Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Matthäus-Passion 2021 ZOOM-ZING MEE in Coronatijd Dominicuskerk

6 maart- 2 april 2021 Let op de datum ! dit project is voorbij!

olv Madeleine Ingen Housz Goede Vrijdag 2 April
met professionele solisten en orkest Capella Passionata.


2 april is voorbij maar de uitvoering staat nu op YOUTUBE!!

Downloads

Zo krijgt Pasen 2021 een nieuwe dimensie:

Denkend aan Passietijd 2021, en aan de mogelijkheden en beperkingen, bieden wij de MatthäusPassion-meezingconcert via live stream aan op Goede Vrijdag 2 april.
Onze ervaring met het WeihnachtsOratorium afgelopen december zijn voor ons en de deelnemers zeer positief geweest.·

  • We sluiten af met een livestream van het concert via kerkdienstgemist van de Dominicuskerk
  • Voorafgaand aan het concert oefenen we met zoomsessies. Voor elke stem worden twee sessies georganiseerd: met eigen stem inzingen, samen de moeilijke passages oefenen, aanwijzingen krijgen om verder te kunnen met de studie thuis; toegankelijk voor de beginnende en ervaren zanger.Laat u troosten, verwonderen of inspireren door de klanken van de Matthäus Passion.
  • Het gaat er niet om hoe goed je het kent, maar je bevlogenheid en inspiratie telt. Dus laat je verrassen over je eigen zangkunst.

Het kleine orkest van Passieprojecten en professionele solisten begeleiden jullie vanuit de Dominicuskerk in Amsterdam.
o.l.v. Madeleine Ingen HouszSoort: Meezingconcerten
Periode: Streaming Live 2 april 2021 Goede Vrijdag Dominicus
Tijden: Zoom cursus v.a. 6 mrt
Bijzonderheden: ZOOMrepetities; concert via kerkdienstgemist.nl
Prijs: GRATIS OF €19 naar draagkracht
Leiding: Madeleine Ingen Housz
Niveau: ♪♪
Locatie: Dominicuskerk
Spuistraat 12
1012 TS Amsterdam
Locatie studiedag: ZOOM vanuit je huiskamer


DAG-INDELING 2 APRIL
13:30 welkom & inleiding
13:40 deel 1 (duurt 70 min)
14:50 pauze
15:30 deel 2 (duurt 95 min)
17:50 einde
dond 18-mrt 20.00 -21.30 inzingen +koraal
zat 20-mrt 9.30 - 12.30 Alt koor 1
zat 20-mrt 13.00-16.00 Sopr koor 1
zon 28-mrt 9.30 - 12.30 Tenor koor 1
zon 28-mrt 13.00-16.00 Bas koor 1

Wat er ingestudeerd wordt staat in de pdf die je kunt downloaden. We oefenen uitsluitend delen uit koor 1, Dat zijn veel delen, Vergeet niet te downloaden! zie groene balk bovenin.

VOORBEREIDING
  • 1. ZOOM-CURSUS - ZIE tabblad dagindeling, vergeet niet je aan te melden!
  • 2 Bladmuziek: nieuwe uitgave Peters met maatnummers aanschaffen
  • 3 Mogelijkheden tot thuis oefenen zie hieronder

De voorbereiding bestaat uit het volgen van de twee zoomsessies van je eigen stem, het staat je vrij aan andere stemmen deel te nemen. Natuurlijk helpen we vooral bij lastige plekken.

  • Voor nieuwelingen: start alvast met oefenen middels onderstaande help-oefen-websites!
  • Voor iedereen: Download de pdf, “Zoom-cursus”waarin precies staat wat we wanneer gaan oefenen! ·
  • Zorg voor je bladmuziek: nieuwe uitgave Peters. Daarin staan maatnummers aangegeven! Handig bij de repetities!
  • Tip: download ( zie in groen) en print het blad Matth Turbae inzetten. Oefen de koorinzet vanuit de tekst van de evangelist.

Mogelijkheden tot thuis oefenen:

https://www.coria.nl/content/johann-sebastian-bach/mattheus-passion.html U leest uw eigen stem mee. Afspelen kan lager en hoger, sneller en langzamer! En nog meer keuzes: erg overzichtelijk gemaakt. U kunt hier de link vinden om te oefenen voor dit stuk;

Ook een fijne website is: http://www.choralia.net/bh11mp3/bh11mp3en.htm Je hoort de uitspraak en je kunt precies regelen wat je goed of minder luid wilt horen, ook tempo regelbaar.

Een vergelijkbare website is https://www.chordperfect.com/johann-sebastian-bach ,waar de partij wordt ingezongen door een echte zanger. U kunt hier de linken vinden naar de verschillende partijen binnen de Matthäus Passion.

