Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

JanJoost van Elburg

JanJoost van Elburg (1962) studeerde in 1991 af aan het Conservatorium van Rotterdam in de richting Koordirectie. Hij studeerde o.a. bij Barend Schuurman. Daarnaast studeerde hij zang bij Jelle Draijer, Margreet Honig en in Engeland bij Ghislaine Morgan.
 
In het verleden dirigeerde hij The Renaissance Singers (Londen, Engeland) en het Reading Bach Choir (Reading, Engeland). Sinds 2001 is hij vaste dirigent van het Bartholomew Consort (Oxford, Engeland), vanaf 1987 van het Lelikoor (Amsterdam) en sinds september 2012 van het Westerkerkkoor (Amsterdam), en vanaf 2022 van Kamerkoor Doetinchem.

Als gastdocent dirigeerde hij onder andere bij de Nonsuch Singers in Londen en Cantiones Sacrae (Dundee, Schotland). Hij is vanaf 2004 als vaste dirigent verbonden aan het Blackdowns Early Music Festival, waarmee hij o.a. de tweejaarlijkse Grand Baroque series in Exeter Cathedral uitvoert.

 
Een van de belangrijkste aspecten van lesgeven, dirigeren én optreden, is luisteren
 
Sinds 2016 treedt hij iedere twee jaar op als gastdirigent bij Polyhymnia (New York). In november 2017 was hij assistent van Ton Koopman bij een Hohe Messeproductie van het Haags Conservatorium en The Juilliard School in New York. Sinds 2017 is hij regelmatig gastdirigent geweest aan het Haags Conservatorium.
 
JanJoost is veel gevraagd als dirigent, editor en vocal coach, zowel in Nederland als in Engeland, en als docent ensembletechniek, ensembletraining, zang, theorie en koordirectie. Als zanger trad hij op met diverse ensembles, inclusief The Tallis Scholars, het Groot Omroepkoor, Cappella Pratensis, Cappella Coloniënsis (Keulen), en met zijn eigen ensembles op diverse tournees in Europa.
Hij geeft workshops en lezingen, zowel in Nederland als in het buitenland, op uitnodiging bij Lacock Summer School, de Tallis Scholars Summer School (TSSS) met Peter Phillips, The Tallis Scholars, Music Camp High Wycombe en het European Music Festival te Bulgarije. Onderwerpen zijn onder meer Renaissance & Barokmuziek, madrigalen, Vlaamse polyfonie, het Eton Choirbook (2016 NYC), Tudor Music en koordirectie. 
JanJoost was voorzitter van de jury van de Nederlandse Nationale Koorwedstrijd en bestuurslid bij de Stichting Le Pavillon. Sinds 2002 werkt hij als initiator en hoofddocent bij de Internationale Dirigentencursus (International Choral Conducting Course).
Al meer dan 30 jaar is hij verbonden als medewerker aan de stichting Buitenkunst.
 

image