Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Johannes Passion Meezingconcert Utrecht 2019

20 april 2019 Let op de datum ! dit project is voorbij!

Stille Zaterdag 2019,
Na de meezing Matthäus Passion op Goede Vrijdag
Geertekerk in Utrecht.

Voor mensen die de Johannes Passion al eerder hebben gezongen.Downloads

Passietijd 2019

Dit jaar heeft u de keus uit twee verschillende passie-meezingconcerten:
1. De Matthäus Passion op zaterdag 13 april in de Dominicuskerk in Amsterdam en op Goede Vrijdag 19 april in de Geertekerk in Utrecht en
2. de Johannes Passion op Stille Zaterdag 20 april in de Geertekerk in Utrecht.

Daarmee hopen we aan alle verlangens om deze Passionen mee te zingen te kunnen voldoen.
Madeleine Ingen Housz houdt van Meezingconcerten. Niet de perfectie maar de bevlogenheid, is het motto van deze meezingconcerten. Het niveau is telkens hoger dan verwacht. Klankgeworden spontaniteit en vrijheid.
NB. Gezien de opzet met slechts 1 studiedag is dit project uitsluitend bedoeld voor mensen die de Johannes Passion al eerder hebben gezongen.

Het beeld is van Janny Cornelisse


Soort: Meezingconcerten
Periode: 20-04-2019
Tijden: 9:30 tot 17:00
Bijzonderheden: Geertekerk, Utrecht
Prijs: € 54,-
Leiding: Madeleine Ingen Housz
Niveau: ♪♪♪ - ♪♪♪♪
Locatie: Geertekerk Utrecht
Geertekerkhof 23
3511 XC Utrecht
Locatie studiedag: Parnassos
Kruisstraat 201
3581 GK Utrecht

Partituur
U wordt geacht uw eigen klavieruittreksel mee te nemen. Peters uitgave.
Dagindeling Stille Zaterdag 20 april
Geertekerk - Utrecht
09.00 - 9.30 aankomst deelnemers
9.30 - 10.40 koorrepetitie, inzingen
10.40-11.00 koffiepauze
11.20 - 12.40 koor en orkest
12.40 - 13.50 solisten en orkest
12.40 - 14.00 lunchpauze voor het koor
14.00 openstelling voor luisteraars
14.00 - 14.30 koor opstellen, orkest stemmen
14.30 - 15.30 korte inleiding en uitvoering deel 1
15.30 - 15.50 pauze
15.50 - 17.00 uitvoering deel 2


Dagindeling Stille Zaterdag 20 april
Geertekerk - Utrecht
Eten en drinken
In de Geertekerk zijn koffie/thee en soep verkrijgbaar. Eigen lunch meenemen mag ook. Er zijn heel wat eettentjes in de buurt! En vergeet je flesje met water niet.

Kleding
Er is een kledingwens, géén verplichting: zorg voor iets met paars of lila op een zwarte basis. Maar zorg bovenal voor een warme sjaal voor het geval u net op een plek komt te zitten waar de warmte niet optimaal is. In een kerk is dat niet altijd berekenbaar. Liefst iets dat gemakkelijk zit en toch `netjes` is.

Publiek
De deuren gaan open voor luisteraars om 14.00u.
NB Kaarten in de voorverkoop (€22,-) zijn voordeliger dan aan de kassa (€25,-)

Nr 48 hoeft niet te worden ingestudeerd, dit nummer wordt door de solisten gezongen.
We werken dit jaar niet met een kleinkoor voor de nrs. 17 en 48.
Nummer 17 doen we gewoon met het hele koor.