Ook kun je gebruik maken van een bestand waarmee je alle noten kunt meelezen: https://www.koorpartijen.nl/mattheus_passion.htm Je kunt je eigen stem selecteren, langzaam of snel etc.! Volg de aanwijzingen: voor notenbeeld moet u een programmaatje downloaden, zoals aldaar aangegeven onder "uitleg". U partij leest mee in rode letters. zeer goed!


dirigent: Madeleine Ingen Housz
orkest: Capella Passionata
continuo: Jan van der Zanden
Inleiding: Juut Meijer
Sopraan 1: Elise van Etten
Alt 1: Eske Tibben
tenor 1 Evangelist: Sebastian Brouwer
bas 1 Christus: Ruben Olthof
Sopraan 2: Bobbie Blommesteijn
Alt 2: David Cohen
tenor 2: Erik Janse
Bas 2: Joost Schouten
Viola da gamba: Constance Allanic


Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
10:40, 13 april 2021
Madeleine, samen met Martine hebben we vanmiddag zeer genoten van de Mattheus in deze vorm! De hoge kwaliteit van de solisten, prachtig klein orkest, de prachtige muziek, jouw rust die je hebt als het eenmaal begonnen is, Van het zingen, van het meefluiten, Het was een feest voor twee, en toch verbonden met elkaar. Dank je wel voor dit mooie initiatief.
door: Trudi
10:38, 13 april 2021
Dag allemaal, tóch een Matthaus Passion, ik heb er vanmiddag enorm van genoten. Wat zag het er goed uit en wat klonk het mooi, heel goed gedaan.Geweldige solisten, musici én dirigent. Wat fijn dat jullie dit initiatief genomen hebben, boven mijn verwachting dat de beleving op deze manier mogelijk was. Dank daarvoor en terecht hebben jullie het 8 uur journaal bereikt!
door: Marianne
13:03, 11 april 2021
Beste Madeleine cs, Hartelijk dank voor het prachtige Matthäus project! Ik was na 10 jaar pauze net weer begonnen met zingen toen corona uitbrak. Met de online repetities heb ik de Matthäus, die ik 15 jaar geleden een keer gezongen heb, weer kunnen ophalen en kunnen genieten van de prachtige muziek en het meezingen met de zangers en orkest in de Dominicuskerk. Het gaf in deze tijden vol beperkingen fijn iets om naar toe te leven en werken. Nogmaals dank aan iedereen voor alle inventiviteit en organisatie!
door: Joanneke
12:56, 11 april 2021
Beste Madeleine, en alle andere medewerkers, Het was een feest om dit jaar vanuit thuis mee te doen. Ik heb genoten van de twee dappere meisjes (het kinderkoor), de solisten, de muikanten, de dirigent en het zingen zelf. Wat een verbinding! Ik heb weer veel nieuwe dingen mogen leren in de online repetities, bv hoe prachtig de baspartij is van het koor! Wat een mooie, goede stem!! Heel veel dank voor deze organisatie en hopelijk tot snel!
door: Marie -Jose
12:54, 11 april 2021
Beste Madeleine, wat heb ik vanmiddag genoten van de uitvoering van de live stream vanuit de Dominicus kerk. Nadat mijn dochter en ik jarenlang mee mochten zingen, wat was ik ontzettend blij dat je deze livestream mogelijk hebt gemaakt en wij vanuit huis via onze laptop er toch deel van mochten zijn. Heel bijzonder, Dank je wel.
door: Marianne
12:52, 11 april 2021
Beste Madeleine, Vanochtend werd ik al wakker met jou en je Mattheüs- project op de radio. Wat enorm leuk dat je dit podium kreeg. Er was vanochtend echt een 'uitvoeringsgevoel'..... Dat kan je hebben op de dag van een concert, dat je de hele dag al toeleeft naar een uitvoering... zo laat omkleden, nog eten en dan op pad. Dat laatste hoefde dan dit keer niet maar samen met een koormaatje heb ik in concertoutfit de Mattheüs gezongen. Ik was heel blij met het gevoel van betrokkenheid bij de zangers en orkestleden in de Dominicus. Er waren enkele zangers die me echt ontroerden. Uiteindelijk overheerst een gevoel van tevredenheid. Natuurlijk haalt het het niet bij een live uitvoering, dat weten we allemaal. Maar als dat dan niet kan was dit zeker de moeite waard. Was er na afloop nog gelegenheid om met wat mensen toch iets te vieren? Want jullie hebben geweldig gepresteerd! Ik hoop in ieder geval dat je met een groot gevoel van tevredenheid en trots terug naar huis gegaan bent en nu nog steeds een beetje in de 'afterglow' bent. Dank voor je lef om een dergelijk project in deze tijd op te starten. Ik heb ervan genoten.
door: Marian
12:48, 11 april 2021
Goede Vrijdag…. De dag dat ik ’s morgens vroeg al jaren met de trein vanuit Groningen vertrok om of de Mattheus Passion of de Johannes Passion mee te zingen onder jouw leiding. Wat een beleven was dat elke keer…. Vorig jaar nog naar de oefenmiddag in Utrecht voor de Johannes Passion en toen waren die “feesten” voorbij…. Nu dit jaar heb ik verschillende oefensessies meegemaakt achter de laptop, en wat heb ik weer veel bijgeleerd. Als laatste voor het eerst de tenorensessie. Steeds heb ik het gevoel dat ik prive-les van je krijg, want je zingt alles steeds maar weer voor…. Ik merk ook dat er een verdieping komt door de woorden, die me steeds verder duidelijk maken waar het hier werkelijk om gaat. Enorm dankjewel voor zover en voor vanmiddag wens ik je een mooie, wederom inspirerende uitvoering. Hulde aan jou en je team van Passieprojecten! Ik ben er bij vanmiddag als sopraan, waarschijnlijk veel zingend, maar ik ga af en toe ook wel LUISTEREN, denk ik… Van binnen zing ik toch wel veel mee zo langzamerhand.
