Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Stabat Mater Pergolesi voor vrouwen (S+A) 2014

23 februari- 8 maart 2014 Let op de datum ! dit project is voorbij!

Stabat Mater van Pergolesi als Meezingconcert- olv Madeleine Ingen Housz.

Downloads

Het is de vierde keer dat er een meezingconcert is met het Stabat Mater van Pergolesi. Wegens overweldigend succes van de vorige jaren, opnieuw geprogrammeerd! Dit jaar voor het eerst op internationale vrouwendag uitgevoerd: zaterdag 8 maart 2014.

En daarnaast nog meer nieuws: geen Capella Passionata maar het Nederlands Filmorkest dat ons begeleid. Voor hun een interessant uitstapje uit hun repertoire, voor ons de kans om ook wat filmmuziek te horen.

Pergolesi en Bach
Een uitzending over de parodie van Bach op het Stabat Mater van Pergolesi

De oefen CD Alten
U kunt bij het bestellen van uw meezingkaart tegelijk de oefenCD voor de alten meebestellen! Ingezongen door Madeleine met pianist, een prima hulpmiddel. Sopranen kunnen zich makkelijk redden met elke gewenste opname van Cd of youtube.

Alt of sopraan zingen?
Dames, hoog zingen is niet IN, maar wel erg leuk! Van hoog zingen word je vrolijk! Als u er thuis maar net bij kunt, staat u waarschijnlijk in de groep als een leeuwerik te kwelen. Bovendien help ik u daar een handje bij. Alt zingen is warm en veilig. Help de verhouding getalsmatig een handje en geef die sopraanstem van u een kans. U kunt tijdens de repetities alsnog tot andere conclusie komen.

Stabat Mater
Het Stabat Mater componeerde Pergolesi aan het eind van zijn leven. Het is zijn laatste werk, een paar dagen voor zijn dood voltooid; het gaat over de smart van de bedroefde moeder van Jezus die haar zoon ziet sterven aan het kruis.
Stabat Mater is geschreven voor twee hoge stemmen, in die tijd gezongen door mannen, begeleid door een strijkers ensemble en orgel. In de 18e eeuw werd dit werk erg populair en vaak gezongen door vrouwenstemmen.

Een toontje lager
Omdat het geheel van het Stabat Mater zo nu en dan wel erg hoog is voor (niet zo geoefende) stemmen zingen we een aantal delen in een lagere toonsoort. Zie het schema hieronder.

Liggingen
Pergolesi stabat mater meezing versie
U ziet aangegeven: NORMAAL hoeveel omlaag WIJ NU wie
1 Stabat Mater Dolorosa Fm kleine sekunde Em koor
2 Cujus Animan Gementem Cm oorspr Cm Ssolist
2 Cujus Animan Gementem Cm kl. terts Am S koor
3 O Quam Tristis Gm oorspr Gm A+Ssolist
3 O Quam Tristis Gm kl terts Em koor
4 Quae Moerebat Et Dolebat Es oorspr Es Asolist
4 Quae Moerebat Et Dolebat Es grote terts C koor
5 Quis Est Homo, Qui Non Fleret Cm oorspr Cm solo
5 Quis Est Homo, Qui Non Fleret Cm kl. terts Am koor
6 Vidit Suum Dulcem Natum Fm oorspr Fm Ssolist
7 Eia, Mater, Fons Amoris Cm oorspr Cm koor
8 Fac Ut Ardeat Cor Meum Gm oorspr Gm A+Ssolist
8 Fac Ut Ardeat Cor Meum Gm oorspr Gm koor
9 Sancta Mater Es oorspr. Es solo
9 Sancta Mater Es oorspr. Es koor
10 Fac Ut Portem Gm oorspr Gm Asolist
11 Inflammatus Et Accensus Bes oorspr Bes solist
11 Inflammatus Et Accensus Bes oorspr Bes koor
12 Quando corpus Fm oorspr Fm koor


Soort: Meezingconcerten
Periode: 23 februari tot 8 maart
Tijden: 10:30 - 17:00
Bijzonderheden: met twee studiemomenten vooraf
Prijs: €48,-
Leiding: Madeleine Ingen Housz
Locatie: Dominicuskerk
Spuistraat 12
1012 TS Amsterdam

