Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Matthäus Passion Meezingconcert Amsterdam 2016

6 maart-19 maart 2016 Let op de datum ! dit project is voorbij!

Matthäus Passion - meezingconcert olv Madeleine Ingen Housz, Dominicuskerk te Amsterdam.
Integrale uitvoering met professionele solisten en het eigen orkest
Capella Passionata.

Voor de alten is het uitverkocht, MAAR vrouwelijke deelnemers mogen zich aanmelden bij de tenoren en alsnog gratis deelnemen aan de stoomcursus.

Downloads

Passietijd 2016: PassieProjecten organiseert wederom de Matthäus Passion als meezingconcert. Het gaat niet gaat om de perfectie, maar de bevlogenheid van de zangers. Doordat we een traditite hebben opgebouwd is de kwaliteit van de uitvoering verrassend hoog!

De studiedag vooraf is een belangrijk onderdeel van het voortraject. Met de eigen stem inzingen, samen de moeilijke passages oefenen, afstemmen op elkaar, aanwijzingen voor thuis oefenen…
Hier leg je de basis. Deze studiedag is inbegrepen in de deelnemersprijs en vindt plaats op:
6 maart 2016 van 10.30-17:00u.
Locatie: Parnassos, Utrecht We hebben gezocht naar een prettige, betaalbare en bereikbare locatie in Amsterdam maar deze niet gevonden. We hopen dat dit voor u niet tot problemen leidt.
Zie voor meer informatie onder: Praktische Informatie/Daginfo/Voorbereiding.

Stoomcursussen
Voor een ieder die extra wil oefenen - erin komen – en samen naar het evenement toeleven zijn er weer stoomcursussen, aanmelden rechts in het menu, informatie onder voorbereiding.

Kleding uitvoering
We stellen voor, maar het is aan u om mee te doen, om zwarte kleding als basiskleur met een lila of paars accent te dragen bij de uitvoering.


Soort: Meezingconcerten
Periode: Concert za. 19 maart 2016 - Studiedag 6 maart
Tijden: 10:30 - 19:00u - Uitvoering 15.30u
Bijzonderheden: Dominicuskerk, Amsterdam
Prijs: €49,-
Leiding: Madeleine Ingenhousz
Locatie: Dominicuskerk
Spuistraat 12
1012 TS Amsterdam

Dagindeling
10.00- 10.30 aankomst deelnemers
10.30 -11.30 koorrepetitie, inzingen
11.00 Scott komt
11.30 - 12.30 koor en orkest
12.30-12.45
12.45 koor en orkest
12.50
13. 10
13.20
13. 35
13.45- 15.00 lunchpauze voor het koor2
13,45
14.00
14.10
14.20
14.30
14.40
14.50
15.00
Dagindeling zaterdag 19 maart 2016
Dominicuskerk, Amsterdam
10.00- 10.30 aankomst deelnemers
10.30 -11.30 koorrepetitie, inzingen
11.30 - 12.30 koor en orkest
12.45 - 13.45 koor en orkest
13.45 - 15.00 solisten en orkest
13.45- 15.00 lunchpauze voor het koor
15.00 openstelling voor luisteraars
15.00- 15.30 koor opstellen, orkest stemmen
15.30- 1700 uitvoering deel 1
17.00- 17.30 pauze
17.30- 19.15 uitvoering deel 2


De voorbereiding bestaat uit de volgende mogelijkheden:
  • 1.Stoomcursus
  • 2 Studiedag en/of avond
  • 3 Bladmuziek
  • 4 Oefen-Cd
1. Stoomcursussen
Voor alten en sopranen op 2 zondagen:
14 en 21 februari 13-17.00u. Locatie: Parnassos, Kruisstraat 201, Utrecht
Voor tenoren en bassen op twee vrijdagavonden:
4 en 11 maart van 18:00-22:00u. 't Haagje, Driebergen.
Inschrijving hiervoor is los van de inschrijving voor meezingen op de uitvoeringsdag.

