Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Matthäus Passion Meezingconcert Utrecht 2019

19 april 2019 Let op de datum ! dit project is voorbij!

Een goede traditie: de uitvoering van de Matthäus Passion als meezingconcert onder leiding van Madeleine Ingen Housz, in de Geertekerk te Utrecht op Goede Vrijdag 19 april: een integrale uitvoering met professionele solisten en begeleid door het eigen orkest Capella Passionata.
VROUWEN DIE ZICH AANMELDEN ALS TENOR MOGEN bijna GRATIS DEELNEMEN AAN DE STOOMCURSUS VAN DE TENOREN

Downloads

Passietijd 2019: de Matthäus Passion als meezingconcert. Daarbij gaat het niet om perfectie, maar de bevlogenheid van de zangers. Het verlangen om dit stuk te zingen krijgt alle ruimte tijdens een meezingconcert. Daarom is het niveau telkens hoger dan verwacht.
OPGEPAST SOPR 1 en SOPR2 O Lamm Gottes unschuldig!
Het is goed bevallen afgelopen jaar met de koraalmelodie van het openingskoor gezongen door sopranen. meer rust in de uitvoering en prima klank! We zoeken dus van elke sopraangroep ca. 6 zangeressen die het leuk vinden het openingskoraal te zingen ipv de eigen koor stem. Geef je op door in te vullen bij opgave in vak OPMERKINGEN! dank!
De studiedag vooraf is een belangrijk onderdeel van het voortraject. Met de eigen stem inzingen, samen de moeilijke passages oefenen, afstemmen op elkaar, aanwijzingen voor thuis oefenen…
Hier leg je de basis. Deze studiedag is inbegrepen in de deelnemersprijs en vindt plaats op
zo 7 april 2019 van 10.30 tot 17.00u.
Locatie: Parnassos, Kruisstraat 201, Utrecht.

Zie voor meer informatie onder: Praktische Informatie/Daginfo/Voorbereiding.

Het beeld is van Janny Cornelisse
Stoomcursussen
Voor een ieder die extra wil oefenen - erin komen – en samen naar het evenement toeleven zijn er weer stoomcursussen: die rechts in het menu en onder voorbereiding.

Kleding uitvoering bij de uitvoering
We stellen voor, -maar het is aan u om mee te doen-,
koor 1: zwart onder paars boven
koor 2: zwart onder: lila of wit boven al of niet met paars accentSoort: Meezingconcerten
Periode: Goede Vrijdag 19 april - Studiedag zo.7 april
Tijden: 9.15 - 17.30u - Uitvoering 13.30u
Bijzonderheden: Geertekerk, Utrecht
Prijs: €56,-
Leiding: Madeleine Ingen Housz
Niveau: ♪♪♪
Locatie: Geertekerk Utrecht
Geertekerkhof 23
3511 XC Utrecht
Locatie studiedag: Parnassos
Kruisstraat 201
3581 GK Utrecht

Dagindeling vrijdag 19 april 2019
Geertekerk, Utrecht
9:00 - 9.30 aankomst deelnemers
9.30 -10.00 inzingen
10:00 - 11.00 koor en orkest
10.45 koffiepauze koor+ork 2
11:00 - 11:15 koffiepauze koor+ork 1
11:15 - 12.00 koor en orkest
12.05 - 12.50 solisten en orkest
13.00 openstelling voor luisteraars
13.30 - 14.45 uitvoering deel 1
14:45-15:15 pauze
15.15 - 17.00 uitvoering deel 2

NB: wijziging staan zit rooster: blijf staan in deel 60 . Ga zitten voor Aria 61
Let op: Luisterkaarten zijn in de voorverkoop (€22,-) voordeliger dan aan de kassa (€25,-)


De voorbereiding bestaat uit de volgende mogelijkheden:
  • 1.Stoomcursus
  • 2 Studiedag en/of avond
  • 3 Bladmuziek
  • 4 Mogelijkheden om thuis te oefenen

1. Stoomcursussen
Voor alten en sopranen op 2 zondagen:
24 en 31 maart 13.15-17.00u. Locatie: Parnassos, Kruisstraat 201 Utrecht klik hier
Voor tenoren en bassen op twee vrijdagavonden:
29 maart en 5 april van 18:00-22:00u. 't Haagje, Driebergen.klik hier
Inschrijving hiervoor is los van de inschrijving voor meezingen op de uitvoeringsdag.

