Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Ken je noten! ahv muziek en zang v.a. jan 2021

11 januari-22 februari 2021 Let op de datum ! dit project is voorbij!

Hè hè eindelijk de kans om die noten uit mijn boek een beetje beter te snappen en dan wordt die partituur veel leuker en interessanter! En bij het zingen word ik minder afhankelijk van mijn buur-vrouw/man
Dat zijn eindelijk wellicht de voordelen van Corona tijd! Eindelijk tijd om dat kennis-gat te vullen.

In 7 avonden gaan we samen aan de slag aan de hand van leuke muziekvoorbeelden. Je zult vanaf nu anders in je koorpartij kijken! Anders studeren, anders meezingen, anders luisteren naar andere stemmen.

Downloads

Door de ervaring met de ZOOM cursussen in Corona-tijd, blijkt het bijzonder leuk om toe te komen aan iets dat anders steeds blijft liggen: hoe kan ik mijn koorpartijen beter snappen? De een probeert van het blad te zingen, de ander heeft een goed geheugen, en moet het hebben van studie-hulp. Maar al die kruisen en mollen, en andere tekens, hoe helpen die je bij het instuderen? Kijk je gewoon even weg, of raak je thuis in die wereld van notatie! We werken aan de hand van korte leuke stukken.
Je zult zien dat er allerlei kwartjes vallen en een accoord een hulp wordt in plaats van een obstakel!
Bv. Welke liedjes ken jij die met een kwart beginnen? Hoe zit een toonladder met hele en halve noten nou eigenlijk in elkaar? Hoe kan ik zelf intervallen zingen, is dat misschien niet zo moeilijk? Wat maakt iets nu majeur of Mineur? Is mineur altijd droevig? Wat is het verschil tussen een kleine en een grote terts. Hoe kan ik de maat tellen bij een hele lange noot? Of helpt juist mijn koorpartij mij tellen makkelijk maken? Om maar te zwijgen van toonsoorten, dat is voor velen abacadabra.
In deze lessenreeks kijken we ahv fijne liederen naar een paar meest voorkomende toonsoorten. Je zult zien: dat scheelt al een hele hoop!
Hoe zit een eenvoudig accoord in elkaar? kan ik dat terug vinden in een muziekstuk? En hoe klinkt dat accoord dan? Of soms vraagt iemand: Ik kan niet zomaar een toonhoogte zingen. Ben ik dan niet muzikaal? Antwoord: Nee, dat heeft er helemaal niets mee te maken. Dat kan ik ook niet!
Kortom nuttige vragen, en soms ook denkfouten, die maken dat iets heel moeilijk lijkt, maar blijkt gewoon oplosbaar!
Wie tussen de lessen af en toe er thuis aan werkt, heeft heel veel meer profijt van de les.


Soort: Wat staat daar nou eigenlijk?
Periode: 11 jan-22 f ebr7 avonden
Tijden: 19.30 - 21.00
Bijzonderheden: max 20 deelnemers
Prijs: €78/ €48
Leiding: Madeleine
Locatie: huiskamer van jezelf


  • We houden op 6 en 8 januari 20.00-21.00 een inlog-avond:
hoe kom ik via ZOOM in de cursus? We helpen je die avond technisch. het is nog geen les avond!!! Je krijgt na opgave de link toegestuurd, waarmee je kunt binnen komen!
  • De lessen starten op ma. 11 jan: 7 avonden van 19.30-21.00
  • 22 febr is laatste les
plezier en veel opsteken!

* het kleine voorbehoud is opgeheven. Data zijn nu eenduidig.


