Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Fauré Requiem in teken van Oekraïne

5 februari-25 februari 2023 Let op de datum ! dit project is voorbij!

Op 24 februari 2022 begon de brute inval van Rusland in de Oekraïne.
Inmiddels zijn we een jaar verder. De oorlog begint op afstand bij ons dagelijks leven te horen.
Wij willen daarom dit Requiem van Fauré opdragen aan alle misère en lijdenden en stervenden rond deze verschrikkingen.

Downloads

Voordat je je inschrijft bij je stemkeuze is het verstandig even de download "Fauré tips Carus versie" te downloaden! zie groene strook hierboven

Requiem van Fauré in teken van Oekraïne
Als je iets gedenkt, doe je dat meestal als het "over" is, of voorbij. Dat is nu helemaal niet het geval. Niemand weet Poetin te stoppen en als hij al zou stoppen, wat komt er dan voor in de plaats... Eerst leek de oorlog welllicht in 2 maanden beslecht. Nu weten we wel beter. Het einde is nog lang niet in zicht en buitengewoon onvoorspelbaar. Toch willen wij los van politieke standpunten het oorlogleed gedenken van het afgelopen jaar.
We gedenken met ons gezang alle oorlogsleed van afgelopen jaar. En anders dan anders: dit keer niet een heel korte inleiding, maar een lezing door Hella Rottenberg, redacteur Kennisinstituut Raam op Rusland. Daarnaast zingen we met iedereen een vredes lied van Nickomo en doen we een improvisatie!
Een klein solistenensemble zal een stuk zingen dat geschreven werd voor het bombardement in Dresden in 2e WO. maar nu zeer van toepassing op de situatie in Oekraïne. Kortom een programma met diverse vormen!

In de repetities hebben we voor wie dat wil nog een paar stukken toe gevoegd.
Nickomo : We sang a thousand songs of peace Niet moeilijk, zeer toegankelijk
Stetsenko: Blahoslovi ( Oekrainse componist) Niet moeilijk, zeer toegankelijk
 • Na aanmelding: we sturen binnen 2 weken hulpoefen materiaal toe voor het instuderen van deze extra stukken.
 • Over het tarief : We werken op basis van vertrouwen. Die keuze hebben we gemaakt. We vertrouwen er op dat jij betaalt wat kloppend is voor jou.
  Vroegboeking tot 1 januari 2023 €39
  We willen natuurlijk uit de kosten komen. Maar we willen solisten fatsoenlijk betalen en toch geen al te hoge prijs voor deelnemers heffen..Dat gaat niet goed samen!
  Je mag extra inschrijfgeld naar eigen inzicht aanvullen in dit vak. Het inschrijfgeld vanaf 2 januari is €48.
 • Mochten we boven de kosten uit komen bij dit project, dan gaat het resterende geld naar een stichting, die wij al jaren kennen, en die het leven in Oekraïne ondersteunt.nl. Mission Possible

Het Requiem van Fauré is het werk van een ongelovige, die het geloof van anderen respecteert. Het doel van een dodenmis is het troosten van nabestaanden door gebed en ze herinneren aan de vooruitzichten die hun godsdienst biedt als de eeuwige rust over hen komt. Met dit middeleeuwse gegeven van een hiernamaals had Fauré niets. Hij legt de nadruk op mededogen. En de kerkelijke woorden die hij handhaaft kijken naar de hemel, niet naar de hel.’


Soort: Meezingconcerten
Periode: zaterdag 25 februari 2023
Tijden: 10.00 - 17.30u
Bijzonderheden: Niveau 1, zeer toegankelijk!!
Prijs: €48, (ex vrijwillige toevoeging) zie aanmelding
Leiding: Madeleine Ingen Housz
Niveau: ♪♪
Locatie: Dominicuskerk
Spuistraat 12
1012 TS Amsterdam
Locatie studiedag: Parnassos
Kruisstraat 201
3581 GK Utrecht