2. Studiedag
Op zondag 7 april is er een (bij de deelnemersprijs inbegrepen) studiedag, locatie:
Parnassos, Utrecht
Onder leiding van verschillende repetitoren wordt er de hele dag gewerkt in stemgroepen, koor en met beide koren.
vanaf 10.15 aankomst
10.30 - 12.30 repetitie 1: in stemgroepen
12.30 - 13.30 lunchpauze
13.30 - 14.45 repetitie 2: koor 1 / koor 2
14.45 - 15.15 theepauze
15.15 - 17.00 repetitie 3: tutti koor
NB: kleinkoor zingt enkele nummers die lastig zijn en teveel studie tijd zouden nemen. Het gaat om:
15 Herr bin ich's SATB
33 a haltet bindet nicht ( so ist mein Jesus) SATB

Op de studiedag worden deze stukken in de lunchpauze ingestudeerd met mensen die dat goed kennen.


3. Bladmuziek
U zorgt zelf voor bladmuziek.
We gebruiken de uitgave van Peters.
Zelf halen bij Broekmans & van Poppel in Utrecht = 10% korting op vertoon van uw inschrijvingsbewijs van PassieProjecten.
Zelf halen of Bestellen bij muziekwinkels
TIP: in blad "informatie" kunt u een lijst van nuttige turbae inzetten downloaden. ZEER nuttig bij studeren!

4. Mogelijkheden om thuis te oefenen
- Voor mensen die vooral op hun gehoor oefenen en minder op partituur lezen, is de website www.coria.nl zeer geschikt. U leest uw eigen stem mee. Afspelen kan lager en hoger, sneller en langzamer! En nog meer keuzes erg overzichtelijk gemaakt. U kunt hier de link vinden om te oefenen voor dit stuk
- Een vergelijkbare website is www.chordperfect.com, waar anders dan bij Coria hierboven de partij wordt ingezongen door een echte zanger. U kunt hier de link vinden naar de verschillende partijen binnen de Matthäus Passion.
- Ook kunt u gebruik maken van een bestand waarmee u alle noten kunt meelezen: www.koorpartijen.nl U kunt uw stem selecteren, langzaam of snel etc.! Volg de aanwijzingen: voor notenbeeld moet u een programmaatje downloaden, zoals aldaar aangegeven onder "uitleg".
- de carus-app die u kunt aanschaffen voor tablet en smartphone: Ga naar Playstore en download Carus Music en kies het stuk en uw stem. Afspeelbaar in langzamer tempo, erg handig!
- Er zijn ingezongen oefen-Cd's in de handel, uitgave 'Chorsingen Leicht gemacht' van Peters. Wij vinden de tempi van de opname soms nogal snel. Dat is jammer. U kunt die bij de muziekvakhandel bestellen. Of de uitgave bij carus en bij CD-Carus


Klik hier om te horen en te zien .....
Madeleine Ingenhousz houdt van Meezingconcerten. Ze voerde diverse malen de Mattheus Passion als meezingconcert uit. Niet de perfectie maar de bevlogenheid, het verlangen om dit stuk te zingen krijgt alle ruimte tijdens een meezingconcert. Daarom is het niveau telkens hoger dan verwacht. Klankgeworden spontaniteit en vrijheid.

dirigent: Madeleine Ingen Housz
orkest: Capella Passionata
continuo: Jan van der Zanden
Inleiding : Sebastian Brouwer

Evangelist: Sebastian Brouwer
Christus: David Visser
Pilatus: Rutger van Oeveren
Sopraan: Titia van Heyst
Alt: Judith van den Dool
Tenor: Sebastian Brouwer
Bas: Joost Schouten
Viola da gamba: Constance Allanic


