Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Nieuws

Nieuwsbrief Passieprojecten: Iedereen kan zingen, of niet soms?

12 april 2018
image image image image image

Iedereen kan zingen, maar klopt dat eigenlijk wel?

Overal en altijd loop ik te roepen: 'iedereen kan zingen', of 'toondoofheid bestaat niet'. Ik ben er van harte van overtuigd. Maar toch is het belangrijk om een nuance aan te brengen.

Met PassieProjecten voeren we veel verschillende meezingprojecten uit. Wij zitten er nog volop in, maar kijken al terug op een overvloedig, weelderig zangjaar. Van de Hohe Messe naar Bach's grootse kerstlied. Via Stabat Mater met zoveel zingende vrouwen naar de Mattheus Passion. En nu werken we toe naar de twee Duitse Requiems: Schütz en Brahms. In de aanloop naar elk concert toe is er altijd die gezonde spanning of het wel goed komt, of het wel zal lukken. En telkens weer is er na afloop dat gevoel dat we allemaal winnaars zijn. -Dat is in de sportwereld wel anders!- We doen het met z'n allen en iedereen kan zingen. Maar toch zou lang niet iedereen aan al die projecten mee kunnen doen. Het ene project vraagt nu eenmaal meer kennis van zaken dan het andere.

Onze hersenen ontwikkelen zich volop in die gebieden waar we veel aandacht aan geven. En naarmate je je toelegt op iets, voel je je in een gebied volkomen thuis. Wie ooit heeft leren noten lezen, kijkt vol bewondering naar iemand die uit het hoofd kan spelen en vice versa. Bij Passieprojecten hebben we daarom voor de meezingconcerten een indeling in moeilijkheidsgraad. Ben je thuis binnen een bepaald niveau, dan kun je binnen datzelfde niveau verschillende projecten doen. Vond je Stabat Mater van Pergolesi leuk, dan is Gloria van Vivaldi iets voor jou! Beide projecten zijn niveau 2 en worden in de periode na kerst uitgevoerd. Heb je genoten van de Hohe Messe in september 2017? Dan is Tranen en Troostende Engelen een mooie uidaging op een vergelijkbaar niveau in de herfst van 2018! Maar natuurlijk kun je je ook wagen aan een nieuw niveau. Na Pergolesi is het Weihnachts Oratorium wellicht een mooie uitdaging. Maar dan moet je wel op tijd aan het studeren gaan en de stoomcursus niet overslaan.

Ja dus, iedereen kan zeker zingen. Maar het is goed om dat op je eigen niveau te doen. Om uitgedaagd te worden en nieuwe dingen te ontdekken, zonder daarbij constant op je tenen te moeten lopen. Op onze website staan al veel van de meezingconcerten voor het nieuwe seizoen omschreven.

In deze nieuwsbrief aandacht voor het project Tranen en Troostende Engelen (niveau 4): gebaseerd op de inbreng van velen die aan de Hohe Messe hebben deelgenomen. VEEL DANK daarvoor! En ook aandacht voor diverse andere projecten, zoals een meezingavond in de Lukaskerk in Ermelo en een tweede Masterclass ademhalen, na het succes van de eerste editie van afgelopen maart.

Iedereen kan zingen: op eigen niveau!
Tot zings!
Madeleine