Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Exequien van Heinrich Schütz

10 september-30 oktober 2016 Let op de datum ! dit project is voorbij!

Hoewel we niet gaan selecteren, vraagt dit project om zangers die willen werken aan zuiverheid en samenklank. En wie weet ambieert u ook een stukje solo? Er is werkelijk voor elk wat wils!
bladmuziek is bij de prijs inbegrepen. Uitstekend studie materiaal is via app verkrijgbaar.


Dit prachtige koorwerk geeft volop kansen aan ervaren koorzangers, die een keer niet willen opgaan in een groot koor! Heinrich Schütz werd precies een eeuw voor Bach (1685 - 1750) geboren, en evenals Bach raakte hij na zijn dood snel in vergetelheid, en allebei beleefden ze hun wederopstanding in de 19e eeuw.
Schütz was de eerste Duitse componist van internationale betekenis. Hij werd reeds in 1657 de 'stamvader van de Duitse muziek', die - via Bach, Beethoven en Brahms - 250 jaar de Europese muziekgeschiedenis zou domineren.
KLIK HIER om de muziek te beluisteren in uitvoering olv Philip Herreweghe

Downloads

Een intensief project met een echte kamerkoor-bezetting! Heinrich Schütz is grondlegger van Duitse muziek. Precies 100 jr geboren voor Bach: 1585. Hij is de beroemdste van de 3 SCH-en!: Schein, Scheideman, Schütz. Hij was Lutheraan en schreef als eerste een dodenmis in de landstaal. Lange tijd studeerde hij in de San Marco in Venetië bij Gabrieli. In de Exequien (bestaat uit 3 delen) vind je de enorme invloed daarvan: dubbelkorigheid uit diverse hoeken van de kerk!
Het werk is buitengewoon democratisch: koren en soli voor alle stemmen duikelen over elkaar heen. Het grote slotkoor heeft een "groot" koor tegenover een solistisch engelenkoor.
Tijdens zijn leven was Schütz zeer beroemd. Brahms haalde hem rond 1864 uit de vergetelheid.
We hebben voor dit project een prachtig oud kerkje gevonden in Odijk, waarin die dubbelkorigheid volledig tot zijn recht komt. en een kerkje in Amersfoort
KLIK HIER om de muziek te beluisteren in een uitvoering olv Philip HerrewegheSoort: meezing project
Periode: 10 sept - 30 oktober 2016
Tijden: zat 11.00- 15.00 EN zon 15.00-19.00
Bijzonderheden: max 35 deeln incl 6 repetities en bladmuziek
Prijs: €120
Leiding: Madeleine Ingen Housz
Locatie: Witte kerkje in Odijk
Zeisterweg 34
3984 NL Odijk

START: kennismaking met elkaar en het stuk vindt plaats op zondag 19 juni.
 • Locatie repetities : Haagje 1, 3971 MZ Driebergen - vlak bij A12 en bij NS Driebergen.
 • locatie uitvoeringen : 29 OKT: Odijk Witte kerkje Zeisterweg 34 3984 NL Odijk
  • 30 OKT : Hoogland De Inham Hamseweg 40 828 AE
 • Repetitietijden: op zaterdagen: 10- 12.00-16- 17.00
  • op zondagen: 13-15.00-19.-20.00
Generale op dond 27 okt:
 • 17.00 kleine Geistliche Konzerte vrouwen
 • 18.00-21.00 zo en za bezetting exequien
 • 21.-22.00 kleine Geistliche Konzerte mannen
 • Data: zo.19 juni; za 10 & zo11 sept; za 1 okt; zo 23 okt; generale dond. 27 okt; uitvoering za 29 okt (15.00-19.00) en zo.30 okt (15.00- 19.00)
 • 29 okt: 14.30-17.00 inzingen Odijk
 • 17.00-17.30 pauze -koffie verkrijgbaar
 • 17.30 inleiding en uitvoering
 • 19.00 einde
 • 30 okt: 14.30-16.30 inzingen Hoogland Hamseweg 40
 • 16.30-17.00 eigen boterhammetje mee, koffie verkrijgbaar
 • 17.00-18.00 uitvoering en sapje na
 • 18.30 einde
kleding afspraken: We gaan in 't zwart.