door: Gertruud
13:37, 6 april 2021
Beste mensen, Madeleine in het bijzonder, Dank voor de vele momenten van geluk tijdens de voorbereiding en de live-uitvoering van de Matthäus. Het heeft mij goed gedaan in deze tijden. Ik zie naar een volgend project uit, Met vriendelijke groet, Paul
door: Paul van der Linden
11:00, 6 april 2021
Madeleine en alle anderen, Bedankt voor deze mooie uitvoering,. Heb heerlijk meegezongen en geluisterd.
door: Nico
13:26, 5 april 2021
Heel erg genoten en heerlijk meegezongen. Mijn complimenten voor deze geweldige inzet om dit zo uit te kunnen voeren. Toch nog Mattheus Passion in deze moeilijk tijd! Geweldig! Bedankt! Marijke Kruithof
door: Marijke Kruithof
12:28, 5 april 2021
Wat een bijzondere ervaring was het. Met mijn MP outfit aan heerlijk meegezongen. Aan het eind : stilte! Dat maakt het af. Dank je wel Madeleine en Jan
door: Marianne van Dokkum
15:02, 4 april 2021
Beste Madeleine, Zo eervol om als Dominicuskerk jullie opnieuw te mogen ontvangen. Wat een prachtige muziek, waar ik na het voorwoord te hebben mogen uitspreken gelukkig nog een hele tijd van heb kunnen genieten. Thuis heb ik het laatste deel nog kunnen beluisteren en met gedeelde trots genoten van het fragment in het NOS journaal. Bij alle malaise van deze tijd zo mooi als men kan zien dat muziek maken nog altijd mogelijk is. Kom vooral terug en blijf dit doen! Juut Meijer - Dominicuskerk
door: Juut Meijer
10:34, 4 april 2021
Het was een mooie beleving. Het was goed te volgen en heel fijn om ook ariaś mee te kunnen zingen. Knap werk van alle solisten en orkest. In de NOS app kwam ik tot mijn verrassing het interview tegen en kreeg het concert de aandacht die het verdiende! Veel dank voor jouw enorme inzet om dit te kunnen verwezenlijken.
door: Agaath
06:29, 4 april 2021
:Lieve Madeleine, Hartelijk dank dat je dit georganiseerd hebt! En ook hartelijk dank aan Jan die bij alle Zoomrepetities zo ondersteunend was! Ik heb de Mattheus thuis meegezongen samen met een vriendin die een prachtige stem heeft maar vanwege veelvuldig hoesten en rochelen niet meer in een koor kan zingen. Ze had zelfs het programma van 1923 meegenomen toen haar opa in het Concertgebouw als bas solist de Mattheus meezong. we hebben er allebei erg van genoten! Van de Zoomrepetities heb ik ook ontzettend genoten. Die waren zo inspirerend en vreugdevol. Bijzonder dat je, elk vanuit je eigen huis, toch samen kunt oefenen en zingen. Madeleine en Jan, nogmaals hartelijk dank en ik verheug me al op de Messiah. ik zou ook heel graag de Johannes Passion eens zingen. Vrolijk Pasen! Daya
door: Daya Krajenbrink
21:04, 3 april 2021
Dank Madeleine en anderen voor deze ervaring. Vreemd, onwennig, maar vooral ook ontroerend. Bijzonder ook om dit met een vriendin te doen, ieder thuis op afstand en toch samen. Ik heb er meer van genoten dan ik vooraf had gedacht. Petje af voor de enorme hoeveelheid energie waarmee je de zoomrepetities en de uitvoering zelf hebt begeleid. En leuk dat de NOS er aandacht aan besteedde.
door: Lydia Jumelet
20:04, 3 april 2021
Mijn complimenten voor de uitvoering van de MP van afgelopen vrijdag. Warme mooie stemmen met een prachtige uitspraak en dynamische accenten. Wilt u mijn complimenten doorgeven aan David Cohen Ik heb in mijn Toonkunst Amsterdam jaren diverse keren naast hem gestaan bij de uitvoering van de MP. Hij was in die periode bezig met zijn opleiding zang. Ik heb nu gehoord dat hij een prachtige counter is geworden.
door: Ans van Egmond
17:53, 3 april 2021
Beste Madelaine Ingen Housz, Het zingen zonder medezangers op afstand achter een scherm is verre van ideaal. Toch ben ik blij en voldaan over de deelname aan uw passieproject. Het was een bijzondere ervaring _ eenzaam en toch niet alleen _ die ik niet had willen missen. Hartelijk dank dat u dit mogelijk hebt gemaakt. Mooie Paasdagen gewenst en hartelijke groet Jan Luijten
door: Jan Luijten
15:24, 3 april 2021
Beste Madeleine, Dank voor de mooie uitvoering van gistermiddag op Goede Vrijdag Het was voor mij een mooie uitdaging. Voor het eerst mocht ik de koralen van de Matthäus Passion, voorafgaand aan het concert, een periode online mee oefenen. Dank voor deze mogelijkheid, succes en hartelijke groet, Jan
door: Jan van Mossel
14:55, 3 april 2021
Beste Madeleine, met ontroering en een beetje weemoedig heb ik gisteren jullie prachtige uitvoering van de Matthäus Passion online meebeleefd. Heel vaak heb ik als violiste met het orkest meegespeeld. En ik hoop van harte dat we ooit weer met z'n allen met een volledige bezetting kunnen zingen en spelen. Fantastisch dat jullie zelfs het NOS journaal hebben gehaald! Veel succes toegewenst en een muzikale groet, Erika Mathot
door: Erika Mathot
14:53, 3 april 2021
Bedankt voor deze prachtige MP uitvoering. Ik vond het heel fijn aan dit project deel te nemen en heb met gepaste overgave mijn tenorpartij van koor II meegezongen. Tóp !! Fijne Paasdagen ! ps: donatie in januari gedaan.