2. Studiedag
Op 6 maart is er een (bij de deelnemersprijs inbegrepen) studiedag,
locatie: Parnassos, Kruisstraat 201, Utrecht
Onder leiding van verschillende repetitoren wordt er de hele dag gewerkt in stemgroepen, koor en met beide koren.
vanaf 10.00 aankomst en koffie
10.30 - 12.30 repetitie 1 in stemgroepen
12.30 - 13.30 lunchpauze
13.30 - 14.45 repetitie 2 koor 1 / koor 2
14.45 - 15.15 theepauze
15.15 - 17.00 repetitie 3 tutti koor

3. Bladmuziek
U zorgt zelf voor bladmuziek.
We gebruiken de uitgave van Peters.
Zelf halen bij Broekmans & van Poppel in Utrecht = 10% korting op vertoon van uw inschrijvingsbewijs van PassieProjecten.
Zelf halen of
Bestellen bij muziekwinkels
TIP : in blad "informatie" kunt u een lijst van nuttige turbae inzetten downloaden. ZEER nuttig bij studeren!

4. CD-Oefenmateriaal
Er zijn uitstekende ingezongen oefen-Cd`s in de handel, uitgave `Chorsingen Leicht gemacht` van Peters. U kunt die bij de muziekvakhandel bestellen. Of u maakt gebruik van de gratis midibestanden Een gratis midi bestand waarmee U zelfs de noten kunt mee lezen: www.koorpartijen.nl . volg de aanwijzingen, u kunt midi luisteren of zelfs luisteren en noten meelezen! Voor dat laatste moet u een programmaatje downloaden, zoals aldaar aangegeven onder "uitleg". kan snel en langzaam afgespeeld worden

Impressie 2010 Geertekerk
Klik hier om te horen en te zien .....
Madeleine Ingenhousz houdt van Meezingconcerten. Ze voerde diverse malen de Mattheus Passion als meezingconcert uit. Niet de perfectie maar de bevlogenheid, het verlangen om dit stuk te zingen krijgt alle ruimte tijdens een meezingconcert. Daarom is het niveau telkens hoger dan verwacht. Klankgeworden spontaniteit en vrijheid.

Uit ´t hoofd zingen?
dat kan makkelijk bij de heel korte turbae koren: 5, 42,45, 49, 49, 59, 62,71,71 en 73. Succes!
Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
20:46, 26 maart 2016
Beste Madeleine, beste allen. Kwam er vandaag pas aan toe om nog een reactie te geven op de heerlijke zaterdag van vorige week. Ik heb genoten van deze dag, wat heerlijk om samen de Matthäus te mogen beleven. De meeste indruk maakte op mij de bas, en vooral de sopraan. Wat zong zij prachtig en intens, we kregen er werkelijk kippenvel van, beeldschoon! Hartelijk dank aan allen, en hopelijk volgend jaar weer! Suzanne
door: Denise
11:42, 22 april 2015
Tja, ik deed het voor het eerst. Volgend jaar weer, en beter! Dat was de gedachte die overheerste. Daarnaast het gevoel nu in de rij te staan van alle 'heiligen' die eens de Mattheus zongen. Hartelijke dank.
door: Paul
11:41, 22 april 2015
Beste Madeleine, Wat een mooie reflectie heb je geschreven! Een vriendin die het concert zaterdag bezocht vroeg me na afloop of ik me niet leeg voelde. En dat zei ik ook meteen: Nee, ik voel me voldaan! Het was de eerste keer dat ik meedeed aan een MP, ook de eerste keer dat ik iets deed bij Passie Projecten. Ik wilde al jaren de MP eens zingen, had al meerdere keren meegedaan aan verschillende Bachprojecten. Twee jaar geleden kwam een koorgenote laaiend enthousiast terug uit de Dominicuskerk en dit jaar besloot ik dat het er maar eens van moest komen. Ik heb deelgenomen aan de stoomcursus en door jouw inspirerende aanpak werd ik uitgedaagd om thuis heel serieus te gaan oefenen. Met als gevolg dat ik zaterdag volop mee kon zingen, al had ik af en toe nog wat moeite met de inzetten. Gelukkig waren er ervaren zangeressen genoeg om mij heen waardoor ik het steeds makkelijk op kon pakken. Het was een prachtige ervaring en de investering die ik nu gedaan heb met het instuderen zal ik zeker nog vaker gebruiken. En ik zal ook zeker deel gaan nemen aan andere Passie Projecten. Hartelijke groet,
door: Ingrid
11:39, 22 april 2015
Beste Madeleine,Remco en Eelco, Ik geniet nog steeds na van die bijzonder heerlijke dag in de Dominicuskerk. Ik was gisteren vlakbij de Geertekerk aan het werk. Wat moest ik aan jullie denken en Blitze , Donner het blijft in mijn hoofd zitten. Wat ben ik blij met je reactie, ook van toen het fout ging” Het blijft mensenwerk” en ook dat hoort erbij. Ik hoop dat het ook gisteren ’n geweldige dag was. Je bent geweldig! Ik denk dat wij dat mogen zeggen,dat jij met je harde werken iets moois en groots neergezet hebt. Madeleine nogmaals bedankt! Fijne paasdagen en lieve groet
door: Marianne