De voorbereiding bestaat uit de volgende mogelijkheden:
  • 1 Studiedag
  • 2 Bladmuziek
  • 3 Mogelijkheden om thuis te oefenen

1. Studiedag zondag 14 april van 10:30 tot 1700.
Plaats: Parnassos - Kruisstraat 201, Utrecht
Dag indeling 14 april:
Onder leiding van verschillende repetitoren wordt er de hele dag gewerkt - eerst in stemgroepen en later in gezamenlijk koor:
Met de eigen stem inzingen, samen de moeilijke passages oefenen, afstemmen op elkaar, aanwijzingen voor thuis oefenen. Deze dag is inbegrepen in de deelnemersprijs.
vanaf 10.15 aankomst
10.30 - 12.30 repetitie 1 s/a en t/b
12.30 - 13.30 lunchpauze
13.30 - 15.00 repetitie 2 s/a en t/b
15.00 - 15.30 theepauze
15.30 - 17.00 repetitie 3 tutti koor

2. Bladmuziek
U zorgt zelf voor bladmuziek.
We gebruiken de uitgave van Peters.
Zelf halen bij Broekmans & van Poppel in Utrecht = 10% korting op vertoon van uw inschrijvingsbewijs van PassieProjecten.
Bestellen bij muziekwinkels

3. Mogelijkheden tot thuis oefenen:
- Voor mensen die vooral op hun gehoor oefenen en minder op partituur lezen, is de website www.coria.nl zeer geschikt. U leest uw eigen stem mee. Afspelen kan lager en hoger, sneller en langzamer! En nog meer keuzes erg overzichtelijk gemaakt. U kunt hier de link vinden om te oefenen voor dit stuk
- Een vergelijkbare website is www.chordperfect.com, waar anders dan bij Coria hierboven de partij wordt ingezongen door een echte zanger. U kunt hier de link vinden naar de verschillende partijen binnen de Johannes Passion. Daarnaast biedt Chordperfect voor de Johannes Passion een oefenvideo op Youtube aan, die tot vier keer vertraagd kan worden en waar u de noten bij krijgt. Die vindt u hier.
- Ook kunt u gebruik maken van een bestand waarmee u alle noten kunt meelezen: www.koorpartijen.nl U kunt uw stem selecteren, langzaam of snel etc.! Volg de aanwijzingen: voor notenbeeld moet u een programmaatje downloaden, zoals aldaar aangegeven onder "uitleg".
- de carus-app die u kunt aanschaffen voor tablet en smartphone: Ga naar Playstore en download Carus Music en kies het stuk en uw stem. Afspeelbaar in langzamer tempo, erg handig!
- Er zijn ingezongen oefen-Cd's in de handel, uitgave 'Chorsingen Leicht gemacht' van Peters. Wij vinden de tempi van de opname soms nogal snel. Dat is jammer. U kunt die bij de muziekvakhandel bestellen. Of de uitgave bij carus en bij CD-Carus

Dirigent: Madeleine Ingen Housz
Orkest: Capella Passionata
continuo: Jan van der Zanden
Inleider : Harrie Tuinhof

Solisten:
Evangelist/tenor - Sebastian Brouwer
Christus - Joost Schouten
Sopraan - Titia van Heyst
Alt - Judith van den Dool
Bas - Joost Schouten
Pilatus e.a. Rutger van Oeveren
Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
00:45, 4 mei 2019
Ik ben zeer ontroerd door de ervaringen die de vele deelnemers hier beschrijven. Ik deed nu voor de 3e keer de JP en circa de 7e keer de MP; al langer begeleidde ik de stoomcursussen. De eerste keer was voor mij een grote eer om de MP en later de JP met het continuo/orgel te begeleiden, een stuk dat ik, als groot Bach-fanaat, natuurlijk wel al heel lang kende. In 1971 speelde mijn broer (pianist, organist en klavecinist) de JP bij Krashna Musica in Delft met Peter Ypma als cellist. Dit jaar deed ik dat met Peter in de MP bij Passieprojecten….. Een bijzonder weerzien na 48 jaar. Achter het orgel met de recitatieven en aria’s en achter de piano bij de stoomcursussen ben ik vaak te geconcentreerd bezig om alles zo goed mogelijk gelijk te laten verlopen, zodat ervaringen van zangers mij op dat moment grotendeels ontgaan, al zie ik wel altijd het grote plezier! Daarom extra bijzonder dat zovelen hier zulke diepe emoties ondergaan en beschrijven bij het meedoen aan deze fantastische uitvoeringen, met even fantastische solisten die de barokuitvoeringspraktijk perfect realiseren. Hulde aan Madeleine, dat zij met zulke grote groepen zangers een zo diepe beleving weet te creëren! Ik hoop dan ook nog vele keren hieraan mee te kunnen blijven doen.
door: Jan vd Zanden
11:28, 20 april 2019
Wat heb ik genoten! Mijn 1e (en zeker niet de laatste) Meezing Matthaus Passion in de Geertekerk gisteren. Met hart en ziel gezongen, maar ook geluisterd naar het orkest en de solisten: emotie, prachtig! Dank Madeleine, maar ook alle anderen die deze belevenis mogelijk maakten met hun positieve feedback op de stoomcursus en studiedag. Tot volgend jaar!
door: Wijnanda de Quelerij