 • Bladmuziek: We gebruiken de uitgave van Carus. Deze mooie uitgave is in de prijs van het project inbegrepen. Omdat Carus per 20 verkoopt, hebben we die dus nog niet in voorraad. We delen het uit op 19 juni! Zolang kun je op pagina "algemene informatie" alvast een inkijkpartituur downloaden, maar je kan natuurlijk elders een completer exemplaar downloaden.
 • benodigdheden: je kunt zelf je stem instuderen
 • ahv de uitstekende app van CarusMusic: kies je Schütz (€12,99) Je hoort je stem gezongen en de partituur loopt mee met de muziek op je scherm!
 • ahv gratis Midi files, die je vindt op pagina "algemene informatie". download alle drie de midi's. Vervolgens: download vanbasco’s karaoke player. Als je nu de midi afspeelt met dit programma, kun je zelf filteren welke stem je wilt horen. de tekst leest automatisch mee. Best handig!!
 • Start: zondag 19 juni 15.00-19.00. Deelnemers ontvangen de koorpartituur op de 'aftrap'dag We kunnen die dag bekijken hoeveel gegadigden er zijn voor de solopartijen. In september werken we dat verder uit.
 • Locatie repetities : Haagje 1, 3971 MZ Driebergen- vlak bij A12 en bij NS Driebergen.
 • Luisteraars welkom op 29 okt 18.00 en op 30 okt 17.30 op basis van vrijwillige bijdrage en aanmelding