9:30 aankomst deelnemers
10:00 inzingen en koorrepetitie
10:30 1e koorrepetitie met orkest
11:45 koffie pauze
12:10 2e koorrepetitie met orkest
13:10 theepauze; koor is klaar
13:20 orkest met met S+B-solist-pauze voor koor
13:40 einde solisten repetitie
13:40 kleinkoor Mauersberger
13:50 deuren open voor publiek
13:50 koor gaat zitten
14:15 concert start met Oekraïns lied Stetsenko
14:25 Mission Possible over hun werk
14:30 inleiding Raam op Rusland Hella Rottenberg
15:00 Wie liegt die Stadt Mauersberger
15:10 NIckomo Songs of peace met iedereen
15:25 pauze
15:45 Fauré Requiem incl Ticheli
16:30 drankje, naar huis, en boekverkoop van Hella Rottenberg
16:50 naar huis of drankje.
16:50 opruimenKleding: Bij voorkeur effen heldere kleur. Van zwart blauw wit geel groen, tot paars, wat je maar wilt. Doe iets aan wat je prettig vindt!
Studie momenten zie tabblad voorbereiding


Voorbereiding
Voor dit project geldt niveau-indicatie 1. Zie hier wat dit inhoudt. De voorbereiding bestaat uit de volgende mogelijkheden:
 • 1 studie moment - studiemomenten zijn bij de prijs inbegrepen!
 • 2 bladmuziek
 • 3 oefen-websites
1 Er zijn 3 studiemomenten voor zangers:
zondag 5-2-2023 13:00-17:00 zangers 1e moment Parnassos Utrecht zaal 107
zondag 12-2-2023 10.15-12.45 zangers 2e moment Parnassos Utrecht zaal 107
zondag 19-2-2023 10.15-13.00 zangers 3e moment Stichtse Vrije School, Socrateslaan 24, Zeist
Op zo. avond 19 febr is er een generale voor orkest en solisten, waar zangers ook hartelijk welkom zijn om mee te zingen. Omdat het orkest die middag zonder koor repeteert, is het niet mogelijk die ochtend repetitie en de generale aansluitend te maken...
zondag 19-2-2023 10.15-13.00 koor zangers 3e moment Stichtse vrije School, Socrateslaan 24 Zeist
zondag 19-2-2023 13:30 -14:30 hoorns Stichtse vrije School, Socrateslaan 24 Zeist
zondag 19-2-2023 15:00 -18:00 strijkers + hoorns+ zang Stichtse vrije School, Socrateslaan 24 Zeist
zondag 19-2-2023 18:30- 21:30 tutti orkest + solisten Stichtse vrije School, Socrateslaan 24 Zeist
2 Bladmuziek
Het orkest speelt de Carus-uitgave kleine bezetting. daar hoort voor het koor dit koorboek bij : https://www.carus-verlag.com/en/faure/gabriel-faure-requiem-version-for-small-orchestra-2731100.html Prijs €11,80 overzichtelijk en met maatstrepen!
Iets goedkoper, Prijs: €8,00 maar onhandiger is : Novello - Edited Ratcliffe Zonder maatnummers! Schrijf die er dus zelf bij overal.
NB. als je het Novello boek al hebt, hoef je natuurlijk niet weer een nieuw boek te kopen!
NB. Bärenreiter is ook heel goed, en Peters is ook goed. Wel beetje duurder.

