Nieuwsbrief

U kunt zich via het onderstaande formulier inschrijven voor de nieuwsbrief.

Inschrijven
Uitschrijven21:16, 21 september 2014
The photographs bonelg to me, James G. Mundie. Only the last photograph was taken at NMHM. The rest come from Museum Vrolik (Amsterdam) and Museum Bleulandinum (Utrecht).Look for my new "Cabinet of Curiosities" website coming soon (www.mundieart.com/cabinet).
door: BAXr4b4dyzXn
Nieuwsbrief PassieProjecten - Zingen: meer dan zingen alléén!

image
Een jaartraining stemexpressie doen? Waarom? Is dat een zangles in groepsvorm? Een verkapte psychotherapie? Of misschien stembevrijding à la Jan Kortie? Wat leer je daar eigenlijk?
 
Een generatie terug moest je zingen leren. Je moest goed studeren, ademsteun oefenen en dan maar hopen dat de dirigent er iets positiefs van zei. Sommigen van ons dragen dat gedachtengoed nog als een erflast met zich mee.
 
Maar intussen voltrekt zich stilletjes een ware omwenteling in ons denken met betrekking tot zingen. Zingen is niet meer alleen een serieuze aangelegenheid, maar het maakt mensen blij en slimmer. Zingen bevordert de gezondheid, geeft nieuwe energie, brengt mensen in contact en is goed voor de sociale ontwikkeling.
 
En dat is wat in detail zichtbaar wordt bij (ex-)deelnemers aan de jaartraining. Natuurlijk is het zangles en zingen de meesten na afloop van het traject voller, vrijer, hoger, lager, zuiverder, met meer moed of minder hees. Maar vooral blijkt de jaartraining een prikkel om meer richting te geven aan wat je van harte zou willen doen.
 
Ter voorbeeld: een deelneemster wiens vak het is om met mensen te zingen, was met de jaartraining toe aan een nieuwe impuls. Even niet de leraar zijn, maar gewoon de deelnemer. Helaas kan ze nu niet komen naar de reünie van de jaartraining, want ze heeft zo'n toeloop van nieuwe leerlingen en cliënten! Ja, de wet van energie doet zijn stille werk.
 
Of ik denk aan die deelnemer die via zijn werk een zangworkshop met zijn collega's moest doen en dat zingen zo vreselijk irritant vond, dat hij dacht: kennelijk moet ik hier iets mee. Er liep op dat moment behoorlijk veel scheef in zijn sociale leven. Wat een durf van hem om op zo'n basis mee te komen doen! En wat een prachtige ontwikkeling naar openheid was het gevolg. Met de nodige humor en drempels kwam er een verandering op gang, waarbij mensen tot vrienden werden.
 
Dat kan een jaartraining dus zijn. Wil je eens uitproberen of het voor jou een mooie opstap kan zijn? Op 25 november organiseren we een kennismakingsdag. In 2018 gaan we in verschillende weekenden verspreid over het jaar aan de slag.
 
En natuurlijk organiseren we niet alleen de jaartraining. Ook veel andere projecten staan op stapel. Lees hieronder meer, of ga direct naar onze website voor kaarten en informatie.
Vind je het prettig om een compleet overzicht te hebben van ons meezingconcerten in het seizoen 2017/2018? Download hier een A4tje om uit te printen, op te hangen en te verspreiden.

En verder: Tot zings!
Team PassieProjecten
 
Hohe Messe - kom luisteren!
Utrecht, zaterdag 14 oktober

Wie de Matthäus Passion kent, kent dikwijls de Hohe Messe niet. Onze meest geoefende zangers en een super gemotiveerd orkest gaan deze bijzondere mis van Bach uitvoeren op zaterdag 14 oktober in de Geertekerk in Utrecht. Een uniek concert met solisten die ware barok-specialisten zijn. 

Er zijn nog plaatsen in de kerk voor toehoorders. Kom dus luisteren en kennismaken met dit grootse werk van Bach.

Bestel hier je luisterkaarten

 
Tinnitus en zingen
Driebergen, vrijdag 27 oktober

Heb je problemen met oorsuizen? Tja, dat er nog geen geneesmiddel is tegen Tinnitus, dat weten we. Maar dat je er beter mee om kunt gaan middels ademhalingsoefeningen en ontspanning, dat weten (te) weinigen.

