Bas Kuijlenburg

De bas-bariton Bas Kuijlenburg (1962) studeerde sociale wetenschappen, schoolmuziek en uiteindelijk solozang aan het Utrechts Conservatorium. Na zijn examen in 1992 studeerde hij onder meer verder bij Pieter van den Berg. Masterclasses met o.a. Rudolf Jansen, Charlotte Margiono en Sandy Oliver droegen verder bij aan zijn vorming als solist. In 1996 werd hij voorgedragen voor de 'Erna Spoorenberg Vocalistenpresentatie'. Zijn solorepertoire omvat een groot aantal oratoria en concertwerken: van Mattheuspassion, Messiah, Schöpfung en Elias tot en met Carmina Burana. Verder werpt hij zich met gretigheid op onbekender en hedendaags repertoire.
Hij zong vele premières met muziek van Nederlandse componisten. Ook leverde hij zijn bijdrage aan enkele CD- en radioproducties met onbekend Nederlands repertoire. Hiernaast werkt hij als gedreven ensemblezanger mee aan producties van o.a. het Groot Omroepkoor en Cappella Amsterdam.
Bas trad op in verschillende voorstellingen van Buffo Operamakers en in het internationale `YO!` festival. Bij De Nederlandse Opera trad hij op in de succesvolle opera Tea van Tan Dun, geregisseerd door Pierre Audi, in voorstellingen in Tokio en Amsterdam, alsmede in Die Soldaten van Berndt Alois Zimmermann. Juni 2004 verscheen hij er als 'Depututato Fiammingo' in Verdi`s Don Carlos.
Tot zijn operarollen behoren verder: Agamemnon in 'Iphigenie en Aulide' (Gluck), Pietro in 'la Muette de Portci' (Auber) en Raimbaud in 'Le Comte Ory' (Rossini).
Onlangs vervulde Bas de rol van Kaiaphas in de Nederlandse versie van Jesus Christ Superstar voor Joop van den Ende Theaterproducties in 200 voorstellingen in Nederland en België.

image