Hieronder kunt u algemene reacties plaatsen. Voor vragen of opmerkingen graag contact met ons opnemen.
Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is:
21:40, 19 april 2019
Vandaag was een dag om niet meer te vergeten! Wat een geweldige ervaring, wat een mooi kado om met elkaar de Mattheus Passion te laten horen en zijn. Madeleine, dank voor je enthousiasme, je stimulans en je bevlogenheid! En niet te vergeten voor je vertrouwen waardoor ik er durfde te staan! Volgend jaar ben ik er weer bij. Hartelijke groet, Angela van Rumpt
door: Angela
18:11, 21 januari 2019
Beste Madeleine, Voor mij was 8 april een geweldige ervaring. Wel merkten we tijdens de uitvoering dat onze stemmen alten achterin minder stevig waren. Het maakte de uitvoering van deze Matthäus wel heel spannend! Maar ik heb genoten! En de solisten waren prachtig, vooral de sopraan die nota bene inviel (ben haar naam vergeten), Judith en Ruben Olthof. Dank voor alles en voor de inspiratie in de lijdensweek! Een hele fijne Pasen!
door: Martha
17:36, 13 oktober 2018
Goedenavond leden van het Passieprojecten-team, Zo aan de vooravond van het concert in Utrecht morgen neem ik graag nog even de moeite om jullie te veel succes te wensen. Ik hoop dat de uitvoering morgen minstens net zo mooi is als die in Amsterdam. Voor mij was het een geweldige ervaring. Ik heb diep respect voor Madeleine, echt geweldig hoe zij alle musici, de solisten en het koor leidt en inspireert en daarbij het persoonlijk contact ook tijdens de uitvoering zoekt. Heel bijzonder. Compliment ook voor de organisatie. Vele handen maken licht werk, jazeker. Maar t moet allemaal maar wel weer gedaan worden en - zeker - op de dag van de uitvoering is iedereen toch ook een klein beetje gespannen. Goed gedaan! Wat een goed idee ook om de opstelling van het orkest en de solisten op deze manier te doen. Ik had het gevoel alsof de solisten vooral voor ons zongen! En tenslotte, het was mijn allereerste Matthaus en dat heb ik geweten. Het is me niet in de koude kleren gaan zitten. De muziek is nog steeds bij me, te pas en -soms ook- te onpas borrelt het omhoog. Er zijn vele snaren geraakt en ik ben erdoor bewogen. Ik heb er enorm van genoten. Dus, ik heb me alweer opgegeven voor tenoren I, ik hoop jullie allemaal weer te treffen in de aanloop naar 13 april 2019. Ik verheug me nu al. Vriendelijke groet, Marianne
door: Marianne
17:19, 13 oktober 2018
Dag Madeleine, Dank je wel voor je mooie woorden over de Matthäus van vrijdag in de Geertekerk. En heel erg bedankt voor de enthousiaste en zeer kundige manier waarop je met ons, en met mij als nieuweling, naar een mooie uitvoering hebt toegewerkt. Ik heb nu, bij mijn eerste keer bij jullie zingen, gelijk echt het motto van de Passieprojecten ervaren: zingen met passie, vanuit je gevoel. Tijdens de uitvoering zat ik er echt in en kon ik de muziek echt voelen. Misschien nog wel meer dan bij het concert van de Nederlandse Bachvereniging twee weken geleden in Vredenburg waar ik bij was.Alsof iedereen, ook de solisten, zich hier wat vrijer voelen om op gevoel te zingen. Heel bijzonder ook, dat wij de kans kregen om met zulke goede solisten en zo'n goed orkest te zingen! De stoomcursus en studiedag hebben enorm geholpen bij het onder de knie krijgen van de muziek, voor mij mijn eerste Matthäus. Wat leerde jij ons dat op een prettige, ervaren, en op momenten grappige manier. En wat is het fijn als je dan in een groep mensen terecht komt die aardig zijn en je kunnen helpen. Na die eerste dag van de stoomcursus heb ik daardoor uiteindelijk goed kunnen oefenen en was ook de uitvoering extra bijzonder. Ik wil jou en de rest van het team van de Passieprojecten daarvoor heel erg bedanken. En ik kom graag nog eens bij jullie zingen.
door: Annemarie
12:23, 11 oktober 2018