Kiemen laten groeien.
Beste Madeleine,
graag wil ik je heel hartelijk bedanken voor de onvergetelijke Matthäus Passion van afgelopen vrijdag.
Ooit heb ik ergens een citaat van Mahler gelezen over de muziek van Bach:
`In der Musik Bachs sind alle Lebenskeime enthalten, wie in Gott die Welt`.
Het is hartverwarmend hoe jij, zo vol bezieling, met ons allemaal die kiemen weer tot iets prachtigs hebt laten groeien.
Hartelijke groeten,
Hans

Goede Vrijdag beleven
Het is jammer genoeg alweer voorbij. En wat heb ik weer ontzettend genoten en wat komt de betekenis bij het zingen van de Matthäus binnen. DE manier om de Goede Vrijdag te beleven, nogmaals hartelijk dank en graag tot volgend jaar. Hartelijke groeten,
Elly

Samen zingen.
Hallo Madeleine,
Langs deze weg wil ik je bedanken voor het organiseren van de Mattheüs meezingconcerten in Amsterdam en Utrecht.
Ik heb met beide concerten meegedaan. Vond ik Amsterdam al heel mooi, in Utrecht werden mijn verwachtingen dik overtroffen. Wat een geweldig concert hebben we gegeven. (.....)
De manier waarop jij ons motiveerde om zo mooi te zingen dwingt bij mij bewondering af. Ook omdat je ons het gevoel geeft dat het samen muziek maken belangrijker is dan het uiteindelijke resultaat in de vorm van het concert.

Ook het voorzingen van een recitatief waarop het koor moet invallen zonder in het boek te kunnen kijken vind ik een geweldige ervaring. Dat zijn de momenten waarop het duidelijk gaat om het samen muziek maken, en niet zozeer het resultaat. Ik vond zelf dat het fantastisch ging gisteren.

De toegift aan het einde waarbij we met z`n allen de basaria zongen was echt de kers op de taart. Ik vond het een ontroerende ervaring.
Nogmaals bedankt en de volgende keer ben ik er zeker weer bij.
Koos.

Muziekbad
Beste Madeleine,
Heel hartelijk dank voor je hartverwarmende mailtje m.b.t. de MatthäusPassion.
Hoewel we hem al vele malen gezongen hadden, hebben we toch nog nooit een dergelijke ervaring gehad. Ook w.b. de oefendag. Dat had voor ons alles te maken met jouw inspirerende enthousiasme en je zeer authentieke manier van doen en zijn. Het was werkelijk een muziekbad!
We zijn dan ook heel dankbaar voor wat je allemaal hebt gegeven.Hoewel we de JohannesPassion nog nooit gezongen hebben en het vast een hele kluif gaat worden, zijn we wel van plan binnenkort aan die kluif te gaan beginnen.
Hartelijke groet van
Barbara en Piet

