Matthäus-Passion 2021 ZOOM-ZING MEE in Coronatijd Dominicuskerk

6 maart- 2 april 2021

olv Madeleine Ingen Housz Goede Vrijdag 2 April
met professionele solisten en orkest Capella Passionata.
GRATIS ZOOM CURSUS v.a. 6 maart voor alle stemmen


Downloads

Zo krijgt Pasen 2021 een nieuwe dimensie:

Denkend aan Passietijd 2021, en aan de mogelijkheden en beperkingen, bieden wij de MatthäusPassion-meezingconcert via live stream aan op Goede Vrijdag 2 april.
Onze ervaring met het WeihnachtsOratorium afgelopen december zijn voor ons en de deelnemers zeer positief geweest.·

  • We sluiten af met een livestream van het concert via kerkdienstgemist van de Dominicuskerk
  • Voorafgaand aan het concert oefenen we met zoomsessies. Voor elke stem worden twee sessies georganiseerd: met eigen stem inzingen, samen de moeilijke passages oefenen, aanwijzingen krijgen om verder te kunnen met de studie thuis; toegankelijk voor de beginnende en ervaren zanger.Laat u troosten, verwonderen of inspireren door de klanken van de Matthäus Passion.
  • Het gaat er niet om hoe goed je het kent, maar je bevlogenheid en inspiratie telt. Dus laat je verrassen over je eigen zangkunst.

Het kleine orkest van Passieprojecten en professionele solisten begeleiden jullie vanuit de Dominicuskerk in Amsterdam.
o.l.v. Madeleine Ingen HouszSoort: Meezingconcerten
Periode: Streaming Live 2 april 2021 Goede Vrijdag Dominicus
Tijden: Zoom cursus v.a. 6 mrt
Bijzonderheden: ZOOMrepetities; concert via kerkdienstgemist.nl
Prijs: GRATIS OF €19 naar draagkracht
Leiding: Madeleine Ingenhousz
Niveau: ♪♪
Locatie: Dominicuskerk
Spuistraat 12
1012 TS Amsterdam
Locatie studiedag: ZOOM vanuit je huiskamer


zoom cursus data en tijden
zat 6-mrt Alt 9.30 - 12.30
zat 6-mrt Sopr 13.00-16.00
zat 13-mrt Tenor 9.30 - 12.30
zat 13-mrt Bas 13.00-16.00
zat 20-mrt Alt 9.30 - 12.30
zat 20-mrt Sopr 13.00-16.00
zon 28-mrt Tenor 9.30 - 12.30
zon 28-mrt Bas 13.00-16.00

Wat er ingestudeerd wordt staat in de pdf die je kunt downloaden. We oefenen uitsluitend delen uit koor 1, Dat zijn veel delen, Vergeet niet te downloaden! zie groene balk bovenin.

DAG-INDELING 2 APRIL
13:30 welkom & inleiding
13:40 deel 1 (duurt 70 min)
14:50 pauze
15:30 deel 2 (duurt 95 min)
17:50 einde

VOORBEREIDING
  • 1. ZOOM-CURSUS - ZIE tabblad dagindeling, vergeet niet je aan te melden!
  • 2 Bladmuziek: nieuwe uitgave Peters met maatnummers aanschaffen
  • 3 Mogelijkheden tot thuis oefenen zie hieronder

De voorbereiding bestaat uit het volgen van de twee zoomsessies van je eigen stem, het staat je vrij aan andere stemmen deel te nemen. Natuurlijk helpen we vooral bij lastige plekken.

  • Voor nieuwelingen: start alvast met oefenen middels onderstaande help-oefen-websites!
  • Voor iedereen: Download de pdf, “Zoom-cursus”waarin precies staat wat we wanneer gaan oefenen! ·
  • Zorg voor je bladmuziek: nieuwe uitgave Peters. Daarin staan maatnummers aangegeven! Handig bij de repetities!
  • Tip: download ( zie in groen) en print het blad Matth Turbae inzetten. Oefen de koorinzet vanuit de tekst van de evangelist.

Mogelijkheden tot thuis oefenen:

https://www.coria.nl/content/johann-sebastian-bach/mattheus-passion.html U leest uw eigen stem mee. Afspelen kan lager en hoger, sneller en langzamer! En nog meer keuzes: erg overzichtelijk gemaakt. U kunt hier de link vinden om te oefenen voor dit stuk;

Ook een fijne website is: http://www.choralia.net/bh11mp3/bh11mp3en.htm Je hoort de uitspraak en je kunt precies regelen wat je goed of minder luid wilt horen, ook tempo regelbaar.

Een vergelijkbare website is https://www.chordperfect.com/johann-sebastian-bach ,waar de partij wordt ingezongen door een echte zanger. U kunt hier de linken vinden naar de verschillende partijen binnen de Matthäus Passion.

