Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Messiah Meezingconcert 2021

23 oktober 2021 Let op de datum ! dit project is voorbij!

Samen vieren dat de "Samen-Leving" weer open gaat! Wat fantastisch dat we dit prachtige stuk van Händel weer als meezingconcert kunnen uitvoeren!

Als deelnemer ben je tijdens de uitvoering aanwezig in de Domicuskerk. Vooraf studeer je thuis de stukken in. Net als bij de Matthäus Passion van 2021 bereiden we ons voor via Zoom-studiedagen. Deze zijn onderdeel van je inschrijving en open voor iedereen.

Madeleine Ingen Housz neemt u mee op reis met deze prachtige noten en het verhaal om te ontdekken en er blij van te worden.

Downloads

Weer samen zingen! Of komen luisteren naar de meezing-uitvoering van dit prachtige werk! In verband met de huidige maatregelen vragen we je bij binnenkomst naar de QR-code van je corona-app, waar je vaccinatie of het resultaat van een verse PCR-test is verwerkt.

We voeren dit jaar een ietwat verkorte versie uit van het stuk, zodat het concert i.v.m. coronamaatregelen geen pauze heeft. Hiertoe zijn we in zeer goed gezelschap bij Händel. Hij wijzigde zelf naar believen ook bij elke uitvoering! In de bijlage "Händel_Mess_verkort" ziet u welke koren we zingen.

De Messiah is een oratorium dat niet speciaal hoort bij een bepaalde dag of tijd. Het gehele leven van Jesus, vanaf de aankondiging door de profeten van zijn geboorte via de kruisiging tot zijn opstanding en tenslotte zijn hemelvaart, wordt in het engels verteld. De teksten bestaan uit bijbelteksten en psalmen uit het OT en het NT. Ze zijn verzameld door Jennens, die er bij Händel in een depressieve periode heel erg op aandrong iets met deze teksten te componeren! En het succes bleef niet uit... Händel schreef de Messiah in slechts drie weken tijd. Nog geen jaar later volgde de eerste uitvoering in Dublin
.


Soort: Meezingconcerten
Periode: Zaterdag 23 oktober 2021
Tijden: 10.30 - 18.30, concert om 16.30 uur
Bijzonderheden: Zoom-repetities en live-uitvoering
Prijs: €19,- en €59,- (aanbetaling mogelijk)
Leiding: Madeleine Ingen Housz
Niveau: ♪♪ - ♪♪♪
Locatie: Dominicuskerk
Spuistraat 12
1012 TS Amsterdam
Locatie studiedag: huiskamer van jezelf


We bereiden ons voor via Zoom-studie dagen per stemgroep. Deze zijn onderdeel van je inschrijving en bestemd voor iedereen.

Dagindeling zaterdag 23 oktober
10.00 - 10.30 aankomst deelnemers
10.30 - 12.15 1e koorrepetitie, inzingen, orkest komt erbij
12.15 - 12.45 lunchpauze
12.45 - 14.30 2e koorrepetitie met orkest
14.30 - 14.45 theepauze
14.45 - 16.00 orkest met solisten-pauze voor koor buiten of binnen
16.00 - 16.30 deuren open voor publiek, zangers nemen hun plaats in
16.30 - 19.00 Uitvoering

Kleding: Wij zijn al heel blij dat we mogen en kunnen zingen. Doe kleding aan waar je je gewoon heel prettig in voelt! Voorkeur heeft: zwart onder en een effe kleur boven. Bv blauw, rood of geel is erg mooi bij elkaar!

Zoom-dagen en tijden
zat. 11-sep 9.30 - 12.30 Alt
zat. 11-sep 13.00-16.00 Sopr
zat. 18-sep 9.30 - 12.30 Tenor
zat. 18-sep 13.00-16.00 Bas
zat. 25-sep 9.30 - 12.30 Alt
zat. 25-sep 13.00-16.00 Sopr
zat. 9-okt 9.30 - 12.30 Tenor
zat. 9-okt 13.00-16.00 Bas


De voorbereiding bestaat uit de volgende mogelijkheden:
  • 1.Zoom cursus
  • 2 Bladmuziek
  • 3 Midi files
  • 4 Print de pdf uit die je kunt downloaden vanuit de pagina algemene informatie. welke delen we overslaan en welke nummering we volgen.

Ad 1. Studiedagen via Zoom:
Inzingen, samen de moeilijke passages oefenen, afstemmen op elkaar, aanwijzingen voor thuis oefenen. De Zoom-studiesessies zijn inbegrepen bij de deelnemersprijs . Wat we per keer behandelen kun je zien in de download boven in dit event.


Ad 2. Bladmuziek
U zorgt zelf voor bladmuziek. Het orkest gebruikt de uitgave van Carus. Die gaat goed samen met de populaire uitgave van Novello, editie Watkins Shaw, Je kunt een lijst downloaden voor de afwijkende nummering van de delen tussen Carus en Novello in blad "algemene informatie". Gebruik dus liever niet Peters.

Bestellen bij muziekwinkels


3. Oefenen met midi-bestanden
Een gratis midi bestand waarmee je zelfs de noten kunt meelezen: www.koorpartijen.nl
Volg de aanwijzingen, je kunt midi luisteren of zelfs luisteren en noten meelezen! Voor dat laatste moet je een programmaatje downloaden, zoals aldaar aangegeven onder "uitleg". Kan snel en langzaam afgespeeld worden.
https://www.choralia.net/ is ook een fijne studiewebsite!
https://coria.nl/ is een fijne studie website, met enkel je eigen stem in beeld.