Dagindeling zaterdag 8 maart
Aankomst vanaf 10.30u
10.45: inzingen
11.15: zingen met orkest
12.30: koffiepauze
12.45: vervolg repetitie
14.00 - 15.00: lunchpauze en solisten repetitie
vanaf 15.00u: toegang voor luisteraars - pauze
15.30 - 15.40 kort voorwoord door spreker
15.40 - ca. 17.00 uur: uitvoering
Medewerkers
dirigent Madeleine Ingen Housz
alt Betty Borstlap
sopraan Liesbeth Houdijk

Kleding
Het kledingvoorstel is: zwart met een paars accent. Dat kan zijn een blouse, een sjaal, jasje. Van belang is vooral dat u warm genoeg gekleed gaat. Wil je ook je boek zwart kaften?
Studiemiddagen
Zie bij het tabblad Voorbereiding
Luisteren
De deuren gaan open voor luisteraars om 15.00u.

De voorbereiding bestaat uit de volgende mogelijkheden:
  • 1. bladmuziek
  • 2. oefen-Cd
  • 3. studiedagmiddagen

1. Bladmuziek
U zorgt zelf voor bladmuziek. We werken met de uitgave van Breitkopf.
overige muziekvakhandel

2. Oefenmateriaal
* De sopraanpartij kunt u het beste studeren gewoon met een CD of vanuit YouTube. Er zijn vele prachtige opnamen.
* Voor de alten is er een oefen-CD. Ingezongen door Madeleine met pianist, een prima hulpmiddel.
U kunt bij de aanmelding tegelijk de oefenCD voor de alten bestellen!
LET WEL: op de oefendagen zingen wij een aantal delen lager. Wij hebben dat speciaal voor u getransponeerd, want daardoor zingen wij meer delen zelf, dan gebruikelijk!
You Tube
luisteren naar Andreas Scholl en Barbara Bonney!

3. studiemiddagen
Voor dit project geen stoomcursus, want we studeren alles samen in. De ervaring van de primeur in 2011 is dat dit genoeg is wanneer u thuis de uitvoering goed voorbereid.
twee zondagmiddagen:
* 23 februari 13.00-17.30u
* 2 maart 13.00-17.30u

Plaats: MuzyQ, studio 318, Atlantisplein 1 in Amsterdam, vlakbij Amsterdam Muiderpoort MuzyQ
Ook kunt u gebruikmaken van (gratis) midi-bestanden van choralwiki. Dan kunt u meteen al aan de slag.