Ook kun je gebruik maken van een bestand waarmee je alle noten kunt meelezen: https://www.koorpartijen.nl/mattheus_passion.htm Je kunt je eigen stem selecteren, langzaam of snel etc.! Volg de aanwijzingen: voor notenbeeld moet u een programmaatje downloaden, zoals aldaar aangegeven onder "uitleg". U partij leest mee in rode letters. zeer goed!


dirigent: Madeleine Ingenhousz
orkest: Capella Passionata
continuo: Jan van der Zanden
Inleiding:
Sopraan 1: Johanneke Vogel
Alt 1: Franske van der Wiel
tenor 1 Evangelist: Sebastian Brouwer
bas 1 Christus: Ruben Olthof
Sopraan 2: Elise van Etten
Alt 2: David Cohen
tenor 2: Erik Janse
Bas 2: Joost Schouten
Viola da gamba: Constance Allanic


Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
De manier waarop jij ons motiveerde om zo mooi te zingen dwingt bij mij bewondering af. Ook omdat je ons het gevoel geeft dat het samen muziek maken belangrijker is dan het uiteindelijke resultaat in de vorm van het concert.

Ook het voorzingen van een recitatief waarop het koor moet invallen zonder in het boek te kunnen kijken vind ik een geweldige ervaring. Dat zijn de momenten waarop het duidelijk gaat om het samen muziek maken, en niet zozeer het resultaat. Ik vond zelf dat het fantastisch ging gisteren.

De toegift aan het einde waarbij we met z`n allen de basaria zongen was echt de kers op de taart. Ik vond het een ontroerende ervaring.
Nogmaals bedankt en de volgende keer ben ik er zeker weer bij.
Koos.

Muziekbad
Beste Madeleine,
Heel hartelijk dank voor je hartverwarmende mailtje m.b.t. de MatthäusPassion.
Hoewel we hem al vele malen gezongen hadden, hebben we toch nog nooit een dergelijke ervaring gehad. Ook w.b. de oefendag. Dat had voor ons alles te maken met jouw inspirerende enthousiasme en je zeer authentieke manier van doen en zijn. Het was werkelijk een muziekbad!
We zijn dan ook heel dankbaar voor wat je allemaal hebt gegeven.Hoewel we de JohannesPassion nog nooit gezongen hebben en het vast een hele kluif gaat worden, zijn we wel van plan binnenkort aan die kluif te gaan beginnen.
Hartelijke groet van
Barbara en Piet

Ontspannen zingen
Ik heb nog nooit een concert zo ontspannen kunnen zingen als deze MP!
Natuurlijk sta je in een mega-groot-koor en gaat het er niet om of je soms een foutje maakt.
Maar tegelijk voelde ik de eenheid in het geheel als iets heel groots om me heen.
Ik kwam voor de beleving van deze MP die is als deelnemer zoveel meer dan als toehoorder.
Na de intense beleving van het hele gebeuren kwam als toetje de laatste bas aria.Ik voel het nog steeds als een feestje waarvoor mijn hartelijke dank!
Applaus voor de mee-zing-passies!!!!
Groetjes,
Ria

Onmogelijk in Maleisië, mogelijk in Nederland.
Beste Madeleine,

Na afloop heb ik met je gesproken over het feit dat we zo`n concert als de MatthäusPassion, niet kunnen geven in Maleisië.
Ons koor in Kuala Lumpur, `Cantus Musicus`, doet al het mogelijke om toch religieus werk uit te voeren. Maar dat kan alleen maar kleinschalig zijn met orgel, piano of een paar andere instrumenten.(....)Ambassadeurs van verschillende landen komen dan het evangelie lezen.
Al deze evenementen vinden plaats op het terrein van de kerk, wat eigen grond is, net zoals bij de ambassades. Op de liturgie en de poster moet staan:`For non- muslims only`, omdat dan een ieder die als moslim toch zo`n dienst bezoekt gewaarschuwd is. De kerkgemeenschap blijft dan buiten het risico staan dat de religieuze politie een inval doet en een boete oplegt, of erger nog dat je in hechtenis wordt genomen.

Iedereen leert hier om buiten de bekende kring vaag te zijn over gevoelige zaken voor de Moslims. Er kan altijd iemand zijn die kwaad wil, het koor of de gemeenschap wil afbreken.(....)

Je ziet hoe gezegend wij in Nederland zijn , dat wij de vrijheid hebben om de MatthäusPassion uit te voeren. We mopperen op het intrekken van subsidies, wat natuurlijk veel cultuur in Nederland gaat verwoesten, maar als er creativiteit is, net zoals bij de Passie concerten komen er toch prachtige uitvoeringen tot stand.