Kiemen laten groeien.
Beste Madeleine,
graag wil ik je heel hartelijk bedanken voor de onvergetelijke Matthäus Passion van afgelopen vrijdag.
Ooit heb ik ergens een citaat van Mahler gelezen over de muziek van Bach:
`In der Musik Bachs sind alle Lebenskeime enthalten, wie in Gott die Welt`.
Het is hartverwarmend hoe jij, zo vol bezieling, met ons allemaal die kiemen weer tot iets prachtigs hebt laten groeien.
Hartelijke groeten,
Hans

Goede Vrijdag beleven
Het is jammer genoeg alweer voorbij. En wat heb ik weer ontzettend genoten en wat komt de betekenis bij het zingen van de Matthäus binnen. DE manier om de Goede Vrijdag te beleven, nogmaals hartelijk dank en graag tot volgend jaar. Hartelijke groeten,
Elly

Samen zingen.
Hallo Madeleine,
Langs deze weg wil ik je bedanken voor het organiseren van de Mattheüs meezingconcerten in Amsterdam en Utrecht.
Ik heb met beide concerten meegedaan. Vond ik Amsterdam al heel mooi, in Utrecht werden mijn verwachtingen dik overtroffen. Wat een geweldig concert hebben we gegeven. (.....)
De manier waarop jij ons motiveerde om zo mooi te zingen dwingt bij mij bewondering af. Ook omdat je ons het gevoel geeft dat het samen muziek maken belangrijker is dan het uiteindelijke resultaat in de vorm van het concert.

Ook het voorzingen van een recitatief waarop het koor moet invallen zonder in het boek te kunnen kijken vind ik een geweldige ervaring. Dat zijn de momenten waarop het duidelijk gaat om het samen muziek maken, en niet zozeer het resultaat. Ik vond zelf dat het fantastisch ging gisteren.

De toegift aan het einde waarbij we met z`n allen de basaria zongen was echt de kers op de taart. Ik vond het een ontroerende ervaring.
Nogmaals bedankt en de volgende keer ben ik er zeker weer bij.
Koos.

Muziekbad
Beste Madeleine,
Heel hartelijk dank voor je hartverwarmende mailtje m.b.t. de MatthäusPassion.
Hoewel we hem al vele malen gezongen hadden, hebben we toch nog nooit een dergelijke ervaring gehad. Ook w.b. de oefendag. Dat had voor ons alles te maken met jouw inspirerende enthousiasme en je zeer authentieke manier van doen en zijn. Het was werkelijk een muziekbad!
We zijn dan ook heel dankbaar voor wat je allemaal hebt gegeven.Hoewel we de JohannesPassion nog nooit gezongen hebben en het vast een hele kluif gaat worden, zijn we wel van plan binnenkort aan die kluif te gaan beginnen.
Hartelijke groet van
Barbara en Piet