dirigent Madeleine Ingen Housz
alt Betty Borstlap
sopraan Liesbeth Houdijk
orkest Nederlands Filmorkest
inleider Lenette Schuijt
Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
10:24, 6 mei 2014
Hallo, Madeleine, Ik wil je via deze mail bedanken voor de fantastische uitvoering die we met elkaar gemaakt hebben. Dat is grotendeels aan jouw inspiratie en kunde te danken. Het ging volgens mij heel goed, en was zeer gedisciplineerd en muzikaal. De klank was warm, als ik het vergelijk et de opnames van vorig jaar, ook rustiger? Ook de klank van het orkest was mooi. Ikzelf was natuurlijk zekerder dan vorig jaar en heb intussen meer bijgeleerd, maar toch is de manier waarop jij dit in korte tijd voor elkaar krijgt, iets bijzonders. Met vriendelijke groet, Margo
door: Margo
17:09, 21 maart 2014
P.s. ik vond het wel een extra dimensie om op 8 maart Internationale Vrouwendag met zoveel vrouwen dit prachtige stuk te zingen. Het geeft een groot gevoel van verbondenheid en daarover gaat het voor mei ook op 8 maart.
door: Margreet Vis
17:07, 21 maart 2014
Wat ben ik blij dat jullie hebben besloten dit jaar weer Stabat Mater van Pergolesi uit te voeren. Ik heb enorm genoten van het oefenen met koor, het oefenen op de dag van de uitvoering met solisten en orkest. En zeker ook van de uitvoering zelf. Ik kreeg ook veel positieve reacties van mijn "fans". Ik hoop volgend jaar weer mee te zingen. Misschien het koor volgend jaar ook met de tekst van Wilmink?
door: Margreet vis
22:37, 12 maart 2014
Beste Madeleine, Over de Stabat Mater dag j.l. zaterdag ben ik heel blij. Ik zong voor het eerst mee met dit project. Ook de oefen zondagen in MusiQ heb ik meegedaan. Wat een mooie dag in de kerk. Met al die zeer zang grage vrouwen, met de solistes, met het orkest en onder jouw bezielende leiding. De solistes met de tekst van Wilmink. Die tekst had ik nog nooit gelezen. Ik moest de woorden niet te veel tot me door laten dringen die want dan begon ik zelf te huilen. Ik raakte heel af en toe de draad kwijt (vooral bij 8) maar vond hem altijd weer terug. Vooral het zingen zonder boek beviel me zeer goed op de repetitie. Dat maakte me vrijer. Ook dank voor de mooie tekst van Lenette Schuit. Dat de uitvoering op Internationale Vrouwendag werd gedaan was voor mij bijkomstigheid. Het Stabat Mater is verbonden aan moeders die lijden. 8 maart is en blijft voor mij altijd verbonden met oog hebben voor de achterstelling van vrouwen hier en in de rest van de wereld. En voor velen die lijden, niet alleen de moeders. Hartelijke groet, Liesbeth Vrakking enne....koffie kunnen kopen bij binnenkomst in de kerk vond ik heel fijn......
door: Liesbeth Vrakking
16:31, 12 maart 2014
De Pergolesidag was een fantastische belevenis, die reaktie zullen jullie van heel veel mensen hebben ontvangen. Toch wil ik jullie nog wat meer laten weten. Vorig jaar deed ik ook mee in Amsterdam, maar daar kwam ik nou niet bepaald blij of tevreden vandaan! Jullie hielden vervolgens een enquête over die dag en dus besloot ik het een nieuwe kans te geven. Graag wil ik jullie een compliment maken hoe jullie veranderingen hebben aangebracht, zodat het dit jaar WEL die fantastische belevenis werd. Twee uitstekende zondagmiddag oefensessies, sopranen opgesteld achter de alten en de zaterdag beschikbaar om met orkest en solisten onder jouw bezielende leiding tot een prachtig geheel te komen. Het was een waar feest, hopelijk volgend jaar weer! m.vr.gr. Lita Hoogervorst.
door: madeleine en Lita
20:31, 9 maart 2014
Geweldig om deze mooie muziek mee te zingen. Ik heb genoten gisteren, extra versterkt door de prachtige solisten met de Nederlandse tekst!
door: Cilia van Thiel
16:44, 9 maart 2014
Heerlijk om deze prachtige muziek mee te kunnen zingen! toch een wondertje wat weer ontstaat onder de bewegende en inspirerende leiding van Madeleine!
door: Ruth
10:57, 9 maart 2014
Ook ik heb geaarzeld of ik (voor de 4de keer) mee zou doen. En toch, ik heb weer én opnieuw genoten! Het zingen van de teksten in het Nederlands door de solisten gaf een extra dimensie aan de uitvoering. Ik ben onbekend met het (kerk)Latijn en zing aangestuurd door Madeleine de bijpassende emoties. Nu, bewogen door de teksten van Willem Wilmink, zong ik het Stabat Mater en het voelde anders. Dank je wel voor deze nieuwe wending aan een zo prachtig stuk!
door: Dini Ietswaard
10:10, 9 maart 2014
Gisteren heb ik voor het eerst meegedaan aan de meezing Stabat Mater in de Dominicuskerk. Wat een feest was dat! Deze muziek heb ik al zoveel malen beluisterd, maar nu voor het eerst dus meegezongen. De geweldige insprirende en positieve leiding van Madeleine tilde het koor op en maakte het voor mij een prachtige ervaring. Voor herhaling vatbaar!
door: Annemarie Roggeveen


Foto's:
Mattheus Passion Amsterdam 2012 deel 1
Bekijk foto's
image
image
image
image
30 MAART '14 Johannes Passion Meezingconcert Amsterdam 2014
Meer Informatie
16 DECEMBER '14 Weihnachts Oratorium Meezingconcert Amsterdam 2014
Meer Informatie