Nieuwsbrief

U kunt zich via het onderstaande formulier inschrijven voor de nieuwsbrief.

Inschrijven
Uitschrijven21:16, 21 september 2014
The photographs bonelg to me, James G. Mundie. Only the last photograph was taken at NMHM. The rest come from Museum Vrolik (Amsterdam) and Museum Bleulandinum (Utrecht).Look for my new "Cabinet of Curiosities" website coming soon (www.mundieart.com/cabinet).
door: BAXr4b4dyzXn
Nieuwsbrief PassieProjecten - Een inspirerend bouwwerk

image
Met het project kamerkoor werken we toe naar ons concert op zaterdag 20 oktober a.s. Er staan diverse vocale werken van Vroeg-Barok tot eigentijds op het repertoire. Een uitdaging is het werk van componist Pärt. “Ja, leuk”, dachten velen. Maar sommigen begonnen me al te waarschuwen: “De noten zijn makkelijk, maar bij ons koor thuis klonk het nergens naar, al die statische noten en al die rusten. Madeleine, ik raad je aan dat stuk maar even aan de kant te schuiven. Het werd gewoon geen muziek.”
 
Tijdens de oefendagen sloegen we een andere route in: we tellen met onze voeten en mond: één twee drie vier, één twee drie vier, hardop. O hellup! Hoe langzaam kunnen we dat? Pärt vraagt 40 tellen per minuut, dat is nog veel langzamer dan een seconde (60) per tel. Ojee, dat redden we niet. En dus nemen we het tempo sneller, zodat we het gezamenlijk aankunnen. We horen en zien de voeten en we blijven tellen. Maar nu ieder zijn eigen stem: de bas en de alt zeggen:  één twee drie en de sopraan zet in bij tel drie: drie vier een. En nog eens de tenor: vier een.
 
Langzaam begint het een passend en inspirerend bouwwerk te worden. Madeleine geeft een teken en ineens klinkt en staat het als een huis: DA PACEM DOMINE IN DIEBUS NOSTRIS. Geef vrede Heer in onze dagen. Dat zongen we al eeuwen, maar misschien moeten we dat in deze tijd nog iets luider laten horen!
 
Willen jullie ons tempo, ons plezier en onze mooie samenzang beluisteren? Kom dan zaterdag 20 oktober naar het Begijnhofje Amsterdam. Om 15.15 uur start ons concert in de Engelse kerk aldaar.
 
Wat er verder o.a. bij ons te doen is de komende herfst:
 • Kom meezingen met het Weihnachts Oratorium. De combinatie van cantates is dit jaar zo'n mooie uitdaging: 1, 2, 5 en 6. Herders en koningen, intieme toewijding naast strijd en lofzang. De stoomcursussen hiervoor starten op 25 november (A-S) en 30 november (B-T).
 • Er is een gloednieuwe jaarcyclus, waar je je ook per weekend voor kunt inschrijven. Je kunt dus je eigen menu samenstellen. De cyclus wordt gevormd door vier weekenden waarin vier diverse culturen centraal staan. Culturen die ons elk op zeer eigen wijze inspireren.
  • Jiddische liederen en niguns: de ziel wil zingen
  • Indianenliederen: we vieren de verbinding tussen hemel en aarde en onszelf.
  • Afrika: ervaar de energie waarmee zij zingen, deze komt uit de benen. Zang en beweging doortrilt hun hele lichaam, daar kunnen wij wel wat van leren!
  • Georgië: de eigen zangcultuur is niet voor niets Unesco cultuur erfgoed en de eigenzinnige samenklank en wijze van zingen geeft ons enorme kracht en verbinding
 • Na 2 workshops “Vrouwen kom in je kracht, zing Tenor” hebben we wegens de vele vragen 2 nieuwe data gepland: 7 december en 11 januari. 
Tot zings!
Team PassieProjecten
Concert "Tranen en troostende engelen"
Amsterdam, 20 oktober

Onder het motto "Tranen en troostende engelen" heeft het projectkoor van PassieProjecten de afgelopen periode gewerkt aan diverse stukken, van Vroeg-Barok tot eigentijds.

Kom luisteren naar het slotconcert: een prachtige reeks vocale muziek samengesteld van Schütz tot eigentijds. Van groot verdriet tot troostende Hymne van Rachmaninoff.

Interesse? Lees meer!
 
