Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Nieuwsbrief

U kunt zich via het onderstaande formulier inschrijven voor de nieuwsbrief.

Inschrijven
Uitschrijven
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
21:16, 21 september 2014
The photographs bonelg to me, James G. Mundie. Only the last photograph was taken at NMHM. The rest come from Museum Vrolik (Amsterdam) and Museum Bleulandinum (Utrecht).Look for my new "Cabinet of Curiosities" website coming soon (www.mundieart.com/cabinet).
door: BAXr4b4dyzXn
Nieuwsbrief 't Wonder van de Matthäus Passion

image
Er bestaat er geen muziekstuk dat elk jaar opnieuw zo'n super actueel verhaal is, als de Matthäus Passion.
En was het ooit nog actueler dan dit jaar?

Juist dat element, dat dit verhaal van alle tijden èn super actueel is, schudt ons kennelijk elk jaar weer wakker! Het maakt niets uit of je gelovig of niet gelovig bent: die catharsis onderga je bij het beluisteren van de Matthäus Passion.
Ik beschouw het dan ook als een groot geschenk dat dit stuk zo centraal is komen staan in de Nederlandse cultuur, minstens zo verrassend als Sinterklaas!
En nu, nu geweld ons soms zo wegzuigt naar innerlijke onrust, zelfs nu verwoordt een mens in oorlogsgebied de kern van wat muziek ons brengen kan: Hij zegt het zo: Zelfs Zelenski legt uit dat tegenover geweld: “wat is er meer tegengesteld aan geweld dan de kracht van muziek?" In zijn land zingen musici in ziekenhuizen voor gewonden.

Hoe voelt dat dan in ons veilige (Neder)land, waar we vrijelijk naar concerten en musea kunnen gaan?

De NOS laat weten dat theaters en concertzalen nog halfleeg zijn. En wij merken dat nu ook met de Matthäus Passion. 

We zijn kennelijk, gek genoeg, flink concertschuw geworden, lijkt het wel. Is dat de treurige culturele oogst van 2 jaar corona?  Een handjevol luisteraars komt tot nog toe naar de uitvoering. Maar dat kan toch niet zo blijven? Als het aan de kinderen van Vrije School Kairos ligt, nee, dan blijft de kerk niet leeg: zij komen en hun ouders komen ook in groten getale luisteren. En reken maar: hun optreden kunnen ze zich over 30 jaar nog levendig voor de geest halen! Ook zij verdienen ons warme stimulerende applaus!

Is er iets mooiers dan luisteren naar levende muziek door bevlogen spelers en zangers en kinderen? 

Niet voor mij, moet ik eerlijk bekennen: die werkelijke betrokkenheid, de verbinding tussen ons allen, van luisteraars en de uitvoerenden, die is alleen maar voelbaar als je erbij bent!

KOM DUS HELPEN  LUISTEREN NAAR JE VRIENDEN DIE bevlogen DE MATTHÄUS PASSION UITVOEREN OP ZAT 9 APRIL IN DE DOMINICUSKERK IN AMSTERDAM
luisterkaart Matthäus Passion 9 april

Matthäus Passion Meezingconcert
Zaterdag 9 april 2022 - Dominicuskerk Amsterdam


De passietijd is niet compleet zonder de meezing-uitvoering van de Matthäus Passion. We zijn inmiddels geoefend in repetities en uitvoeringen op afstand, maar we hopen op een gezamenlijke uitvoering. De Dominicuskerk biedt ons alle ruimte. 
Voor een ieder die wil oefenen - erin komen – en naar het evenement toeleven zijn er 2 zoomsessies per stem. Deze oefensessies vinden live plaats in Driebergen of via Zoom.

De integrale uitvoering op zaterdag 9 april vindt plaats met onze professionele solisten en het eigen orkest Capella Passionata o.l.v. Madeleine Ingen Housz.

Interesse? Lees meer en meld je aan!

Johannes Passion
Goede Vrijdag 15 april - Dominicuskerk Amsterdam


Wat een prachtige indeling: zing met velen de Johannes Passion als voorloper naar Pasen op Goede Vrijdag. En wellicht zong je zelfs al de dag vóór Palmzondag de Matthäus Passion mee! Een geweldige vreugdevolle voorbereiding naar Pasen, naar opstanding, naar lente en zomer, naar levend beleven!
Ken je de Johannes Passion? Laat je uitdagen! De Johannes Passion is korter dan zijn bekendere broer de Matthäus, maar veel heftiger! Je zingt als woedend volk, als demonstrant, als soldaat, ja bijna als ME!

Schrijf je in en laat je meevoeren door dit mooie meesterwerk. Dit is inclusief studie-avond op vrijdag 1 april..Daarvoor studeer je zelf alvast de betreffende partijen.
Interesse? Lees meer en meld je aan!