Passie Projecten - Zin in Zingen
linkedin facebook twitter divider nieuwsbrief divider zoeken agenda winkelmandje

Nieuws

Nieuwsbrief PassieProjecten - Een inspirerend bouwwerk

17 oktober 2018
image image image image image

Met het project kamerkoor werken we toe naar ons concert op zaterdag 20 oktober a.s. Er staan diverse vocale werken van Vroeg-Barok tot eigentijds op het repertoire. Een uitdaging is het werk van componist Pärt. “Ja, leuk”, dachten velen. Maar sommigen begonnen me al te waarschuwen: “De noten zijn makkelijk, maar bij ons koor thuis klonk het nergens naar, al die statische noten en al die rusten. Madeleine, ik raad je aan dat stuk maar even aan de kant te schuiven. Het werd gewoon geen muziek.”

Tijdens de oefendagen sloegen we een andere route in: we tellen met onze voeten en mond: één twee drie vier, één twee drie vier, hardop. O hellup! Hoe langzaam kunnen we dat? Pärt vraagt 40 tellen per minuut, dat is nog veel langzamer dan een seconde (60) per tel. Ojee, dat redden we niet. En dus nemen we het tempo sneller, zodat we het gezamenlijk aankunnen. We horen en zien de voeten en we blijven tellen. Maar nu ieder zijn eigen stem: de bas en de alt zeggen: één twee drie en de sopraan zet in bij tel drie: drie vier een. En nog eens de tenor: vier een.

Langzaam begint het een passend en inspirerend bouwwerk te worden. Madeleine geeft een teken en ineens klinkt en staat het als een huis: DA PACEM DOMINE IN DIEBUS NOSTRIS. Geef vrede Heer in onze dagen. Dat zongen we al eeuwen, maar misschien moeten we dat in deze tijd nog iets luider laten horen!

Willen jullie ons tempo, ons plezier en onze mooie samenzang beluisteren? Kom dan zaterdag 20 oktober naar het Begijnhofje Amsterdam. Om 15.15 uur start ons concert in de Engelse kerk aldaar.

Wat er verder o.a. bij ons te doen is de komende herfst:

 • Kom meezingen met het Weihnachts Oratorium. De combinatie van cantates is dit jaar zo'n mooie uitdaging: 1, 2, 5 en 6. Herders en koningen, intieme toewijding naast strijd en lofzang. De stoomcursussen hiervoor starten op 25 november (A-S) en 30 november (B-T).
 • Er is een gloednieuwe jaarcyclus, waar je je ook per weekend voor kunt inschrijven. Je kunt dus je eigen menu samenstellen. De cyclus wordt gevormd door vier weekenden waarin vier diverse culturen centraal staan. Culturen die ons elk op zeer eigen wijze inspireren.
  • Jiddische liederen en niguns: de ziel wil zingen
  • Indianenliederen: we vieren de verbinding tussen hemel en aarde en onszelf.
  • Afrika: ervaar de energie waarmee zij zingen, deze komt uit de benen. Zang en beweging doortrilt hun hele lichaam, daar kunnen wij wel wat van leren!
  • Georgië: de eigen zangcultuur is niet voor niets Unesco cultuur erfgoed en de eigenzinnige samenklank en wijze van zingen geeft ons enorme kracht en verbinding
 • Na 2 workshops “Vrouwen kom in je kracht, zing Tenor” hebben we wegens de vele vragen 2 nieuwe data gepland: 7 december en 11 januari.
Tot zings!
Team PassieProjecten