Meezingochtenden in Beauforthuis
Austerlitz, 28 oktober, 18 november

Wat is er nu fijner dan uit volle borst te zingen? Ben je geschoold of zing je alleen onder de douche? Maakt niet uit - samen maken we er een heerlijke ochtend van, want het gaat niet om de techniek en het niveau, maar om het plezier en de energie!

Onze zondagse meezingochtenden in het Beauforthuis trekken een grote groep mensen aan. Lekker spontaan zingen onder leiding van drie Heuvelrug zangers-dirigenten! Ook dit najaar zingen we weer maandelijks met elkaar van 10.30 tot 12.15 uur. Voor jongeren van 9 tot 90 jaar!

Interesse? Lees meer! (28 oktober)
 

Thematische Jaarcyclus - Jiddische niguns en andere liederen
Driebergen, 23/24 november

In de nieuwe opzet van onze jaartraining kun je kiezen voor alle of enkele van de vier inspirerende themaweekeinden uit de cyclus. Op 23 en 24 november staat in het eerste themaweekeinde de nigun centraal.

Waar woorden tekort schieten, daar begint de nigun. Het Jiddische lied van de ziel, dat zich uitdrukt en zich oefent en laaft aan de melodie, die de ziel verdiept, opent, doet opleven.
Niguns en stemexpressie willen precies het zelfde: je zo verbinden met wat je tot uitdrukking wilt brengen, dat je blij wordt met elke emotie die het licht mag zien, tot in verstilling of tot in extase.

Laat je meevoeren door deze nieuwe windstreken, ritmes en geluiden!

Interesse? Lees meer!
 
Vrouwen, kom in je kracht. Zing tenor!
Driebergen, 7 december, 11 januari

Al twee keer eerder organiseerden wij deze bijeenkomst. Wegens groot succes gaan we ook in december en januari aan de slag met onze borststem!
De dapperste vrouwen zingen bij ons al enige tijd tenorpartijen. Maar hebben we de kans gehad om die klank van die lage stem ten volle te benutten? Geef je borststem de ruimte!We gaan aan de slag middels stemexpressie, een lied uit Georgie, en diverse andere stukken o.l.v. moeder en dochter IngenHousz. Je krijgt 1 week van tevoren een link met de oefennoten en een korte opname toegestuurd.

Journalist Marieke van Willigen waagde ook de "tenor-sprong" en schreef over haar ervaringen met Ein Deutsches Requiem van Brahms in het magazine Luister. Lees hier haar aanstekelijke verslag!

Interesse? Lees meer!
 

Weihnachts Oratorium Meezingconcert
Amsterdam, 22 december 2018

Het Weihnachts Oratorium, van J. S. Bach, gecomponeerd in 1734/ 35. Bach's kerstlied: een mooiere voorbereiding op de Kersttijd is bijna niet denkbaar! Wij organiseren dit meezingconcert op zaterdag 22 december 2018 in de Dominicuskerk in Amsterdam.

De combinatie van cantates is dit jaar zo'n mooie uitdaging: 1, 2, 5 en 6. Herders en koningen, intieme toewijding naast strijd en lofzang. De stoomcursussen hiervoor starten op 25 november (A-S) en 30 november (B-T). Vrouwen die zich aanmelden als tenor mogen gratis deelnemen aan de stoomcursus van de tenoren.
Los van de stoomcursussen is iedereen welkom op de studiemiddag van 15 december om gezamenlijk de liederen door te nemen.

Interesse? Lees meer!
Meer weten over de stoomcursussen? Klik hier!
 


 
Meezingconcert Gloria van Vivaldi (women only)
Amsterdam, 2 februari

Vivaldi's "Gloria" wordt gewoonlijk gezongen door een gemengd koor, maar wij maken er een krachtig vierstemmig dameskoor van. Het is Vivaldi's beroemdste koorwerk, waarin de traditionele Gloria uit de Latijnse mis in twaalf gevarieerde cantata-achtige secties wordt gepresenteerd.

Het heerlijk zonnige karakter van de Gloria, met zijn kenmerkende melodieën en ritmes, is kenmerkend voor alle muziek van Vivaldi, waardoor het een onmiddellijke en universele aantrekkingskracht heeft.

Voor dit stuk geen stoomcursussen, maar wel twee gezamenlijke studiemiddagen. Kom en zing mee!

Interesse? Lees meer!