Ad 4. Oefenen met gezongen studie CD's diverse uitgaven

Dirigent: Madeleine Ingen Housz
Orkest : Capella Passionata
continuo: Jan van der Zanden
Solisten:
sopraan - Johanneke Vogel
alt - Eske Tibben
tenor - Sebastian Brouwer
bas - Jan Hilbert
Inleiding: Madeleine Ingen Housz
Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
20:46, 26 oktober 2021
Wat een fijne dag! heerlijk om weer zo samen te zingen. Ken de Messiah goed, dat scheelde en daarom kon ik het ook doen. Want na de coronatijd laat mijn stem wat te wensen over; hard aan het werk om de hoogte weer goed op het apparaat te krijgen. Maar Haendel is altijd mild voor de alten, nooit te lang erg hoog. dus was heerlijk om zo de keel te smeren! En fijn georganiseerd. mooie solisten! Dank je Madeleine!
door: ida van der Loo
08:47, 26 oktober 2021
Super bedankt weer voor de inspirerende dag, waarin ik voelde hoe graag iedereen weer wilde zingen en muziek maken en last but not least dirigeren! Graag een volgende keer meer tijd voor inzingen: samen stem en ruimte openen/aftasten. En als het kan ook graag weer een oefendag in Parnassus. Ik zal niet de enige zijn die daar altijd ontzettend van geniet en veel van leer. Ik heb daar zeker ook extra betaling voor over.
door: Martin Koster
06:42, 26 oktober 2021
Lieve Madeleine, Wat een feest was het. De luxe om met zo'n geweldig orkest mee te mogen zingen en met die prachtige solisten, in zo'n mooi kerk. Hartelijk dank dat ik privé met jou en Jan live de tenorpartij mocht oefenen en dan later ook nog eens met de orkestrepetitie (terwijl ik de tenorpartij niet eens goed genoeg kende). Dank voor jouw inspirerende en enthousiasmerende aanwezigheid. Tijdens het Weihnachts Oratorium ben ik bij mijn zus in Ierland, maar de Mattheus Passion zing ik graag weer mee. Als je naar het optreden van ons koor: het Gaasperdams Gemengd Koor op 6 november in de Dominicuskerk wilt komen, regel ik een vrijkaartje voor jou! Lieve groet, Daya
door: Daya Krajenbrink
21:12, 25 oktober 2021
het was weer geweldig! cécile beckers, alt
door: cécile beckers
20:15, 25 oktober 2021
Samen met enkele Twentse koorzangers opnieuw veel geoefend (al dan niet zoom) om goed voor de dag te komen. Een mooi resultaat neerzetten met het gehele koor. Heerlijk onbevangen genieten van dit Oratorium, zowel van de solisten, orkest als het samengestelde koor. Fijn de Mattheus / Messiah-uitleg door Madeleine voorafgaand. Een zeer bijzondere ervaring; deel te mogen nemen in een meezingkoor in de nabijheid van de solisten tijdens de uitvoering. Ook de prachtige locatie; Cuypers-Dominicuskerk maakte deze dag helemaal compleet.... een van de pareltjesdagen van dit jaar. Allen erg veel dank. Vanuit Twente de lange reis zeer de moeite waard. door: Jan ten Asbroek
door: Jan ten Asbroek
19:37, 25 oktober 2021
Ook ik vond het geweldig (super heet dat geloof ik tegenwoordig!) om weer mee te zingen. Ik heb de Messiah al vaker gezongen, maar het blijft fanatastich om mee te kunnen zingen. Ik ben er weer eind december!
door: Marijke Kraayenhof
15:58, 25 oktober 2021
Vond het ook heerlijk weer deze keer na al die tijd en al dat geZoom. Het was de eerste keer dat ik voortdurend jou, Madeleine, kon zien zowel staand als zittend. Waarschijnlijk doordat de stoelen niet aan elkaar vastzaten, kon ik precies goed gaan zitten. Super! Iedereen bedankt en tot zings, Aukje
door: Aukje
15:21, 25 oktober 2021
Enorm genoten! Wat heb ik dit gemist. En zo heerlijk ontspannen alles....gewoon fijn zingen. Madeleine, bedankt! Ik zie nu al uit naar het Weihnachtsoratorium. Wil.
door: Wil Leeflang
15:16, 25 oktober 2021
Wat heb ik genoten zaterdag. Zo heerlijk weer om met elkaar te zingen en wat zongen we mooi. Ook van het orkest en solisten heb ik genoten. Ik was samen met een vriendin en het smaakt naar meer. En inderdaad, heel leuk dat de solisten tussen de koorleden zaten en meezongen en dat alles onder je bezielende leiding Madeleine. Dankjewel.
door: Liesbeth Meijer
13:34, 25 oktober 2021
Het was weer als vanouds, maar met een extra dimensie. Heel fijn om weer te mogen zingen.
door: Marian Hessel
10:09, 25 oktober 2021
Beste mensen, Wat was het heerlijk om weer life te zingen in de dominicuskerk! Goed begeleid en geleid! Heel erg bedankt, allemaal.
door: Jacqueline
15:53, 24 oktober 2021
Vandaag een fantastische dag gehad. De Messiah gezongen in de Dominicuskerk. Schitterende uitvoering met prachtige solisten. Een voorrecht om mee te mogen doen. Hartelijk dank hiervoor
door: Rachel