Dag Madeleine, Ik vond het weer erg mooi allemaal deze Goede vrijdag, dat als eerste! De muziek hoor ik nog steeds in mijn hoofd, heerlijk. Wat ik zo leuk vind om te merken nu ik voor de 3e keer meezing, dat ik het hele verhaal steeds beter kan volgen en intenser mee opga in alle muziek en zang. Heb er zo van genoten! ik was op het einde zeer ontroerd. Dank aan jou en iedereen die deze dag mogelijk maakte.
door: Marjan
11:42, 1 oktober 2018
Hoi Madeleine, We hebben enorm genoten van deze mooie dag. Het is een hele belevenis, elke keer weer, om je in te leven in dan weer je innerlijke stem en dan weer in "het volk". Het helpt dan erg mee als er ook een fijne muzikale beleving is.... nou die was er, met grote dank aan jouw eigenzinnige aanpak...elke keer weer krijg je het voor elkaar dat je terugkrijgt wat je vraagt (ook op de oefendag), van zoveel mensen tegelijk, ook zonder koorervaring....naast grote bewondering - genieten wij daarom ook zo van je! De oplossing met de trompet zal wel hebben meegeholpen, maar wij hebben hem eigenlijk niet zo gehoord. Een groter aantal sopranen zou het nog mooier hebben gemaakt, maar die kon je vast niet missen. Een mooi stevig kinderkoor is toch het mooist, natuurlijk. Van de solisten verraste ons met name Remmert Velthuis. Die mag ook nog wel eens terugkomen.... Lieve groet
door: Barbara en Piet
11:39, 1 oktober 2018
Beste Madeleine, Het was inderdaad weer een heerlijke ervaring om weer mee te mogen zingen met de Matteus Passion. De uitvoering ging (volgens mij) idd een stuk beter dan bij het oefenen daarvóor. Er werd veel beter naar je gekeken had ik de indruk. Ik raak hier en daar altijd wat ontroerd zodat ik effe niet kan doorzingen, had me voorgenomen dat deze keer niet te veel te laten gebeuren, het is juist zo heerlijk om die ontroerende momenten mee te kunnen zingen. Maar het gebeurde me wel bij de bas aria waar je ons het laatste stuk liet meezingen, dat vond ik zó fijn aan deze uitvoering, dat je dat gewoon dééd! Fantastisch De trompet mengde inderdaad goed met de sopranen. Ik hoorde echter de trompet niet heel duidelijk (stond in keer 2 middenin tussen de alten). Ik verheug me in ieder geval op een volgend meezingconcert. En bedankt voor de fijne manier waarop je dit concert en de oefendag weer hebt geleid! Vriendelijke groet,
door: Trezie
11:34, 1 oktober 2018
Altijd fijn om na een dag of 2 van jou een mail te ontvangen, om nog wat te kunnen nabeschouwen. Het was weer een bijzondere dag en dan wil je nog wat in de sfeer blijven. En dank voor het compliment aan de tenoren. Ieder kende zijn partij goed en dan zingt het heeI fijn. Zeker met de grote groep bassen achter ons, die ik weleens vergelijk met een troep wolven, die achter een paar hertjes aanzitten! En wat het kinderkoor betreft, vond ik de trompet echt een vondst. Hij kwam goed over het grote koor heen. Tot het volgende project maar weer (Brahms) en een hartelijke groet,
door: Marian
13:12, 9 april 2018
Een paar opmerkingen over de Matheus 2018 1. De solisten hadden een mooie stem en brachten een mooi evenwicht tussen dramatiek en ingetogenheid. 2. De naar voren geschoven begintijden vielen bij vele koorleden (ik heb er tien gesproken) heel goed. Als je om 1:30 uur aan de uitvoering begint ben je frisser dan een paar uur later. Men is alerter en de inzetten waren beter op toon en op gelijkheid. Een dat weegt ruimschoots op tegen het halve uur minder repeteren, mede dankzij de studiedag daarvoor. 3. Ik heb gisteren avond ook nog de top/professionele uitvoering van Jos van Veldhoven beluisterd. ( Matheus-verslaving?) Ik vond dat onze meezing / amateur-uitvoering heel aardig mee kon. Best iets om trots op te zijn. Groet, Jan
door: Jan
13:08, 9 april 2018
