Nieuwsbrief

U kunt zich via het onderstaande formulier inschrijven voor de nieuwsbrief.

Inschrijven
Uitschrijven21:16, 21 september 2014
The photographs bonelg to me, James G. Mundie. Only the last photograph was taken at NMHM. The rest come from Museum Vrolik (Amsterdam) and Museum Bleulandinum (Utrecht).Look for my new "Cabinet of Curiosities" website coming soon (www.mundieart.com/cabinet).
door: BAXr4b4dyzXn
Nieuwsbrief Passieprojecten: Iedereen kan zingen, of niet soms?

image
Iedereen kan zingen, maar klopt dat eigenlijk wel?
 
Overal en altijd loop ik te roepen: 'iedereen kan zingen', of 'toondoofheid bestaat niet'. Ik ben er van harte van overtuigd. Maar toch is het belangrijk om een nuance aan te brengen.

Met PassieProjecten voeren we veel verschillende meezingprojecten uit. Wij zitten er nog volop in, maar kijken al terug op een overvloedig, weelderig zangjaar. Van de Hohe Messe naar Bach's grootse kerstlied. Via Stabat Mater met zoveel zingende vrouwen naar de Mattheus Passion. En nu werken we toe naar de twee Duitse Requiems: Schütz en Brahms. In de aanloop naar elk concert toe is er altijd die gezonde spanning of het wel goed komt, of het wel zal lukken. En telkens weer is er na afloop dat gevoel dat we allemaal winnaars zijn. -Dat is in de sportwereld wel anders!-  We doen het met z'n allen en iedereen kan zingen. Maar toch zou lang niet iedereen aan al die projecten mee kunnen doen. Het ene project vraagt nu eenmaal meer kennis van zaken dan het andere.
 
Onze hersenen ontwikkelen zich volop in die gebieden waar we veel aandacht aan geven. En naarmate je je toelegt op iets, voel je je in een gebied volkomen thuis. Wie ooit heeft leren noten lezen, kijkt vol bewondering naar iemand die uit het hoofd kan spelen en vice versa. Bij Passieprojecten hebben we daarom voor de meezingconcerten een indeling in moeilijkheidsgraad. Ben je thuis binnen een bepaald niveau, dan kun je binnen datzelfde niveau verschillende projecten doen. Vond je Stabat Mater van Pergolesi leuk, dan is Gloria van Vivaldi iets voor jou! Beide projecten zijn niveau 2 en worden in de periode na kerst uitgevoerd. Heb je genoten van de Hohe Messe in september 2017? Dan is Tranen en Troostende Engelen een mooie uidaging op een vergelijkbaar niveau in de herfst van 2018! Maar natuurlijk kun je je ook wagen aan een nieuw niveau. Na Pergolesi is het Weihnachts Oratorium wellicht een mooie uitdaging. Maar dan moet je wel op tijd aan het studeren gaan en de stoomcursus niet overslaan. 

Ja dus, iedereen kan zeker zingen. Maar het is goed om dat op je eigen niveau te doen. Om uitgedaagd te worden en nieuwe dingen te ontdekken, zonder daarbij constant op je tenen te moeten lopen. Op onze website staan al veel van de meezingconcerten voor het nieuwe seizoen omschreven.

In deze nieuwsbrief aandacht voor het project Tranen en Troostende Engelen (niveau 4): gebaseerd op de inbreng van velen die aan de Hohe Messe hebben deelgenomen. VEEL DANK daarvoor! En ook aandacht voor diverse andere projecten, zoals een meezingavond in de Lukaskerk in Ermelo en een tweede Masterclass ademhalen, na het succes van de eerste editie van afgelopen maart.

Iedereen kan zingen: op eigen niveau!
Tot zings!
Madeleine
Meezingavond Ermelo
Ermelo, vrijdag 20 april

Madeleine werd geboren in Ermelo en werd door het tjdschrift Naober gevraagd daarover te vertellen. Een en ander leidde ertoe dat er nu een gratis meezingavond gepland staat. Een avond vol Come Together-songs uitgevoerd door Madeleine samen met haar dochter Flora. Wees welkom op 20 april in de Lukaskerk in Ermelo!
 
Interesse? Lees meer!

 

Tranen en troostende engelen
Driebergen, zondag 24 juni en daarna vanaf 9 september

Eens per 2 jaar voeren we de Hohe Messe uit, maar wat te doen in het jaar daar tussenin? Ideeën waren er te over, maar ze werden steeds maar geen plan. Twee maanden geleden vroeg Madeleine de betreffende zangers mee te denken en de reacties waren overweldigend. En ja, eindelijk, het plan staat op de rit en je kunt je aanmelden.
Centraal staat een prachtige reeks vocale muziek, samengesteld van Schütz tot eigentijds. Van groot verdriet tot troostende hymne van Rachmaninoff. De aftrap is op zondagmiddag 24 juni en vanaf 9 september gaan we weer door. Dit project heeft niveau 4.

Interesse? Lees meer!
  
Meezingochtend
Austerlitz, zondag 22 april 2018

Wat is er nu fijner dan uit volle borst te zingen? Op deze meezingochtend in het Beauforthuis doen we dat! Ben je geschoold of zing je alleen onder de douche? Maakt niet uit - samen maken we er een heerlijke ochtend van, want het gaat niet om de techniek en het niveau, maar om het plezier en de energie.
Madeleine Ingen Housz, Inge van Keulen en pianist Ronald van Eunen nemen u mee met speelsheid als muzikaal gereedschap (niveau 1).

Interesse? Lees meer!
 
Masterclass Ademhaling
Driebergen, zaterdag 5 mei 2018

Hoe belangrijk is ademhaling? Welk type ademhaling past bij mij? Wat zijn de verschillen? Kan ik er mijn immuunsysteem, energieniveau en gezondheid mee beïnvloeden? Kan ademhaling mij helpen bij een burn-out of bij slapeloosheid?
Afgelopen maart vond er al een msterclass ademhaling plaats. Omdat er veel interesse was, volgt er nu een tweede dag. Kom dus een dagje ademhalen bij Jerome Wehrens! En verbaas je welke diepgaande effecten ademhaling op je hele systeem kan hebben.

Als deze vragen je prikkelen, dan mag je deze ademworkshop van niet missen!

Interesse? Lees meer!