Momenteel woon ik nu 10 jaar in Kuala Lumpur, dus tien jaar geen MatthäusPassion, behalve dan op cd en dvd. Voorheen zong ik dit werk en veel andere werken.(....)

Toch, hoe dierbaar mijn herinneringen aan die tijd ook zijn, de intense beleving onder jouw leiding na een onderbreking van 10 jaar overdonderde mij. Zingen in de Dominicuskerk in Amsterdam, te midden van al het rode licht buiten, was voor mij een openbaring.
Mijn vriendin die kwam luisteren en Naarden gewend is, had tranen in haar ogen na afloop. Ook in de Geerte Kerk, al stond ik toen op de laatste rij tussen de luisteraars, was het een beleving.

Het vertrouwen wat je geeft aan de koorleden, zo ook aan het kleine koor, waarin ik ook deel nam, was erg groot. Het is met passie en vertrouwen zoals je ons hebt laten musiceren, wat een mooie dingen komen er dan tot stand! Ook de inleidingen, vooral die in Utrecht gaf aan velen een extra dimensie aan het geheel.

Ik plan mijn reizen voor het volgende seizoen nu zo dat ik het WeihnachtsOratorium
Hartelijk dank voor deze mogelijkheden. Ook dank aan alle organisatoren, het verliep vlekkeloos en alles op tijd. Van de inzet van het orkest en het spelen maar ook het zingen van de solisten heb ik erg genoten.

Hartelijke groeten uit Maleisië,
Janneke.

Spektakel
Beste Madeleine,

Wat een spektakel was dat gisteren. Wij dames waren uitgeput, maar wat hebben we genoten. En dan vooral van jouw energie, je muzikaliteit, je humor
Wat een wonder als/dat het zo vaak goed gaat, en wat een mysterie als het fout gaat. Je kunt niemand aanwijzen, in de kettingreactie zijn we allemaal
even verantwoordelijk.(....)
Bedankt voor de inspirerende ervaring en mooie muziek.
Hartelijke groet,
Monique

Blijf dit nog heeel lang doen!
Beste Madeleine,

Ik voel de behoefte om je iets te vertellen over de afgelopen periode waarin ik voor het eerst meegedaan heb met het oefenen van de Mattheus en de uitvoering afgelopen vrijdag in de Geertekerk onder jouw leiding.

Ik ben door dit alles diep geraakt en dat heeft ALLES met jou te maken.
Ik heb genoten van jouw grote muzikaliteit, jouw bevlogenheid en jouw manier van deze `mooiste muziek van de wereld` doceren aan een koor met weinig tot veel ervaring.

Hoe jij ons met je hele wezen, je mimiek, gebaren, expressie en niet te vergeten je humor (!) ons bijvoorbeeld vertelt hoe we `Wahrlich, dieser ist Gottes Sohn gewesen` moeten vertolken, is fantastisch: `boeken weg, je bent verwonderd, kijk naar boven! Pas dan zing je vanuit je hart!`(....)
Na een intensieve periode waarin ik de hele dag alleen nog maar Bach zong (heeerlijk!!), is alles nu voorbij. Het is een soort `zwart gat`. Even afkicken.
Wat een mooie ervaring.

Ik wil je hiervoor bedanken en ik denk dat ik mede voor veel andere mensen spreek als ik zeg: wat een prachtig werk heb jij waarin je mensen de mogelijkheid biedt om zulke prachtige momenten vanuit je ziel te beleven.. Blijf dit nog heeel lang doen!!

Een hartegroet van
Els

Uit comfortzone.
Beste Madeleine,

Met dit mailtje wil ik je graag laten weten dat ik heb genoten van afgelopen vrijdag, een zeer bijzonder moment om - na 30 jaar `luisterervaring` - dit stuk nu eindelijk zelf een keer te zingen, samen met mijn moeder!

Ik wil je mijn impressie niet onthouden:
29 maart 2013: de meezing Matthäus Passion in de Geertekerk in Utrecht. Een indrukwekkende locatie, mensen met een gedeelde passie en een dirigente (Madeleine Ingen Housz) die je uit je comfortzone trekt: een bijzonder begin van het paasweekend.
Hartelijke groet,
Lydia

Aus Liebe.
Dag Madeleine,

leuk dat je nog even een nabericht hebt gestuurd. Ik heb er als sopraan ook van genoten, al vond ik het wel vermoeiend, zo`n hele dag. Maar ondanks dat zou ik het zo weer doen. Misschien volgend jaar de Johannes.
De aria Aus Liebe heb ik nog nooit zo intens beleefd als nu, prachtig, dat is muziek maken.
Jouw enthousiasme was ook aanstekelijk.

Nogmaals dank voor twee bijzondere dagen,
Wil.
Bestellen
6 mrt - 2 apr '21
Fair Trade Zingen
image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image