Madeleine, Je was weer goed vrijdag. Dat geldt ook voor de solisten, waarbij evangelist Steven en Joost, door uit het hoofd te zingen, op mij de meeste indruk maakten. Als Joost zijn boek helemaal weglaat (en niet in de hand houdt) wordt het nog beter. Ik had het oude boek van mijn moeder deze keer zwart gekaft, maar in de haast een andere zwarte kaft van mijn moeder (de Messiah) meegenomen. Gelukkig kon ik van Janny een exemplaar lenen voor de stukken die ik nog niet uit het hoofd ken. Mij staat bij dat we vorig jaar ook de aria “Mache dich, mein Herze, rein”ook als extraatje meegezongen hebben. Als je dat erin wilt laten is het goed omdat van te voren met het koor en orkest af te spreken, we kunnen het dan overdag een keer oefenen. Voor de luisteraars is dat verrassender.
door: Harrie
13:06, 9 april 2018
Beste Madeleine, Inmiddels was dit mijn vierde Matthäus met de passieprojecten en ik heb er opnieuw zeer van genoten. Het is heel bijzonder hoeveel energie jij de zangers weet te geven. En hoe dit een intense zelfs spirituele beleving wordt waarin het verhaal en de muziek elkaar versterken. Als een van degenen die in het Ripienokoor meezongen heb ik ook niet zo’n gevoel bij of en hoe dat overkwam. Wel vond ik dat erg leuk om te doen en hoorde ik vanaf die plek betere dan in de groep hoe de stemmen door elkaar heen gevlochten worden. Het wonderlijke is dat ik kennelijk zo gefocust was dat ik de trompet zelf eigenlijk niet zo goed heb gehoord. Voor iemand die graag zingt en er eigenlijk te weinig tijd voor heeft is dit een ideale manier om toch mee te doen aan iets bijzonders. Enfin, In elk geval heel veel dank weer voor je bezielende leiding en ik doe graag weer mee het volgende jaar en wellicht ook nog met een ander project!
door: Monique
13:02, 9 april 2018
Dag Madeleine, Wij vonden het een indrukwekkende uitvoering, vooral omdat je het koor inderdaad met meer nuances liet zingen. Ook bij wat tegenspoed of oneffenheden bij orkest en solisten bleef iedereen onder jouw leiding onverstoorbaar het goede doen. Deel 1 was inderdaad perfect, mede door de tenoren. Wij vonden de ripieno-oplossing prima, inclusief de trompet. Vooral voor Titus als bas was het meezingen van Mache Dich Mein Herze Rein een cadeautje.
door: Titus en Elizabeth
10:11, 8 april 2018
Wat fantastisch om ook na 12 eerdere keren de MP weer samen te zingen! Elk jaar zijn er weer andere dingen die je opvallen, vindt er verdieping plaats en organiseert Madeleine ook weer nieuwe dingen. De solisten vond ik ook dit jaar weer fantastisch. De verteller natuurlijk(!), maar ook de anderen waren heel erg mooi en overtuigend. De jongere twee ook super!! En zo mooi dat de solisten in hun rol bleven het hele stuk. De trompet kon ik (alt koor 1) niet goed horen. Geweldig om de tempo s anders te zingen. Bedankt Madeleine!!
door: Drien Suurmond
20:10, 3 april 2018
Beste Madeleine, Meezingen met de Matthaeus Passie (alt) stond al een aantal jaren op een verlanglijstje. Nu, sinds half jaar met pensioen, was het er de tijd voor. Eind december opgegeven (Amsterdam was al 'vol' en 'uitgeweken' naar Utrecht), begin januari begonnen met oefenen. Elke dag weer......en aanvankelijk dacht ik: dit gaat me nooit lukken, wat vond ik het moeilijk. Maar na een paar weken bleek dat ik toch vorderingen maakte en dat gaf me moed! En jawel, drie maanden, twee stoomcursusmiddagen en een studiedag later had de MP mij in zijn (of haar?) greep! Graag wil ik je bedanken voor jouw bezielende, bevlogen en inspirerende leiding van dit project! Ben met je eens, ook ik vond het eerste deel mooier klinken dan het tweede deel. Waren we onze focus/concentratie beetje verloren? Maar toch: ik heb heerlijk gezongen en mijn familie/luisteraars hebben genoten en vonden het prachtig!!! Groet, Marga Wentholt.
door: Marga Wentholt
17:18, 26 maart 2018
Ik heb weer genoten van de Mattheus en het meezingen. Grote bewondering voor de organisatie en de prettige manier waarop Madeleine meer dan 200 zangers en 2 orkesten dirigeert!! Chapeau. Ze zal wel gevloerd zijn na zo’n dag.
door: Miek