Koordirigent : Madeleine Ingen Housz
Continuo: Jan van der Zanden
Cello: Froukje Landsman
Solisten: Vele zangers uit het koor
Inleiding: Hans Tanis
Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
13:27, 11 november 2016
Dag allemaal, Vanaf het begin vond ik dit project gedurfd. En een enkeling kende het stuk naar mijn idee. En met zoveel amateur solisten. Maar Madeleine durft zoiets samen met Jannie! En ik mag meedoen. Madeleine vertrouwt op haar inmiddels zeer ervaren kwaliteiten. En neemt de organisatie op zich. Dan spring ik ook in het diepe. Want het is ook nog is een erg mooi stuk van Schütz. En kwam het ook nog is tot een goed einde. Profiaciat Madeleine en Jannie en allemaal!
door: Carla de Jong
20:01, 8 november 2016
Heb de hele week met Schutz in mijn hoofd gelopen; heerlijk heerlijk, die naklanken van de muziek. Heb genoten van samen zingen, van duetten mogen zingen en te genieten van de prachtige begeleiding op "orgel" en cello! En wat een heerlijke kerkjes om in te zingen. Doe mij maar meer van dit soort projecten met kleine bezetting! En petje af voor Madelein, die echt het onderste uit de kan wist te halen van ieders talent! Heel leuk en bijzonder om sommigen zo te zien groeien in een paar maanden.
door: Renate
12:59, 8 november 2016
Heel bijzonder om voor dit prachtige stuk van Schütz te kiezen en ons enthousiast te maken om ook zelf de solo's te gaan doen. Door de uitgebreide repetities is er iets heel moois tot stand gekomen. We zijn echt boven onszelf uitgegroeid doordat we voelden dat we het vertrouwen kregen en ook elkaar steeds meer gingen vinden. Met de fantastische inzet en steun van Madeleine en de mooie begeleiding van Froukje en Jan. Het resultaat: twee onvergetelijke uitvoeringen in fraaie kleine kerkjes waar wij allemaal ongetwijfeld met veel vreugde aan terugdenken. Dank aan iedereen en laat het vooral hier niet bij blijven!
door: Hans Tanis
21:05, 7 november 2016
Wat een mooie muziek, wat een intense beleving, om de Exequiën van Schütz te zingen. Fijn dat we het tweemaal in het weekend konden uitvoeren. De muziek klinkt nog steeds in het hoofd, dat heb je als je met je mede koorleden onder bezielende leiding van Madeleine met hart en ziel met deze muziek bezig bent. Dank voor alle moois! Margot
door: Margot Schouten
20:39, 7 november 2016
Dag Madeleine, Ik zit nog hevig na te genieten van dit mooie weekend. Had aanvankelijk wat mijn twijfels over de kwaliteit van het koor, maar had nooit verwacht dat we dit resultaat konden behalen. En zo bijzonder al die verschillende stemmen die mochten stralen. Persoonlijk ben ik in dit weekend weer wat meer gegroeid op de weg naar het solo-zanger zijn. Ik zie mezelf ruim twee en een half jaar geleden nog jankend bij je staan op de eerste dag van de stemexpressietraining. Ik moest geluid maken waar anderen bij waren…………. Hoe bijzonder kunnen de dingen lopen en nu anderhalf jaar later dit. Dank voor al je inbreng dat ik nu zover gekomen ben. Natuurlijk heb ik verlangen naar meer. Nieuwsgierig naar wat er nog meer inzit, maar nu eerst genieten van dit moment.
door: Ellen
14:23, 7 november 2016
heerlijk om weer Schutz te zingen en de keuze voor alleen ongeschoolde stemmen was een gouden greep, Madeleine! Een volgende keer doe ik zeker weer mee. p.s. heel bijzonder om op de sterfdag van mijn vader (29/10, hij werd zeven jaar ouder dan Schutz, dus ook een mooi voltooid leven) de Exequien te zingen. Ontroerend.
door: elly bakker
13:40, 7 november 2016
Ik heb erg genoten van (het zingen van) de Exequien, het samendoen, de (relatief) kleine koorbezetting, de mooie locaties in Odijk en Amersfoort. Ook fijn om het twee keer uit te voeren! Dank Madeleine, én mijn medekoorleden!
door: Yvonne Kooijman
10:27, 7 november 2016
Het was een mooie en waardige uitvoering rondom Allerzielen van een stuk dat je niet vaak hoort. Goed om de grote inspiratiebron van JS Bach (Schutz was exact 100 jaar voor Bach geboren) ook eens grondig te leren kennen. Meer dan de moeite waard!
door: Jan van der Zanden
10:20, 7 november 2016
Hi Madeleine, Met veel plezier heb ik aan het Schutz project meegedaan. Bij de eerste repetitie blij dat ik me niet als solist had gemeld. Na afloop me voorgenomen om dit bij een volgende keer wel te proberen. Weer versteld gestaan over de wijze waarop je door kleine ingrepen, grote verbeteringen in de uitvoering hebt kunnen aanbrengen. Zie nu al uit naar het Weihnachts Oratorium in december.
door: harrie tuinhof
09:53, 7 november 2016
Dank Madeleine, dat je dit mooie stuk op het programma hebt gezet. Bijzonder dat alle solo's uit vanuit het koor kwamen. Wat een kans voor ons als amateurzangers ook een keer een solo-rol te mogen vertolken. Hopelijk gaat dit prachtige stuk regelmatig terugkomen op de agenda van Passieprojecten.
door: Ellen Abbringh
09:27, 7 november 2016
Ik kende Schutz met the exequien niet maar wat een prachtig koorwerk hebben we gezongen met vele solostukken. Ik ben er trots op hier aan mee gedaan te hebben en zou het graag nog eens willen uitvoeren.
door: Elise Lauwers
01:34, 7 november 2016
Nog dagelijks loop ik delen van Schütz te zingen. Ik kende een aantal gezichten toen we begonnen en voelde me deel van een groep aan het eind. Geweldige ervaring om onder de bezielende leiding van Madeleine in slechts een paar ( wel intensieve) bijeenkomsten tot twee mooie concerten te komen. Smaakt naar meer!
door: Marja Lingsma
11:14, 6 mei 2016
wat heerlijk om weer Schutz te kunnen zingen! in cantorij veel van hem gezongen, sommige van die prachtige 2e sopraanpartijen kan ik dromen... super om nog een keer in het echies mee te kunnen doen. geef me nú op! met een hartelijke groet, Elly
door: elly bakker
15:24, 8 februari 2016
geweldig dat jullie dit geprogrammeerd hebben. Ik heb me opgegeven en verheug me er zéér op.
door: Yvonne Kooijman


Foto's:
Exequien van Heinrich Schütz 1635
Bekijk foto's
image
image
image
image