Henriette Bakker, musicus, weet er alles van. Zij werd specialist op Tinnitus Adem Therapie.Zo kwam Madeleine met haar in contact. Geen valse beloftes, maar een beter begrip en oefeningen die helpen er beter mee om te gaan.Kom meedoen en leer een betere aanpak zelf ter hand te nemen!

Interesse? Lees meer!
 
Stem 1-daagse
Driebergen, zaterdag 25 november

“Zingen is een deel van mijn leven geworden. Jaren geleden deed ik een stemcursus en de inhoud daarvan werkt nog steeds door. Ik zing nu regelmatig en heel graag.”

Onlangs kregen we deze reactie van een oud-deelnemer. Wat fijn om te horen! Wil je het ook eens proberen? Wat houdt je tegen? Ben je hees? Durf je misschien niet? Zing je vals? Echt, je kunt veel meer dan je denkt. Geef jezelf de kans en kom. Neem die drempels maar gewoon mee.

Interesse? Lees meer!
 


 
Jaartraining Stemexpressie
Driebergen, diverse data 2017-2018

Zoals hierboven aangegeven: een boost voor je stem!

Kom kennismaken op vrijdag 25 november en schrijf je in voor de jaartraining: 4 inspirerende weekenden om gezamenlijk en individueel op een verfrissende manier jezelf te herontdekken!

Interesse? Lees meer!
 


 
Weihnachts Oratorium Meezingconcert 2017
Utrecht, zaterdag 23 december
Stoomcursus sopranen en alten: 10 en 17 december (zo. middag)
Stoomcursus tenoren en bassen: 8 en 15 december (vrij. avond)
Studieavond: 19 december

En, hoe bereid u zich voor op het Weihnachts Oratorium? Madeleine sprak laatst een groepje vrouwen die samen wilden oefenen en wat advies vroegen. Beladen met studietips, een zonnig humeur, opnames van lastige plekken en veel voor- en nazingen gingen ze weer naar huis. Wat leuk, zo’n tijdig initiatief!

Heb je je ook al aangemeld voor dit mooie meezingproject? Zien we je straks bij de stoomcursus? Wees welkom!

Interesse? Lees meer!
 
Stabat Mater Pergolesi
Utrecht, 14 oktober

Regelmatig krijgt Madeleine de vraag van meezing-nieuwkomers of ze wel mee kunnen doen als ze niet zo goed kunnen noten lezen. Haar antwoord: begin eens met Stabat Mater van Pergolesi.

Bloedmooi, tweestemmig voor vrouwen en een uitstekende mix van zingen op je gehoor en noten lezen. De ideale opstart naar méér! En uiteraard zijn ook doorgewinterde experts van harte welkom om deze prachtige klassieker mee te zingen. Meld je aan!
 
Interesse? Lees meer!
 
Exequien van Heinrich Schütz
Repetities vanaf vrijdag 9 februari
Uitvoering: Austerlitz, vrijdag 4 mei

Houd je van zingen in een kleinkoor? Of je doe je mee aan de Hohe Messe en wil je ook in 2018 weer een uitdaging in je agenda noteren? Dan is er het prachtige koor- en solisten werk van Heinrich Schütz: De musikalische Exequien.

De solo's verdelen we onderling, wie wil en kan. De studiedagen horen er vanzelf bij. We voeren het uit op 4 mei, in de prachtige ruimte van het Beaufort-huis in Austerlitz. Om 5 minuten over 20.00, direct na de Nationale Dodenherdenking. 

Interesse? Lees meer!
 
Brahms - Ein Deutsches Requiem
Amsterdam, zaterdag 28 april

Op de zaterdag voor de Nationale Dodenherdenking, 28 april 2018, organiseert PassieProjecten een meezingconcert met het Deutsches Requiem van Johannes Brahms. Zovelen kennen dit stuk en willen het graag nog eens zingen, zonder al die studieavonden. Dat kan!

Titia van Heyst en Berend Eijkhout zijn onze bevlogen solisten. Lees meer en meld je aan voor dit unieke concert in de Dominicuskerk in Amsterdam.
 
Interesse? Lees meer!