De toegift aan het einde waarbij we met z`n allen de basaria zongen was echt de kers op de taart. Ik vond het een ontroerende ervaring.
Nogmaals bedankt en de volgende keer ben ik er zeker weer bij.
Koos.

Ook het voorzingen van een recitatief waarop het koor moet invallen zonder in het boek te kunnen kijken vind ik een geweldige ervaring. Dat zijn de momenten waarop het duidelijk gaat om het samen muziek maken, en niet zozeer het resultaat. Ik vond zelf dat het fantastisch ging gisteren.

Ontspannen zingen
Ik heb nog nooit een concert zo ontspannen kunnen zingen als deze MP!
Natuurlijk sta je in een mega-groot-koor en gaat het er niet om of je soms een foutje maakt.
Maar tegelijk voelde ik de eenheid in het geheel als iets heel groots om me heen.
Ik kwam voor de beleving van deze MP die is als deelnemer zoveel meer dan als toehoorder.
Na de intense beleving van het hele gebeuren kwam als toetje de laatste bas aria.Ik voel het nog steeds als een feestje waarvoor mijn hartelijke dank!
Applaus voor de mee-zing-passies!!!!
Groetjes,
Ria

Spektakel
Beste Madeleine,

Wat een spektakel was dat gisteren. Wij dames waren uitgeput, maar wat hebben we genoten. En dan vooral van jouw energie, je muzikaliteit, je humor
en je smaakvolle correcties. Je authentieke, zichtbare teleurstelling toen (o.a.) Blitze und Donner de mist in ging en onze spijt daarover was naar mijn idee ook uniek. Merkte je dat we het daarna zo graag goed wilden maken? En een zucht slaakten toen dat voor ons gevoel lukte? Het koor als groot gezin of zelfs maatschappij, alles gebeurt volgens regels die je pas achteraf begrijpt.
Wat een wonder als/dat het zo vaak goed gaat, en wat een mysterie als het fout gaat. Je kunt niemand aanwijzen, in de kettingreactie zijn we allemaal even verantwoordelijk.(....)
Bedankt voor de inspirerende ervaring en mooie muziek.
Hartelijke groet,
Monique

Blijf dit nog heeel lang doen!
Beste Madeleine,

Ik voel de behoefte om je iets te vertellen over de afgelopen periode waarin ik voor het eerst meegedaan heb met het oefenen van de Mattheus en de uitvoering afgelopen vrijdag in de Geertekerk onder jouw leiding.

Ik ben door dit alles diep geraakt en dat heeft ALLES met jou te maken.
Ik heb genoten van jouw grote muzikaliteit, jouw bevlogenheid en jouw manier van deze `mooiste muziek van de wereld` doceren aan een koor met weinig tot veel ervaring.

Hoe jij ons met je hele wezen, je mimiek, gebaren, expressie en niet te vergeten je humor (!) ons bijvoorbeeld vertelt hoe we `Wahrlich, dieser ist Gottes Sohn gewesen` moeten vertolken, is fantastisch: `boeken weg, je bent verwonderd, kijk naar boven! Pas dan zing je vanuit je hart!`(....)
Na een intensieve periode waarin ik de hele dag alleen nog maar Bach zong (heeerlijk!!), is alles nu voorbij. Het is een soort `zwart gat`. Even afkicken.
Wat een mooie ervaring.

Ik wil je hiervoor bedanken en ik denk dat ik mede voor veel andere mensen spreek als ik zeg: wat een prachtig werk heb jij waarin je mensen de mogelijkheid biedt om zulke prachtige momenten vanuit je ziel te beleven.. Blijf dit nog heeel lang doen!!

Een hartegroet van
Els

Uit comfortzone.
Beste Madeleine,

Met dit mailtje wil ik je graag laten weten dat ik heb genoten van afgelopen vrijdag, een zeer bijzonder moment om - na 30 jaar `luisterervaring` - dit stuk nu eindelijk zelf een keer te zingen, samen met mijn moeder!

Hartelijke groet,
Lydia