door: Jan Pen
14:53, 3 april 2021
Beste organisatie Dank voor een prachtig project. Gisteren de afsluiter van een mooie en zeer speciale voorbereiding. Vandaag 4 weken geleden oefenden de sopranen voor het eerst samen, het was de dag dat mijn bevalling begon, ik heb nog wat mee kunnen oefenen maar al snel lukte dat niet meer. De andere repetitie en de koralenavond heb ik onze dochter dicht bij me gehad en ze heeft zo al kennis kunnen maken met de prachtige klanken van de Matthäus. Gisteren het concert, het was warm om zo met elkaar verbonden te zijn. Het was een fijne muzikale tijd. Extra fijn voor mij zo via zoom anders had ik niet mee kunnen doen. Dank voor jullie organisatie. Liefs van Amanda en Hanne (4 weken)
door: Amanda
13:08, 3 april 2021
Madeleine, het is je weer gelukt en het was fijn om weer te mogene n kunnen meedoen. Dank aan alle zangers en vrijwilligers en jullie fabtastische team. Hartelijk dank voor je enthousiasme en al het werk wat hierbij komt kijken.
door: Betsy Raymakers
21:04, 2 april 2021
Beste Madeleine, en alle andere medewerkers.(zangers, orkest, allen achter de schermen) Het was voor mij een geweldige ervaring thuis mee te kunnen zingen. Voor het eerst de Mattheus zo zingen, niet alles ging goed, maar het was bijzonder om mee te kunnen doen en het te beleven. Een prachtig initiatief. Hartelijk dank. Lisette Kobussen
door: L.Kobussen
20:49, 2 april 2021
Madeleine, met dit originele initiatief heb je zeker heel veel mensen blij gemaakt. Het was een prachtige en ontroerende uitvoering, waar ik me door thuis mee te zingen deelgenoot van voelde. En dat je zelfs de media hiermee haalde, het NOS journaal! Een bevestiging van je originele opzet. Hartelijk dank.
door: Elida Boon
20:20, 2 april 2021
Hartelijk dank voor de heerlijke uitvoering van alle meewerkenden aan de Mattheus Passion van vandaag. Goed georganiseerd met zelfs een kinderduo! Ik heb lekker in mijn eentje meegezongen; na de vele oefenmogelijkheden was dat fijn om te doen. Dank aan jou, Madeleine, voor je niet aflatende inzet om dit voor elkaar te krijgen!
door: Marianne de Soet
20:10, 2 april 2021
Hartelijk dank voor deze ge-inspireerde en inspirerende uitvoering. Het geluid en ook de beelden waren prachtig. Van het thuiswerken kwam dus niet veel vanmiddag! Geweldig dat jullie zo volharden en doorgaan in deze tijd. Volgend jaar doe ik graag weer eens live mee. Hartelijke groeten!
door: Jaap van der Geest
18:24, 2 april 2021
Lekker in mn hand gespuugd en luid naar je toe gezongen. Ook die oefening waarbij ik mn hoge noten 'uit m'n achterhoofd moest trekken' heeft me erg geholpen (om met een volle stem in de huiskamer te durven zingen.) Mooie Mattheus uitvoering. Iedereen zat 'lekker in zn vel'.Complimenten voor de zangers die niet even op anderen konden leunen , ook voor het orkest met goede samenklank, maar bovenal voor Jan, die alle zoom-sessies zo fantastisch begeleid heeft . En tenslotte complimenten voor jou! heel knap om dit resultaat te kunnen neerzetten,qua organisatie(met de medewerkers achter de schermen) , maar vooral inhoudelijk en muzikaal. Fijne paasdagen iedereen!
door: jopje bakker (vr.,66 jr.)
18:14, 2 april 2021
Dag Madeleine, heel veel dank voor de Mattheus Pssion van vandaag. Bijzonder om in deze coronatijd zo te kunnen zingen. Samen met Barbara van Schaik aan de tafelen terwijl het leek alsof er niet alleen acht mooie solisten maar ook een koor van minstens 70 mensen ergens in de kerk verstopt stond. ik meld me dv nu al aan als alt koor 1 voorvoegend jaar, want nu kan ik autonoom ook de urbaekoren zingen. Missie geslaagd. Heerlijk om te doen. Nogmaals veel dank dat je dit initiatief hebt genomen, gedragen en uitgevoerd. Hartelijke groet, Elsbeth Locher-Scholten
door: Elsbeth Locher
17:26, 2 april 2021
Heerlijk meegezongen , mooie stemmen zaten er bij de solisten. Alleen jammer dat op 3/4 het beeld en geluid niet meer synchroon liep, ook bij de herhaling die je kunt downloaden is dat het geval (dacht eerst dat het aan mij WIFI lag, maar dus niet) dat maakte het kijken naar jou als dirigent lastig! Maar verder erg leuk om zo toch mee te kunnen doen! Tot volgend jaar!!!
door: Wijnanda de Quelerij
17:15, 2 april 2021
Prachtig! Veel dank!
door: Joyce Goossens
17:09, 2 april 2021
Hartelijk dank aan alle medewerkenden voor deze prachtige en inspirerende uitvoering van de Matthäus Passion in het Coviticum.
door: Annemiek Waterborg
12:25, 19 maart 2021
Vond het fijn om gisteren te kunnen oefenen. Vorig jaar met de digitale MP ook meegezongen, maar voelde me daar toch erg alleen in. En onverwacht ook onzeker, nadat ik de MP toch al een paar keer had meegezongen. Met de begeleiding van dit jaar ben ik dan ook erg dankbaar en opnieuw gemotiveerd. Hartelijk dank Madeleine
door: Nicoletta
21:32, 18 maart 2021
Fijne repetitie gehad vanavond met meerdere stemmen! Zo begint het weer een geheel te worden. Ook uitleg is leuk, bedankt en tot zaterdag!