Ontspannen zingen
Ik heb nog nooit een concert zo ontspannen kunnen zingen als deze MP!
Natuurlijk sta je in een mega-groot-koor en gaat het er niet om of je soms een foutje maakt.
Maar tegelijk voelde ik de eenheid in het geheel als iets heel groots om me heen.
Ik kwam voor de beleving van deze MP die is als deelnemer zoveel meer dan als toehoorder.
Na de intense beleving van het hele gebeuren kwam als toetje de laatste bas aria.Ik voel het nog steeds als een feestje waarvoor mijn hartelijke dank!
Applaus voor de mee-zing-passies!!!!
Groetjes,
Ria

Verlangen stem te geven
Goede morgen Mattheus-ja-wat? Alles!

Ja het heeft alles te maken met Warmte, Liefde, Mededogen. (...)
`Kommt ihr Tochter helft mir klagen`,wilde ik ook die dag zingen en komt heel diep bij mij binnen. Natuurlijk, door ervaringen in het leven.
Ook ik kom volop in contact met het verlangen stem te geven.

Wat je schreef ontroerde me direct al.(...)
Dank je wel Madeleine!
Madeleine W.

Onmogelijk in Maleisië, mogelijk in Nederland.
Beste Madeleine,

Na afloop heb ik met je gesproken over het feit dat we zo`n concert als de MatthäusPassion, niet kunnen geven in Maleisië.
Ons koor in Kuala Lumpur, `Cantus Musicus`, doet al het mogelijke om toch religieus werk uit te voeren. Maar dat kan alleen maar kleinschalig zijn met orgel, piano of een paar andere instrumenten.(....)Ambassadeurs van verschillende landen komen dan het evangelie lezen.
Al deze evenementen vinden plaats op het terrein van de kerk, wat eigen grond is, net zoals bij de ambassades. Op de liturgie en de poster moet staan:`For non- muslims only`, omdat dan een ieder die als moslim toch zo`n dienst bezoekt gewaarschuwd is. De kerkgemeenschap blijft dan buiten het risico staan dat de religieuze politie een inval doet en een boete oplegt, of erger nog dat je in hechtenis wordt genomen.

Iedereen leert hier om buiten de bekende kring vaag te zijn over gevoelige zaken voor de Moslims. Er kan altijd iemand zijn die kwaad wil, het koor of de gemeenschap wil afbreken.(....)

Je ziet hoe gezegend wij in Nederland zijn , dat wij de vrijheid hebben om de MatthäusPassion uit te voeren. We mopperen op het intrekken van subsidies, wat natuurlijk veel cultuur in Nederland gaat verwoesten, maar als er creativiteit is, net zoals bij de Passie concerten komen er toch prachtige uitvoeringen tot stand.

Momenteel woon ik nu 10 jaar in Kuala Lumpur, dus tien jaar geen MatthäusPassion, behalve dan op cd en dvd. Voorheen zong ik dit werk en veel andere werken.(....)

Toch, hoe dierbaar mijn herinneringen aan die tijd ook zijn, de intense beleving onder jouw leiding na een onderbreking van 10 jaar overdonderde mij. Zingen in de Dominicuskerk in Amsterdam, te midden van al het rode licht buiten, was voor mij een openbaring.
Mijn vriendin die kwam luisteren en Naarden gewend is, had tranen in haar ogen na afloop. Ook in de Geerte Kerk, al stond ik toen op de laatste rij tussen de luisteraars, was het een beleving.

Het vertrouwen wat je geeft aan de koorleden, zo ook aan het kleine koor, waarin ik ook deel nam, was erg groot. Het is met passie en vertrouwen zoals je ons hebt laten musiceren, wat een mooie dingen komen er dan tot stand! Ook de inleidingen, vooral die in Utrecht gaf aan velen een extra dimensie aan het geheel.

Ik plan mijn reizen voor het volgende seizoen nu zo dat ik het WeihnachtsOratorium en de Johannes Passion kan meezingen.
Hartelijk dank voor deze mogelijkheden. Ook dank aan alle organisatoren, het verliep vlekkeloos en alles op tijd. Van de inzet van het orkest en het spelen maar ook het zingen van de solisten heb ik erg genoten.