3 Oefen websites noten meelezen op scherm: https://noteworthycomposer.com/nwc2/viewer.htm downloaden. Dan kan je bij koorpartijen alle noten tegelijk mee lezen! Super handig!
Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
11:03, 4 maart 2023
Hallo Madeleine, Ook ik vond het een bijzondere zangdag. De beide lezingen werden nuchter voorgedragen, maar daardoor waren ze zoveel indringender. En weer schoot ik vol toen we het Oekrainse lied zongen, zoals ik helemaal niet meer kon zingen toen ik het de allereerste keer wilde zingen. Ik heb heerlijk hard gestudeerd op Faure en net als jij ging ik de muziek steeds mooier vinden en ik vond, zelfs tussen de sopranen, dat het prachtig klonk. Ik heb genoten van de repetities, vooral de laatste met het orkest, waarbij ik de klankkleur van het orkest steeds mooier vond worden. Ook jouw manier van werken om een verbinding’ te maken tussen orkest en koor vond ik boeiend. Ik heb veel over dit stuk van Fauré geleerd. Ik heb grote bewondering voor je tomeloze inzet, zowel op de repetities, als op de uitvoeringsdag, vooral daar waar het soms maar niet goed wilde gaan. Maar het is goed gegaan!!!
door: Ineke
10:59, 4 maart 2023
Hallo Madeleine, Dankjewel voor je email! Ik wil bij deze nogmaals mijn bewondering uitspreken voor het neerzetten van zo'n concert met een -relatief- korte repetitieperiode! Ik heb erg genoten en veel geleerd van het meespelen in dit gezelschap. Ook fijn dat je alle links hebt gedeeld. De foto's die bij de mail zitten zien er ook erg mooi uit.
door: Doortje
10:56, 4 maart 2023
Nog steeds ben ik onder de indruk van de bijzondere dag in het teken van de 1 Jarige oorlog in Oekraïne. De muziek van Fauré blijft nog steeds de hele dag in m'n hoofd doorklinken, wat is dat toch? Ik had het ook na de Hohe Messe. Blijkbaar heeft het brein tijd nodig om muziek te verwerken. Ik wil iedereen en vooral Madeleine, ontzettend bedanken voor deze muzikale dag en hartverwarmende, verbindende ontmoetingen met mede zangers! Het voelde voor mij als een warm bad met zoveel aardige mensen omringd te zijn. Door omstandigheden kon ik me er niet toe zetten om het Requiem perfect te repeteren, maar mijn koormaatjes hielpen me om toch mee te kunnen zingen, nogmaals dank, o.a. Carla de Jong, daarvoor!
door: Lean Vermeulen
10:53, 4 maart 2023
Beste Madeleine, Dank voor de mail en de geweldige organisatie van dit PassieProject. Het was voor mij de eerste keer dat ik mee mocht spelen. Ik heb veel van genoten van de hartelijke sfeer en de prachtige muziek! Hartelijke groet,
door: Richard
10:44, 3 maart 2023
Beste Madeleine, Dank je wel voor jouw uitgebreide, enthousiaste reactie over de prachtige dag, afgelopen zaterdag. Ik ben het volledig met je eens dat het een bijzonder mooie, ontroerende, rijke en gevariërde dag was. Ook de aanloop met al jouw informatie en goed georganiseerde bijeenkomsten was geweldig. Grote dank en hartelijke groet,
door: Anne Marie
11:08, 2 maart 2023
Dag Madeleine, Dank voor de organisatie en geweldige directie van Faure voor Oekraïne. Het was prachtig!
door: Annemiek
11:05, 2 maart 2023
hallo Madeleine, Dank je wel weer voor een heerlijke zangdag! Je begeleiding vond ik weer heel enthousiasmerend. Fijn, dat je ’s morgens zo precies de aandacht op de inzetten van Faure legde, dat hielp mij goed. Ook de andere twee liederen waren prachtig en gingen best goed. Ik vond het een mooi, uitgebalanceerd geheel in relatie met de aard van de bijeenkomst, stilstaan bij de inval in Oekraïne een jaar geleden. Ik vond het ook fijn dat het geheel niet te lang duurde. ’s morgens vond ik het wel koud in de kerk, waardoor ik mijn jas weer heb aangetrokken. Toen ging het wel. Dus ondanks dat het Requiem van Faure nieuw was voor mij vond ik de uitvoering (zeker ook door de prachtige begeleiding door het orkest en door de kwaliteit van de solisten) heel mooi en ben ik tevreden over mijn eigen bijdrage.
door: Marianne
14:15, 28 februari 2023
Met wat jaloerse blikken de foto,s van afgelopen zaterdag bekeken, helaas, ik was er niet bij! Maar ik "proefde" de sfeer.. Maar zeker genoten van de voorbereidende repetities. Afgelopen donderdag gevallen en breuk in spaakbeen, vandaar. Volgende keer beter! Met muzikale groet, Tineke
door: Tineke van der Berg
10:27, 27 februari 2023
Dag allen, Wat was het gisteren een mooie en gedenkwaardige uitvoering! En wat een prachtige en passende muziekstukken.... Genoten; overigens ook van de repetities. Veel dank!
door: jolien