door: Mirjam Schellekens
11:45, 18 maart 2021
Goed dat jullie de ANBI status hebben aangevraagd. Als het zover is, wil daar dan separaat over communiceren met RSIN en de werkwijze van periodieke giften. Vanavond gaan we met znzessen heerlijk koralen zingen, dank alvast daarvoor en succes.
door: Co Geelkerken
21:28, 16 maart 2021
Dank Madeleine en Jan voor dit geweldige initiatief!! Het is heerlijk om thuis drie uur lang ingespannen met de Matthäus mee te zingen met de koordelen onder jullie bezielende en kundige leiding! Sterker nog, ik ben over de schroom heen om de Matthäus mee te zingen. Het Requiem van Mozart lukte prima, maar dit leek voor mij een stap te ver. Ik wilde ook niet buurmannen (ik zing tenor mee) ontstemmen wanneer ik mijn partij niet helemaal zou beheersen. Maar omdat ik nu thuis mee zing, heb ik geen last meer van aarzeling en ga ik voluit mee. Op naar meer! Een hele fijne opmaat naar een 'echte' Matthäus uitvoering volgend jaar! dank dank dank! Hartelijks, Louise Kemps in Zeist
door: Louise Kemps
16:47, 13 maart 2021
Het was een groot plezier vanmorgen (13 maart) mn tenor partij mee te zingen in het visuele koor! Ik heb het gevoel weer op een heel andere manier met dezelfde Mattheus bezig te zijn, waardoor ik hem volgend jaar verrijkt weer met mn eigen koor mee kan zingen! Hartelijk dank!
door: Ria Vermaas
11:14, 9 maart 2021
Reuze bedankt voor de goede les die ik zaterdag van jullie kreeg voor de Alt partij. Ik heb er veel van geleerd. En het motiveerde me om door te gaan met oefenen.
door: Jacqueline
11:13, 9 maart 2021
Dag lieve mensen, De les gister was super! Ik heb zowel de alt als een deel van sopraan meegedaan, zo leerzaam. En inderdaad goed om tegen andere partij in te zingen. Heel erg bedankt en de adviezen zijn zo bruikbaar!
door: Caroline
11:42, 8 maart 2021
Dank je wel Madeleine en Jan, ik sluit me aan bij alle voorgaande loftuitingen. Spannend voor het eerst Zoom, maar hoe simpel voor ons. Heb de MP 1 maal meegezongen in koor. Vorig jaar ging dus niet door. Mijn zanglerares en ik vonden de uitvoering van de MP 2009 van het concertgebouw orkest allebei super. Samen hebben we 13 mei de MP gezongen met koor en orkest. Ik koor 1, zij koor 2: een super ervaring. Het werpt je meer op je zelf; dat ervaarde ik ook afgelopen zaterdag en donderdag, heel fijn. Wat ik ook heel mooi vond, dat je inging op de tekst van een koraal. De diepte van de tekst en nog meer het geloof maakt de uitvoering vol. Ik kijk uit naar de volgende sessies. 2 april komt een vriendin bij mij, ben benieuwd.
door: Marianne van Dokkum
09:33, 8 maart 2021
Ik heb de Matheus nog nooit gezongen en tijdens het oefenen voor mezelf zakte me de moed in de schoenen. Zo veel en niet iets wat je zo even mee zingt. De repetitie van 6 maart heeft me goed op weg geholpen en ik zie het helemaal zitten. Ik heb besloten de koralen goed in te studeren en de rest gewoon mee te zingen voor zover het gaat (en anders maar niet zo als het gaat) .
door: Wijka
18:13, 7 maart 2021
Beste Madeleine, Met veel plezier heb ik 6 maart meegedaan met de oefensessie voor de alten voor de Mattheus Passion. De ochtend vloog om! Dat was voor het grootste deel te danken aan de manier waarop jij ons door alle noten heen leidde. Je legde uit hoe we lastige noten konden voorbereiden, bleef steeds opgewekt en rustig, zong soms stukjes voor. We kregen de kans om naar voren te brengen wat we graag wilden herhalen e.d. Ik werd er helemaal vrolijk van; het enthousiasmeerde mij zeer. Veel dank daarvoor! Louise
door: Louise de Berg
15:42, 7 maart 2021
In 2010 zong ik de Mattheus Passion mee in de Geertekerk en dit jaar pakte ik hem in verband met Corona, weer op. Geweldig inspirerend om uit je bubbel te komen en te gaan zingen met meer dan 300 mensen, onder leiding van dezelfde ijzersterke dirigent! Ik ga nu verder oefenen met de piano,...Graag tot 18 maart!
door: ada v.d.heuvel
10:13, 7 maart 2021
Goedemiddag, Ik heb vanochtend met veel plezier mee gedaan. Ik heb meerdere malen de Matthaeus Passion gezongen maar het voordeel is dat ik nu bij het inoefenen terug geworpen werd op mijn eigen stem. En ik besef dat ik hier meer van leer dan in de groep oefenen. Dus na een aantal keren dit te hebben gezongen leerde ik vanmorgen nog op vele plekken afzonderlijke noten. Dit is uiteraard vooral te danken aan de dirigente.
door: Aafke
10:12, 7 maart 2021
Dag Madeleine en andere voorbereiders en harde werker, Dat was heel fijn om te doen. Hartelijk dank voor jullie inzet. Ik dacht: die Mattheus, dat heb ik zó vaak gehoord, dat kan ik wel. Maar dat valt erg tegen, want ik hoorde natuurlijk vnl de sopraan. Nu ga ik toch echt dagelijks oefenen en dan hoop ik de volgende keer iets beter beslagen ten ijs te komen. Hartelijke groet,
door: Cabrini
10:10, 7 maart 2021
dag Madeleine en Jan! Fijn, om de noten weer eens te genieten en op te halen! Lukt! Tevens zijn er de aloude valkuilen, oefening baart kunst.. Met dank en tot de volgende keer.
door: Tineke