Hartelijke groeten uit Maleisië,
Janneke.

Spektakel
Beste Madeleine,

Wat een spektakel was dat gisteren. Wij dames waren uitgeput, maar wat hebben we genoten. En dan vooral van jouw energie, je muzikaliteit, je humor
en je smaakvolle correcties. Je authentieke, zichtbare teleurstelling toen (o.a.) Blitze und Donner de mist in ging en onze spijt daarover was naar mijn idee ook uniek. Merkte je dat we het daarna zo graag goed wilden
maken? En een zucht slaakten toen dat voor ons gevoel lukte? Het koor als groot gezin of zelfs maatschappij, alles gebeurt volgens regels die je pas
achteraf begrijpt.
Wat een wonder als/dat het zo vaak goed gaat, en wat een mysterie als het fout gaat. Je kunt niemand aanwijzen, in de kettingreactie zijn we allemaal
even verantwoordelijk.(....)
Bedankt voor de inspirerende ervaring en mooie muziek.
Hartelijke groet,
Monique

Blijf dit nog heeel lang doen!
Beste Madeleine,

Ik voel de behoefte om je iets te vertellen over de afgelopen periode waarin ik voor het eerst meegedaan heb met het oefenen van de Mattheus en de uitvoering afgelopen vrijdag in de Geertekerk onder jouw leiding.

Ik ben door dit alles diep geraakt en dat heeft ALLES met jou te maken.
Ik heb genoten van jouw grote muzikaliteit, jouw bevlogenheid en jouw manier van deze `mooiste muziek van de wereld` doceren aan een koor met weinig tot veel ervaring.

Hoe jij ons met je hele wezen, je mimiek, gebaren, expressie en niet te vergeten je humor (!) ons bijvoorbeeld vertelt hoe we `Wahrlich, dieser ist Gottes Sohn gewesen` moeten vertolken, is fantastisch: `boeken weg, je bent verwonderd, kijk naar boven! Pas dan zing je vanuit je hart!`(....)
Na een intensieve periode waarin ik de hele dag alleen nog maar Bach zong (heeerlijk!!), is alles nu voorbij. Het is een soort `zwart gat`. Even afkicken.
Wat een mooie ervaring.

Ik wil je hiervoor bedanken en ik denk dat ik mede voor veel andere mensen spreek als ik zeg: wat een prachtig werk heb jij waarin je mensen de mogelijkheid biedt om zulke prachtige momenten vanuit je ziel te beleven.. Blijf dit nog heeel lang doen!!

Een hartegroet van
Els

Uit comfortzone.
Beste Madeleine,

Met dit mailtje wil ik je graag laten weten dat ik heb genoten van afgelopen vrijdag, een zeer bijzonder moment om - na 30 jaar `luisterervaring` - dit stuk nu eindelijk zelf een keer te zingen, samen met mijn moeder!

Ik wil je mijn impressie niet onthouden:
29 maart 2013: de meezing Matthäus Passion in de Geertekerk in Utrecht. Een indrukwekkende locatie, mensen met een gedeelde passie en een dirigente (Madeleine Ingen Housz) die je uit je comfortzone trekt: een bijzonder begin van het paasweekend.


Mocht je het hele stuk willen lezen, zie http://www.lydiapaauw.com/muziek.html.

Hartelijke groet,
Lydia

Aus Liebe.
Dag Madeleine,

leuk dat je nog even een nabericht hebt gestuurd. Ik heb er als sopraan ook van genoten, al vond ik het wel vermoeiend, zo`n hele dag. Maar ondanks dat zou ik het zo weer doen. Misschien volgend jaar de Johannes.
De aria Aus Liebe heb ik nog nooit zo intens beleefd als nu, prachtig, dat is muziek maken.
Jouw enthousiasme was ook aanstekelijk.

Nogmaals dank voor twee bijzondere dagen,
Wil.