Ontspannen zingen
Ik heb nog nooit een concert zo ontspannen kunnen zingen als deze MP!
Natuurlijk sta je in een mega-groot-koor en gaat het er niet om of je soms een foutje maakt.
Maar tegelijk voelde ik de eenheid in het geheel als iets heel groots om me heen.
Ik kwam voor de beleving van deze MP die is als deelnemer zoveel meer dan als toehoorder.
Na de intense beleving van het hele gebeuren kwam als toetje de laatste bas aria.Ik voel het nog steeds als een feestje waarvoor mijn hartelijke dank!
Applaus voor de mee-zing-passies!!!!
Groetjes,
Ria

Verlangen stem te geven
Goede morgen Mattheus-ja-wat? Alles!

Ja het heeft alles te maken met Warmte, Liefde, Mededogen. (...)
`Kommt ihr Tochter helft mir klagen`,wilde ik ook die dag zingen en komt heel diep bij mij binnen. Natuurlijk, door ervaringen in het leven.
Ook ik kom volop in contact met het verlangen stem te geven.

Wat je schreef ontroerde me direct al.(...)
Dank je wel Madeleine!
Madeleine W.

Onmogelijk in Maleisië, mogelijk in Nederland.
Beste Madeleine,

Na afloop heb ik met je gesproken over het feit dat we zo`n concert als de MatthäusPassion, niet kunnen geven in Maleisië.
Ons koor in Kuala Lumpur, `Cantus Musicus`, doet al het mogelijke om toch religieus werk uit te voeren. Maar dat kan alleen maar kleinschalig zijn met orgel, piano of een paar andere instrumenten.(....)Ambassadeurs van verschillende landen komen dan het evangelie lezen.
Al deze evenementen vinden plaats op het terrein van de kerk, wat eigen grond is, net zoals bij de ambassades. Op de liturgie en de poster moet staan:`For non- muslims only`, omdat dan een ieder die als moslim toch zo`n dienst bezoekt gewaarschuwd is. De kerkgemeenschap blijft dan buiten het risico staan dat de religieuze politie een inval doet en een boete oplegt, of erger nog dat je in hechtenis wordt genomen.

Iedereen leert hier om buiten de bekende kring vaag te zijn over gevoelige zaken voor de Moslims. Er kan altijd iemand zijn die kwaad wil, het koor of de gemeenschap wil afbreken.(....)

Je ziet hoe gezegend wij in Nederland zijn , dat wij de vrijheid hebben om de MatthäusPassion uit te voeren. We mopperen op het intrekken van subsidies, wat natuurlijk veel cultuur in Nederland gaat verwoesten, maar als er creativiteit is, net zoals bij de Passie concerten komen er toch prachtige uitvoeringen tot stand.

Momenteel woon ik nu 10 jaar in Kuala Lumpur, dus tien jaar geen MatthäusPassion, behalve dan op cd en dvd. Voorheen zong ik dit werk en veel andere werken.(....)

Toch, hoe dierbaar mijn herinneringen aan die tijd ook zijn, de intense beleving onder jouw leiding na een onderbreking van 10 jaar overdonderde mij. Zingen in de Dominicuskerk in Amsterdam, te midden van al het rode licht buiten, was voor mij een openbaring.
Mijn vriendin die kwam luisteren en Naarden gewend is, had tranen in haar ogen na afloop. Ook in de Geerte Kerk, al stond ik toen op de laatste rij tussen de luisteraars, was het een beleving.

Het vertrouwen wat je geeft aan de koorleden, zo ook aan het kleine koor, waarin ik ook deel nam, was erg groot. Het is met passie en vertrouwen zoals je ons hebt laten musiceren, wat een mooie dingen komen er dan tot stand! Ook de inleidingen, vooral die in Utrecht gaf aan velen een extra dimensie aan het geheel.

Ik plan mijn reizen voor het volgende seizoen nu zo dat ik het WeihnachtsOratorium en de Johannes Passion kan meezingen.
Hartelijk dank voor deze mogelijkheden. Ook dank aan alle organisatoren, het verliep vlekkeloos en alles op tijd. Van de inzet van het orkest en het spelen maar ook het zingen van de solisten heb ik erg genoten.