21:48, 6 maart 2021
Na een jaar niet zingen ging het met mijn stem niet goed, maar de inzing oefeningen met oa het gapen waren heel fijn en daarna lukte het best goed om mee te zingen en daarna geen keel pijn. Dankjewel.
door: Nora mosterd
19:25, 6 maart 2021
Hoi Madelaine en Jan, Complimenten voor de fantastische Zoom repetitie van de Mattheus Passion. Valt niet mee he, maar de Corona maatregelen zorgen voor zeer veel mooie initiatieven en iedereen leert hele nieuwe (virtuele) dingen. Ik heb heerlijk gezongen en vond het fijn om in mijn eentje, met jouw aanwijzingen Madelaine, de foutjes uit mijn partij te bij te schaven en goed in te studeren. Tot 20 maart. Vriendelijke groet, Marijke Verdult
door: Marijke
18:16, 6 maart 2021
wat was het weer heerlijk om de Matthäus te oefenen vandaag en te merken dat die moeilijke loopjes en sprongen vanzelf weer soepeler gaan na een paar keer. en wat is het fijn om weer ergens naar toe te werken! naar Goede Vrijdag! en hoe bijzonder is het om Madeleine dan gewoon in je huiskamer te zien en te horen en dat ik er geen uren voor hoef te reizen om dit mee te maken! en dan ook nog honderd andere enthousiaste zangers te kunnen zien, die allemaal even hard hun best doen! voor mij is dit ondanks alle coronabeperkingen een ware vreugdevolle beleving. het enige dat ik jammer vind is dat we op 2 april elkaar niet als totaal koor kunnen meemaken, maar dat ik dan nog steeds alleen in de kamer zit. maar deze zoom-zing mee is een absolute aanrader!
door: Renée
12:50, 6 maart 2021
Heerlijk gezongen met Madeleine.. Het ging best goed voor de eerste keer. Lekker door studeren met Soli en dan 20 maart de volgende sessie. Fijn om weer met een stuk bezig te zijn.
door: Truus Hofland
12:47, 6 maart 2021
Wat was het heerlijk om weer te zingen met dit prachtige stuk. Ondanks dat het 2 jaar geleden is dat ik heb meegedaan met meezingMatthaus zat het er nog goed in ongelooflijk! Heel erg bedankt aan Madeleine en pianist voor de stukken die we vandaag hebben doorgenomen. Enige puntje is dat het beeld soms achterloopt op het geluid, maar dat komt misschien door snelheid van internet? Ik heb erg veel zin in de volgende repetitie! Ik word hier blij van!
door: Wijnanda de Quelerij
12:36, 6 maart 2021
Erg fijn gezongen, bedankt! Madeleine op speaker view/pin zetten vind ik geen enkel voordeel hebben. Want dan zie je niemand anders meer. En zo'n heel scherm vol zingende alten is nou juist zo leuk! Dat precies geeft het gevoel dat je SAMEN zingt. Als het te doen is, zou het wel fijn zijn als Madeleine zelf wat vaker op de chat kijkt / reageert, dan kunnen vragen / probleempjes directer opgelost worden. Maar ik snap dat dat lastig is, omdat je toch al zoveel te doen hebt 😊
door: Els de With
12:34, 6 maart 2021
Geweldig leuk om mee te doen. Dank je wel Madeleine, voor je geweldige begeleiding. Het lijkt me wel heel bijzonder voor jou als dirigent om voor zo'n scherm te moeten staan begeleiden, terwijl je ons niet hoort. Toch vind ik het voor mezelf een heel fijn alternatief voor het samenzingen. Super geregeld allemaal! Ik zie uit naar de volgende keer. Volgens mij hebben we op 18 maart nog weer een inzingrepetitie? Dat werd net niet genoemd. Hartelijke groet, Annelies de Jonge. (Hoogland - lid van Soli Amersfoort)
door: anneliesde jonge
12:34, 6 maart 2021
Wat was het fijn de Mattheus weer mee te zingen . Gelukkig was het nog niet ver weg gezakt . Al zijn er enkele stukjes die ik nog wel herhalen moet. Helaas moet ik nog even uitzoeken hoe ik Madeleine groot in mijn beeldscherm kan krijgen. Met het kleine schermpje ging het ook goed maar ik weet hoe belangrijk het is de dirigente goed te zien . Bedankt !
door: Albertien de Vries
12:32, 6 maart 2021
Heerlijk om de Matthäus weer te zingen. Jullie hebben er hard aan gewerkt, met veel inzet! Hartelijk dank daarvoor! Leuk ook om weer eens met een andere dirigent te werken. Iedere dirigent heeft toch weer een eigen aanpak! Ik zit in 2 koren en deed ook wel regelmatig aan scratches mee. Succes verder!
door: Anke Bekink
12:32, 6 maart 2021
Veel dank, Madeleine. D it was een heerlijke ochtend. Mijn coronaproject: de Mattheus Passion echt leren zingen en niet te leunen op anderen is nu al geslaagd. En wat een vooruitgang om na Bach met Corio nu Bach met jou en heel veel anderen te mogen studeren. dank en tot de volgende repetitie op 18 maart. Hartelijke groet, Elsbeth
door: Elsbeth Loche-Scholten
12:32, 6 maart 2021
leuk om nu de 1e alt geoefend te hebben. Ooit sopraan gezongen, toen alt 2 en nu dus alt 1. Heel leerzaam en prettig. Het geluid was perfect en de piano ook helemaal geweldig. Complimenten dat je deze moeite allemaal doet, Madeleine. Ik kom weer helemaal in de sfeer. Agaath
door: Agaath Mulder
12:29, 6 maart 2021
Dank je wel ,Madeleine. Na enige twijfel erg leuk om mee te doen!
door: Yolande
12:28, 6 maart 2021
Wat een leuke ochtend. Heerlijk om weer de MP te zingen en alles weer op te halen. Ging super goed. Fijne aanwijzingen. Ga zo door!
door: Ezendam

