Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Ruzanna Nahapetjan

De van oorsprong Armeense sopraan Ruzanna Nahapetjan begon haar muziekopleiding in haar geboorteland aan het Music Pedagogical College Yerevan en studeerde koordirectie aan zowel het Jerevan State Conservatory  als de Estonian Academy of Music in Tallinn. Zij vervolgde haar opleiding in de Verenigde Staten en studeerde uiteindelijk af aan het Sweelinck Conservatorium bij Lucia Meeuwsen en Margreet Honig. Masterclasses volgde zij bij onder meer Jard van Nes, Maarten Koningsberger, Noelle Barker en Johannette Zomer. Interpretatielessen en operacoaching kreeg zij van Claron McFadden, Max van Egmond, Philip Curtis en Jan Slothouwer. Ook werd zij jarenlang gecoacht door Roberta Alexander.
 
Na haar studie ontwikkelde zij zich tot een geliefde lyrische sopraan in het oratorium- en liedrepertoire en groeide ze vooral in het Oost-Europese repertoire uit tot een klasse apart. Daarnaast bouwde zij een succesvolle lespraktijk op waarin ze leerlingen het plezier in zingen bijbrengt met repertoire dat reikt van opera en oratorium tot het klassieke liedrepertoire, folksongs en populaire liederen.
 
Ruzanna Nahapetjan heeft gezongen onder dirigenten als Andres Mustonen, Rob Vermeulen, Charles de Wolff, Roy Goodman, Daniel Reuss, Jan-Willem de Vriend en Thijs Kramer en werkt samen met orkesten zoals het Concertgebouw Kamerorkest, het Promenade Orkest, het Philharmonia Amsterdam, Continuo Rotterdam en het Brabants Muzyk Collegie.
 
In 2019 verscheen haar cd None but you met naast Armeense liederen van Komitas juweeltjes uit vele landen van onder anderen Guastavino, Granados, Mompou, Bridge en Quilter met zaken als verlangen, liefde en verbondenheid als thema. Met de goed ontvangen cd vestigde Ruzanna Nahapetjan zich definitief als een liedvertolker van de hoogste orde.
 
 

image