Hartelijke groeten uit Maleisië,
Janneke.

Spektakel
Beste Madeleine,

Wat een spektakel was dat gisteren. Wij dames waren uitgeput, maar wat hebben we genoten. En dan vooral van jouw energie, je muzikaliteit, je humor
en je smaakvolle correcties. Je authentieke, zichtbare teleurstelling toen (o.a.) Blitze und Donner de mist in ging en onze spijt daarover was naar mijn idee ook uniek. Merkte je dat we het daarna zo graag goed wilden
maken? En een zucht slaakten toen dat voor ons gevoel lukte? Het koor als groot gezin of zelfs maatschappij, alles gebeurt volgens regels die je pas
achteraf begrijpt.
Wat een wonder als/dat het zo vaak goed gaat, en wat een mysterie als het fout gaat. Je kunt niemand aanwijzen, in de kettingreactie zijn we allemaal
even verantwoordelijk.(....)
Bedankt voor de inspirerende ervaring en mooie muziek.
Hartelijke groet,
Monique

Blijf dit nog heeel lang doen!
Beste Madeleine,

Ik voel de behoefte om je iets te vertellen over de afgelopen periode waarin ik voor het eerst meegedaan heb met het oefenen van de Mattheus en de uitvoering afgelopen vrijdag in de Geertekerk onder jouw leiding.

Ik ben door dit alles diep geraakt en dat heeft ALLES met jou te maken.
Ik heb genoten van jouw grote muzikaliteit, jouw bevlogenheid en jouw manier van deze `mooiste muziek van de wereld` doceren aan een koor met weinig tot veel ervaring.

Hoe jij ons met je hele wezen, je mimiek, gebaren, expressie en niet te vergeten je humor (!) ons bijvoorbeeld vertelt hoe we `Wahrlich, dieser ist Gottes Sohn gewesen` moeten vertolken, is fantastisch: `boeken weg, je bent verwonderd, kijk naar boven! Pas dan zing je vanuit je hart!`(....)
Na een intensieve periode waarin ik de hele dag alleen nog maar Bach zong (heeerlijk!!), is alles nu voorbij. Het is een soort `zwart gat`. Even afkicken.
Wat een mooie ervaring.

Ik wil je hiervoor bedanken en ik denk dat ik mede voor veel andere mensen spreek als ik zeg: wat een prachtig werk heb jij waarin je mensen de mogelijkheid biedt om zulke prachtige momenten vanuit je ziel te beleven.. Blijf dit nog heeel lang doen!!

Een hartegroet van
Els

Uit comfortzone.
Beste Madeleine,

Met dit mailtje wil ik je graag laten weten dat ik heb genoten van afgelopen vrijdag, een zeer bijzonder moment om - na 30 jaar `luisterervaring` - dit stuk nu eindelijk zelf een keer te zingen, samen met mijn moeder!

Ik wil je mijn impressie niet onthouden:
29 maart 2013: de meezing Matthäus Passion in de Geertekerk in Utrecht. Een indrukwekkende locatie, mensen met een gedeelde passie en een dirigente (Madeleine Ingen Housz) die je uit je comfortzone trekt: een bijzonder begin van het paasweekend.


Mocht je het hele stuk willen lezen, zie http://www.lydiapaauw.com/muziek.html.

Hartelijke groet,
Lydia

Aus Liebe.
Dag Madeleine,

leuk dat je nog even een nabericht hebt gestuurd. Ik heb er als sopraan ook van genoten, al vond ik het wel vermoeiend, zo`n hele dag. Maar ondanks dat zou ik het zo weer doen. Misschien volgend jaar de Johannes.
De aria Aus Liebe heb ik nog nooit zo intens beleefd als nu, prachtig, dat is muziek maken.
Jouw enthousiasme was ook aanstekelijk.

Nogmaals dank voor twee bijzondere dagen,
Wil.
13 MAART '16 Matthäus Passion Meezingconcert Utrecht 2016
Meer Informatie
1 MEI '16 Brahms Requiem Meezingconcert
Meer Informatie