De manier waarop jij ons motiveerde om zo mooi te zingen dwingt bij mij bewondering af. Ook omdat je ons het gevoel geeft dat het samen muziek maken belangrijker is dan het uiteindelijke resultaat in de vorm van het concert.

Ook het voorzingen van een recitatief waarop het koor moet invallen zonder in het boek te kunnen kijken vind ik een geweldige ervaring. Dat zijn de momenten waarop het duidelijk gaat om het samen muziek maken, en niet zozeer het resultaat. Ik vond zelf dat het fantastisch ging gisteren.

De toegift aan het einde waarbij we met z`n allen de basaria zongen was echt de kers op de taart. Ik vond het een ontroerende ervaring.
Nogmaals bedankt en de volgende keer ben ik er zeker weer bij.
Koos.

Muziekbad
Beste Madeleine,
Heel hartelijk dank voor je hartverwarmende mailtje m.b.t. de MatthäusPassion.
Hoewel we hem al vele malen gezongen hadden, hebben we toch nog nooit een dergelijke ervaring gehad. Ook w.b. de oefendag. Dat had voor ons alles te maken met jouw inspirerende enthousiasme en je zeer authentieke manier van doen en zijn. Het was werkelijk een muziekbad!
We zijn dan ook heel dankbaar voor wat je allemaal hebt gegeven.Hoewel we de JohannesPassion nog nooit gezongen hebben en het vast een hele kluif gaat worden, zijn we wel van plan binnenkort aan die kluif te gaan beginnen.
Hartelijke groet van
Barbara en Piet

Ontspannen zingen
Ik heb nog nooit een concert zo ontspannen kunnen zingen als deze MP!
Natuurlijk sta je in een mega-groot-koor en gaat het er niet om of je soms een foutje maakt.
Maar tegelijk voelde ik de eenheid in het geheel als iets heel groots om me heen.
Ik kwam voor de beleving van deze MP die is als deelnemer zoveel meer dan als toehoorder.
Na de intense beleving van het hele gebeuren kwam als toetje de laatste bas aria.Ik voel het nog steeds als een feestje waarvoor mijn hartelijke dank!
Applaus voor de mee-zing-passies!!!!
Groetjes,
Ria

Onmogelijk in Maleisië, mogelijk in Nederland.
Beste Madeleine,

Na afloop heb ik met je gesproken over het feit dat we zo`n concert als de MatthäusPassion, niet kunnen geven in Maleisië.
Ons koor in Kuala Lumpur, `Cantus Musicus`, doet al het mogelijke om toch religieus werk uit te voeren. Maar dat kan alleen maar kleinschalig zijn met orgel, piano of een paar andere instrumenten.(....)Ambassadeurs van verschillende landen komen dan het evangelie lezen.
Al deze evenementen vinden plaats op het terrein van de kerk, wat eigen grond is, net zoals bij de ambassades. Op de liturgie en de poster moet staan:`For non- muslims only`, omdat dan een ieder die als moslim toch zo`n dienst bezoekt gewaarschuwd is. De kerkgemeenschap blijft dan buiten het risico staan dat de religieuze politie een inval doet en een boete oplegt, of erger nog dat je in hechtenis wordt genomen.

