meer info over thematische jaartraining

Jiddische Niguns en Stemexpressie
Nigoens komen voort uit de Chassidische beweging

Jiddische Niguns en Stemexpressie met Madeleine Ingenhousz
waar woorden tekort schieten, daar begint de nigun. Het lied van de ziel, dat zich uitdrukt en zich oefent en laaft aan de melodie, die de ziel verdiept opent, doet opleven.
Nigun en stemexpressie willen precies het zelfde: je zo verbinden met wat je tot uitdrukking wilt brengen, dat je blij wordt met elke emotie die het licht mag zien, tot in verstilling of tot in extase.

Indianen liederen met hun hartslag – het lied van de Aarde

Alles, wat leeft is hun lied, alles wat vergaat is hun lied.
De wind, het vuur, de aarde, het water,
het is deel van onze aarde
in alle dingen klinkt een lied
naar Wildrose Sioux
De liederen van de Indianen zijn geen kunstliederen, nee, ze zijn verbonden met het leven van alle dag met de natuur, met rituelen, met de aarde. Juist dat helpt ons om terug keren naar in alle eenvoud zingen uit je hart. Je één te voelen met je zang en met elkaar. Het ritme is de hartslag die dat alles verbindt. De trommel is die hartslag. Heb je een handtrommel, neem hem mee!
If a thing is not repeated many times,
it has no substance and doesn’t cast a shadow.

Afrikaanse liederen
Bij zingende vrouwen uit Afrika heb je onmiddellijk een voorstelling: energie in de benen, dansen, meerstemmig, zonder gêne, verbonden, dans.
Liederen uit ZuidAfrika zijn vrijwel steeds voor een situatie of een viering. Geboorte rijping, huwelijk, dood , maar ook : op perron 2 vertrekt de trein naar Pretoria.
De liederen vragen jouw totale enthousiasme. En die manier van zingen maakt vrolijk. Ritme is de stuwende kracht. Die leeft in onderlijf en benen. En juist daarom is het voor ons Europeërs zo'n uitdaging je er in te begeven. We werken die langere weekeind ook met Sourdo en taketina. Taketina is ontwikkeld om ons westerlingen een stapje dichter bij te brengen in de wereld van ritme en vitaliteit
Had je thuis nog een trommel slapend? Neem hem mee!


Zang uit Georgië
ooit de paradijs tuin van de sovjet Unie, nu het land met een prachtige Unesco erfgoed zang cultuur. De eigen harmonie, wijze van zingen en wijze van vieren van zingen is uniek in de wereld

Ter beveiliging: vul in wat de kleur van gras is: