk. Deel 4 begint met solisten. Pas in maat 82 is het koor aan de beurt.
3. Oefen websites
Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
10:08, 1 maart 2024
Wat een fijn compact project was het weer Bach/Buxtehude/Faure. Thuis studeren, een aantal dagdelen heel fijn samen repeteren en dan staat daar een hele mooie uitvoering, die door o.a. mijn broer en zijn vrouw zeer werd gewaardeerd. Het orkest klonk erg mooi en ook solisten (de sopraan en de bas) tilden het geheel naar een hoger niveau. Altijd zo heerlijk om bij de meezingconcerten samen te luisteren naar hele mooie solisten. Mijn voorkeur heeft dan ook om toch voor (semi)professionals te kiezen als solist ipv koorleden. De muzikale leiding van Madeleine was weer top. Door haar durf ik altijd publiek uit te nodigen al ben ik zelf soms onzeker vooraf over de uitvoering. Ik weet dat zij er sowieso een hele mooie muzikale en ook inspirerende middag voor publiek en uitvoerenden van weet te maken! Dank hiervoor!!!
door: Drien
22:06, 26 februari 2024
Het spelen met koor en orkest van de Stichting Passieconcerten is een bijzondere ervaring dankzij Madeleine Ingen Housz, die er in slaagt om meer uit de deelnemers te halen dan ze zelf voor mogelijk houden. Herman Frijlink, altviolist
door: herman