Nieuwsbrief

U kunt zich via het onderstaande formulier inschrijven voor de nieuwsbrief.

Inschrijven
Uitschrijven21:16, 21 september 2014
The photographs bonelg to me, James G. Mundie. Only the last photograph was taken at NMHM. The rest come from Museum Vrolik (Amsterdam) and Museum Bleulandinum (Utrecht).Look for my new "Cabinet of Curiosities" website coming soon (www.mundieart.com/cabinet).
door: BAXr4b4dyzXn
Nieuwsbrief PassieProjecten - Singing in the brain!

image
Voel je wel eens oxytocine stromen?

In de zomerweek zongen wij dit jaar met onze deelnemers volksmuziek en klassiek naast elkaar. Volksmuziek uit Afrika, uit Litouwen en diverse Jiddische liederen. En daarnaast ook klassiek: een korte, o zo mooie mis van Haydn. Juist die schijnbare tegenstelling, daar houd ik van! De volksmuziek ‘universeel openbaar kunstbezit’ die ons helpt om voluit te gaan, naast de klassieke muziek van één maker, één componist, die ons na instudeer- inspanning in contact brengt met zulke prachtige samenklanken. Ooit gingen die klanken door één brein, die alles noteerde en daarna klinkt het door vele kelen en stelt het ons in staat om sámen muziek te maken.

Wonderlijk eigenlijk dat contrast, maar wat heerlijk om samen met onze deelnemers volksmuziek en klassiek naast elkaar te ervaren. Muziek verbindt en meezingen verbindt, wat je ook zingt!

Sinds mei 2017 is een boek verschenen waarin allemaal te lezen staat wat er in dat brein van ons plaats vindt om die saamhorigheid tot stand te brengen: Singing in the Brain, van Erik Scherder. En wij deden mee aan het ontstaan van dat boek! Was je er bij op 19 maart vorig jaar in de Dominicus, toen Scherder bij ons een inleiding hield? Voelde je toen ook oxytocine? Ik niet, ik voelde wel wat, ik voelde zelfs heel veel, maar nu snap ik het pas: dàt was oxytocine, Ja natuurlijk! Lees pagina 167 van Erik’s boek er maar op na, hoe hij die Meezing Mattheus Passion bij ons beleefde! In deze bijlage lees je de betreffende passage uit het boek.

Wat tref je aan in deze nieuwsbrief? Natuurlijk: klassiek èn come-together-zingen, met volksmuziek als uitgangspunt. En daarnaast de klassieke werken, zoals je van ons gewend bent. En schrijf in ieder geval alvast in je agenda: Brahms Deutsches Requiem, 28 april 2018.

Tot zings,
Madeleine
Team PassieProjecten
Meezing-ochtenden in Beauforthuis
Austerlitz, 1 oktober, 3 december, 24 december

Wat is er nu fijner dan uit volle borst te zingen? Op deze meezingochtenden doen we dat! Kom naar het Beauforthuis en laat je verrassen door de aanpak van Inge van Keulen en Madeleine Ingenhousz: twee heuvelrug- zangdocenten-dirigenten die de koppen bij elkaar steken.

Ben je geschoold of zing je alleen onder de douche? Maakt niet uit: samen maken we er een heerlijke ochtend van, want het gaat niet om de techniek en het niveau, maar om het plezier en de energie!

Interesse? Lees meer!
 
Stem 1-daagse
Driebergen, 18 november

Op 1 november gaan we weer op ontdekkingstocht naar je stem. Samen en soms alleen, als je dat wilt. Je stem laten horen is zo’n kwetsbaar gebied.

Tijdens de stem-1-daagse helpt Madeleine je gehoor te geven aan de impulsen van je lichaam, je klankkast. Met hart en ziel, maar ook met grond onder de voeten. Vrijheid, plezier, het lichaam in cadans: daar zijn we naar op zoek. Doe je mee?

Interesse? Lees meer!
 
Tinnitus en zingen
Driebergen, 27 oktober

Last van verminderd goed gehoor? of last van oorsuizen? Henriette Bakker, musicus, weet er alles van. Zij werd specialist op Tinnitus Adem Therapie.
Zo kwam Madeleine met haar in contact. Geen valse beloftes, maar een beter begrip en oefeningen die helpen er beter mee om te gaan.

Een dag voor iedereen die vrijer wil zingen en minder last wil ervaren van tinnitus of hyperacusis, of kampt met overmatige spanning in zijn of haar lichaam.

Interesse? Lees meer!
 
Jaartraining Stemexpressie
Driebergen, 25 november Kennismakingsdag

Een boost voor je stem! Zin in zingen? Ja gewoon: heb je zin om te zingen? Of zelfs een diep verlangen? Wil je vitaliteit en zelfvertrouwen en speelsheid terugwinnen? Vaak botst er iets van binnen tussen verlangen en op de rem staan.
De Jaartraining Stemexpressie geeft je volop de kans het experiment met jezelf aan te gaan. Het geeft dikwijls een diepgaande en verfrissende impuls aan jezelf én aan het zingen.

Kom kennismaken op vrijdag 25 november en schrijf je in voor de jaartraining: 4 inspirerende weekenden om gezamenlijk en individueel op een verfrissende manier jezelf te herontdekken!

Interesse? Lees meer!
 


Weihnachts Oratorium Meezingconcert 2017
Utrecht, zaterdag 23 december
Stoomcursus sopranen en alten: 10 en 17 december (zo. middag)
Stoomcursus tenoren en bassen: 8 en 15 december (vrij. avond)
Studieavond: 19 december

Het Weihnachts Oratorium, door Bach geschreven in de jaren 1734 en 1735. PassieProjecten organiseert op zaterdag 23 december 2016, vlak voor kerstmis, in de Utrechtse Geertekerk dit bijzondere meezingconcert. Gevorderde of beginnende zangers: een mooiere voorbereiding op de Kersttijd is bijna niet denkbaar!

Voor een ieder die extra wil oefenen en samen naar het evenement toeleven zijn er weer stoomcursussen. Ook organiseren we wederom een gezamenlijke oefenavond op 19 december, een fantastische opmaat voor de uitvoering. Wie kan, die komt.

Interesse? Lees meer