Iedereen leert hier om buiten de bekende kring vaag te zijn over gevoelige zaken voor de Moslims. Er kan altijd iemand zijn die kwaad wil, het koor of de gemeenschap wil afbreken.(....)

Je ziet hoe gezegend wij in Nederland zijn , dat wij de vrijheid hebben om de MatthäusPassion uit te voeren. We mopperen op het intrekken van subsidies, wat natuurlijk veel cultuur in Nederland gaat verwoesten, maar als er creativiteit is, net zoals bij de Passie concerten komen er toch prachtige uitvoeringen tot stand.

Momenteel woon ik nu 10 jaar in Kuala Lumpur, dus tien jaar geen MatthäusPassion, behalve dan op cd en dvd. Voorheen zong ik dit werk en veel andere werken.(....)

Toch, hoe dierbaar mijn herinneringen aan die tijd ook zijn, de intense beleving onder jouw leiding na een onderbreking van 10 jaar overdonderde mij. Zingen in de Dominicuskerk in Amsterdam, te midden van al het rode licht buiten, was voor mij een openbaring.
Mijn vriendin die kwam luisteren en Naarden gewend is, had tranen in haar ogen na afloop. Ook in de Geerte Kerk, al stond ik toen op de laatste rij tussen de luisteraars, was het een beleving.

Het vertrouwen wat je geeft aan de koorleden, zo ook aan het kleine koor, waarin ik ook deel nam, was erg groot. Het is met passie en vertrouwen zoals je ons hebt laten musiceren, wat een mooie dingen komen er dan tot stand! Ook de inleidingen, vooral die in Utrecht gaf aan velen een extra dimensie aan het geheel.

Ik plan mijn reizen voor het volgende seizoen nu zo dat ik het WeihnachtsOratorium
Hartelijk dank voor deze mogelijkheden. Ook dank aan alle organisatoren, het verliep vlekkeloos en alles op tijd. Van de inzet van het orkest en het spelen maar ook het zingen van de solisten heb ik erg genoten.

Hartelijke groeten uit Maleisië,
Janneke.

Spektakel
Beste Madeleine,

Wat een spektakel was dat gisteren. Wij dames waren uitgeput, maar wat hebben we genoten. En dan vooral van jouw energie, je muzikaliteit, je humor
Wat een wonder als/dat het zo vaak goed gaat, en wat een mysterie als het fout gaat. Je kunt niemand aanwijzen, in de kettingreactie zijn we allemaal
even verantwoordelijk.(....)
Bedankt voor de inspirerende ervaring en mooie muziek.
Hartelijke groet,
Monique

Blijf dit nog heeel lang doen!
Beste Madeleine,

Ik voel de behoefte om je iets te vertellen over de afgelopen periode waarin ik voor het eerst meegedaan heb met het oefenen van de Mattheus en de uitvoering afgelopen vrijdag in de Geertekerk onder jouw leiding.

Ik ben door dit alles diep geraakt en dat heeft ALLES met jou te maken.
Ik heb genoten van jouw grote muzikaliteit, jouw bevlogenheid en jouw manier van deze `mooiste muziek van de wereld` doceren aan een koor met weinig tot veel ervaring.

Hoe jij ons met je hele wezen, je mimiek, gebaren, expressie en niet te vergeten je humor (!) ons bijvoorbeeld vertelt hoe we `Wahrlich, dieser ist Gottes Sohn gewesen` moeten vertolken, is fantastisch: `boeken weg, je bent verwonderd, kijk naar boven! Pas dan zing je vanuit je hart!`(....)
Na een intensieve periode waarin ik de hele dag alleen nog maar Bach zong (heeerlijk!!), is alles nu voorbij. Het is een soort `zwart gat`. Even afkicken.
Wat een mooie ervaring.

Ik wil je hiervoor bedanken en ik denk dat ik mede voor veel andere mensen spreek als ik zeg: wat een prachtig werk heb jij waarin je mensen de mogelijkheid biedt om zulke prachtige momenten vanuit je ziel te beleven.. Blijf dit nog heeel lang doen!!

Een hartegroet van
Els

Uit comfortzone.
Beste Madeleine,

Met dit mailtje wil ik je graag laten weten dat ik heb genoten van afgelopen vrijdag, een zeer bijzonder moment om - na 30 jaar `luisterervaring` - dit stuk nu eindelijk zelf een keer te zingen, samen met mijn moeder!

Ik wil je mijn impressie niet onthouden:
29 maart 2013: de meezing Matthäus Passion in de Geertekerk in Utrecht. Een indrukwekkende locatie, mensen met een gedeelde passie en een dirigente (Madeleine Ingen Housz) die je uit je comfortzone trekt: een bijzonder begin van het paasweekend.
Hartelijke groet,
Lydia

Aus Liebe.
Dag Madeleine,

leuk dat je nog even een nabericht hebt gestuurd. Ik heb er als sopraan ook van genoten, al vond ik het wel vermoeiend, zo`n hele dag. Maar ondanks dat zou ik het zo weer doen. Misschien volgend jaar de Johannes.
De aria Aus Liebe heb ik nog nooit zo intens beleefd als nu, prachtig, dat is muziek maken.
Jouw enthousiasme was ook aanstekelijk.

Nogmaals dank voor twee bijzondere dagen,
Wil.