  • Nadat je je hebt opgegeven, krijg je een link toegestuurd, waarin alle bladmuziek zit, die we grotendeels in de cursus zullen gebruiken.
  • Er zit een excelbestand in met een overzicht van alle stukken, met studiehulp, youtube linkjes. Dat is ons basis overzicht. Je kunt muziekjes beluisteren en de bladmuziek thuis uitprinten.
  • Zorg voor een potlood tijdens de cursus avonden, en een lekker kop thee met iets lekkers klaar zetten voor je zelf. Want het moet niet alleen nuttig worden, maar ook samen heel leuk worden!
Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
11:38, 24 februari 2021
Madeleine en cursus-genoten, Ik heb echt genoten van onze noten-cursus. Noten lezen was voor mij geen probleem, maar ik heb zoveel geleerd over intervallen, akkoorden, toonsoorten, begrippen en muziek dat het zingen er nóg veel leuker door wordt. Het was heerlijk om dat samen de doen. En ZOOM werkt uitstekend voor de cursus. Veel tips voor een vervolg zijn al genoemd; de luisterbestanden in één map vindbaar, zou makkelijk zijn. Dat helpt bij t voorbereiden van de les. Ondanks alles blijven we ZINGEN! Dankjewel
door: Annemiek Waterborg
19:35, 22 februari 2021
Wat heb ik genoten van de cursus en online zingen. Veel deed ik op gevoel en gehoor, maar begrijpen wat je hoort, maakt de muziek nog zoveel mooier en intenser. Bedankt Madeleine voor deze cursus, je heldere uitleg en geduld. Ik word hier een betere zanger van. En wat is het fijn om via Zoom lekker te kunnen zingen.
door: Irma Post
11:48, 9 november 2020
Hai Madeleine en Jan, Dank!! Ik vind het heel heel fijn om thuis mee te zingen. Ik ben veel alleen en voel me zo verbonden met anderen. Fijn om deel uit te maken van het zangers-geheel.
door: Louise
11:46, 9 november 2020
Hoi Madeleine, Ik heb vandaag 2x enorm genoten van het meezingen via Zoom. Zoom is een mooie manier om met elkaar te zingen op afstand. Maar alle eer aan jou en Jan dat jullie dit mogelijk maken. Zeer veel dank! En bij deze geef ik me op voor de theoriecursus ;-)
door: Angela
11:44, 9 november 2020
Hoi Madeleine, fijn om toch op een bepaalde manier wel met elkaar te zingen. Alleen maar oefenen is leuk ! Dus wat mij betreft graag hiermee doorgaan. Dank Madeleine, fijn om weer eens mee te doen.
door: Martijn
11:40, 9 november 2020
Dag Madeleine, Als oefensessie geslaagd, ik ben heel tevreden.
door: Marjan
11:37, 9 november 2020
Beste Madeleine en Jan, Hartelijk dank voor deze gelegenheid om toch het Requiem van Mozart te kunnen zingen! Wij vonden het super om mee te doen. Om diverse redenen: - Zo houd je de partijen voor jezelf bij. En je steekt er weer meer van op. - Het stimuleert om thuis te blijven zingen in je eentje. - Samen zingen is toch het allerleukst, zelfs als je elkaar niet hoort 😉 Een volgende keer doen we beslist weer mee. En ook zouden we graag extra aandacht willen voor de moeilijkste passages in een stuk, liever dan alles in één keer door zingen. Aan een cursus muziektheorie doen we trouwens ook graag mee.
door: Joke
11:33, 9 november 2020
Beste Madeleine, Dank voor de leuke ochtend. Ik vond het een goede ervaring om op deze manier mee te doen, zeker ook door de prima pianist die goed inspeelde op problemen en tempi kon aanpassen Ik vond het wel wat rommelig bij de alten, omdat je de partij in begin niet goed zong (toon en ritme), voor mij verwarrend, maar dat werd steeds beter. Heb ook met de sopranen meegedaan (heb ik vroeger gezongen, haal het nu niet meer tot hoge g), wat erg grappig was, ook omdat het niet geeft als je iets niet haalt of het fout doet, gewoon ontspannend. Heel leuk ook om alle (voor mij onbekende) koorleden te zien. Die lesmomenten over akkoorden, toonsoorten e.d. vond ik zinvol, dat is heel lang geleden, dus ik zou dat graag ophalen allemaal. En inderdaad geeft het meer interactie ook. Het lijkt me stimulerend om via Zoom een (ander) stuk in te studeren,
door: Irene
11:30, 9 november 2020
Beste Madeleine, Ik heb er van genoten. Vooral van het meezingen, als jij de alt partij zong, ik zong met je mee. Ik had een wat andere verwachting, het doorzingen van het hele requiem, zonder muziek theorethische uitleg enz. Mocht je een cursus gaan geven over akkoorden e.d. dan heb ik interesse.
door: Adry
11:25, 9 november 2020
Hi Madeleine, Dank je wel, ik vond het heel nuttig in de zin dat je je toch bewust wordt van de struikelblokken waar je tijdens zelfstudie meestal te snel overheen gaat, of denkt ‘dat weet ik wel’.
door: Erik