Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Nieuws

Nieuwsbrief PassieProjecten - Waarom een requiem of een passie zingen?

22 februari 2020
image image image image image

Onlangs kreeg ik een bijzondere email met een vraag van iemand die nog een paar weken te leven had. Zij had ons meezingconcert gevonden op het internet en vroeg of ons solokwartet enkele delen van het Requiem van Mozart tijdens haar uitvaart zou kunnen zingen. Wat een bijzondere en indrukwekkende vraag. Uiteindelijk heeft het er toe geleid dat we onze eerste ‘repetitie’ bij haar aan huis hebben gehad en dat we de stukken tijdens de uitvaart ten gehore hebben gebracht.

Waarom ik dit met jullie wil delen? Om het volgende: Wij zongen met volle overgave en vreugde. Zo mooi dat die intense gloed, vreugde en warmte bij het zingen samen kunnen vallen met momenten van diep verdriet. Dat muziek die ruimte biedt in klank en tekst, dat je daar diepgaand met elkaar één bent. Wellicht zelfs dat dit het moment van het mogen loslaten, sterven in dit geval, geholpen heeft. Ze stierf uiteindelijk binnen drie dagen.

Het Requiem van Mozart verbindt en bevrijdt. Waarom komt Lt. kol. Esmeralda Kleinreesink bij dit meezingconcert over haar werk vertellen?

Esmeralda zingt al een paar jaar af en toe mee met onze concerten. Persoonlijk ken ik helemaal geen mensen die werken in militaire sfeer, laat staan een vrouw. Dus raakte ik geïnteresseerd. We raakten in gesprek en Esmeralda gaat dat met ons allen delen bij het Requiem van Mozart,dat in het teken van Dodenherdenking staat, maar ook in het teken van Bevrijding. Dat laatste verraste me en opende mij de ogen! Achteraf kijkend zie ik de parallel met mijn verhaal hierboven, of zoals de Johannes Passion slotkoor het kort verwoordt: Das Grab so euch bestimmet ist und keine Not umschliesst, macht mir den Himmel auf!

Esmeralda: “Op 5 mei 2020 zijn we 75 jaar bevrijd. Dat kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Vandaar dat we een heel speciale uitvoering van het Requiem van Mozart hebben op 2 mei. Ik kom dan ook vertellen over mijn uitzend-ervaringen. Hoe het voelt als je geen vrijheid hebt. En waar ik aan denk als ik “Dona nobis pacem” (geef ons vrede) zing tijdens het Requiem.”

Esmeralda Kleinreesink is een begenadigd verhalenverteller en de combinatie van haar verhaal met het grandioze Requiem van Mozart zal voor een onvergetelijke avond zorgen.

Tot zings!
Madeleine Ingen Housz
PassieProjecten