Nieuwsbrief

U kunt zich via het onderstaande formulier inschrijven voor de nieuwsbrief.

Inschrijven
Uitschrijven21:16, 21 september 2014
The photographs bonelg to me, James G. Mundie. Only the last photograph was taken at NMHM. The rest come from Museum Vrolik (Amsterdam) and Museum Bleulandinum (Utrecht).Look for my new "Cabinet of Curiosities" website coming soon (www.mundieart.com/cabinet).
door: BAXr4b4dyzXn
Nieuwsbrief PassieProjecten - Waarom een requiem of een passie zingen?

image
Onlangs kreeg ik een bijzondere email met een vraag van iemand die nog een paar weken te leven had. Zij had ons meezingconcert gevonden op het internet en vroeg of ons solokwartet enkele delen van het Requiem van Mozart tijdens haar uitvaart zou kunnen zingen. Wat een bijzondere en indrukwekkende vraag. Uiteindelijk heeft het er toe geleid dat we onze eerste ‘repetitie’ bij haar aan huis hebben gehad en dat we de stukken tijdens de uitvaart ten gehore hebben gebracht.

Waarom ik dit met jullie wil delen? Om het volgende: Wij zongen met volle overgave en vreugde. Zo mooi dat die intense gloed, vreugde en warmte bij het zingen samen kunnen vallen met momenten van diep verdriet. Dat muziek die ruimte biedt in klank en tekst, dat je daar diepgaand met elkaar één bent. Wellicht zelfs dat dit het moment van het mogen loslaten, sterven in dit geval, geholpen heeft. Ze stierf uiteindelijk binnen drie dagen.

Het Requiem van Mozart verbindt en bevrijdt. Waarom komt Lt. kol. Esmeralda Kleinreesink bij dit meezingconcert over haar werk vertellen?

Esmeralda zingt al een paar jaar af en toe mee met onze concerten. Persoonlijk ken ik helemaal geen mensen die werken in militaire sfeer, laat staan een vrouw. Dus raakte ik geïnteresseerd. We raakten in gesprek en Esmeralda gaat dat met ons allen delen bij het Requiem van Mozart,dat in het teken van Dodenherdenking staat, maar ook in het teken van Bevrijding. Dat laatste verraste me en opende mij de ogen! Achteraf kijkend zie ik de parallel met mijn verhaal hierboven, of zoals de Johannes Passion slotkoor het kort verwoordt: Das Grab so euch bestimmet ist und keine Not umschliesst, macht mir den Himmel auf!

Esmeralda: “Op 5 mei 2020 zijn we 75 jaar bevrijd. Dat kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Vandaar dat we een heel speciale uitvoering van het Requiem van Mozart hebben op 2 mei. Ik kom dan ook vertellen over mijn uitzend-ervaringen. Hoe het voelt als je geen vrijheid hebt. En waar ik aan denk als ik “Dona nobis pacem” (geef ons vrede) zing tijdens het Requiem.”

Esmeralda Kleinreesink is een begenadigd verhalenverteller en de combinatie van haar verhaal met het grandioze Requiem van Mozart zal voor een onvergetelijke avond zorgen.

Tot zings!
Madeleine Ingen Housz
PassieProjecten

Requiem Mozart
Utrecht, zaterdag 2 mei 2020

We sommen onze activiteiten niet op in chronologische volgorde. Wel in volgorde van de aandacht die ze verdienen! Voor Dodenherdenking graag jullie attentie: dit jaar zingen we het mooie Requiem van Mozart. Met extra extra ruimte voor de inleiding van Lt. kol. Esmeralda Kleinreesink. Zij vertelt over haar eigen ervaringen over de strijd in Afghanistan. Ze schreef er een boek over: "Officier in Afghanistan".

De uitvoering vindt plaats op 2 mei in de Geertekerk, Utrecht. De gezamenlijke studiemiddag vooraf is op 25 april in Parnassos, Utrecht, en is inbegrepen in de prijs.

Doe mee aan dit zo bekende en mooie Requiem. Wie al meezingt met Matthäus of Johannes: schroom niet dit werk ook mee te zingen! Daarom: alle zangers en luisteraars zijn van harte welkom om in een volle kerk dodenherdenking een prachtige vorm te geven, middels luisteren en zingen.

Interesse? Lees meer!Stem 1-daagse
Driebergen, vrijdag 6 maart, vrijdag 8 mei

Samen zingen is heerlijk, alleen zingen is doodeng. Alleen zingen is je zelf bloot geven, kwetsbaar worden. Hoe ga je daar mee om? Tijdens de stem-1-daagse helpt Madeleine je gehoor te geven aan de impulsen van je lichaam, je klankkast. Vrijheid, plezier, het lichaam in cadans: daar zijn we naar op zoek.

We werken in een kleine groep: een persoonlijke aanpak staat centraal.

Interesse? Lees meer!Johannes Passion
Utrecht, zaterdag 21 maart 2020

Dit jaar heb je de keus uit twee verschillende passie-meezingconcerten: We beginnen met de Johannes Passion op 21 maart in de Geertekerk te Utrecht. Daarna volgen 2 uitvoeringen van de Matthäus Passion, in Amsterdam en Utrecht (zie blok hieronder).

De Johannes Passion is korter dan de Matthäus, maar feller van toon en ook een stukje moeilijker. Laat je uitdagen!

Voor de Johannes Passion is er één studiedag op zaterdag 7 maart van 10:30 tot 1700 uur. Plaats: Parnassos - Kruisstraat 201, Utrecht
We rekenen op zangers die dit stuk al goeddeels kennen.

Interesse? Lees meer!


Matthäus Passion
Amsterdam, zaterdag 4 april 2020
Utrecht, vrijdag 10 april 2020

Hoe kan het nou toch Pasen worden zonder Matthäus Passion?  Kom meezingen en meld je aan. Doordat we inmiddels een traditie hebben opgebouwd is de kwaliteit van de uitvoering verrassend hoog! Voor de uitvoering in Amsterdam op 4 april is er nog plek voor deelnemers!

Geen Matthäus zonder studiedag met PassieProjecten: deze dag vooraf is een belangrijk onderdeel van het voortraject. Hier leggen we samen de basis. Deze studiedag is inbegrepen in de deelnemersprijs.

Voor een ieder die extra wil oefenen en samen naar het evenement toeleven zijn er weer stoomcursussen voor sopranen/alten en voor tenoren/bassen. Warm aanbevolen voor beginnende én ervaren zangers.

Interesse? Lees meer!