Passie Projecten - Zin in Zingen
linkedin facebook twitter divider nieuwsbrief divider zoeken agenda winkelmandje

Nieuws

Nieuwsbrief PassieProjecten - Singing in the brain!

12 september 2017
image image image image image

Voel je wel eens oxytocine stromen?

In de zomerweek zongen wij dit jaar met onze deelnemers volksmuziek en klassiek naast elkaar. Volksmuziek uit Afrika, uit Litouwen en diverse Jiddische liederen. En daarnaast ook klassiek: een korte, o zo mooie mis van Haydn. Juist die schijnbare tegenstelling, daar houd ik van! De volksmuziek ‘universeel openbaar kunstbezit’ die ons helpt om voluit te gaan, naast de klassieke muziek van één maker, één componist, die ons na instudeer- inspanning in contact brengt met zulke prachtige samenklanken. Ooit gingen die klanken door één brein, die alles noteerde en daarna klinkt het door vele kelen en stelt het ons in staat om sámen muziek te maken.

Wonderlijk eigenlijk dat contrast, maar wat heerlijk om samen met onze deelnemers volksmuziek en klassiek naast elkaar te ervaren. Muziek verbindt en meezingen verbindt, wat je ook zingt!

Sinds mei 2017 is een boek verschenen waarin allemaal te lezen staat wat er in dat brein van ons plaats vindt om die saamhorigheid tot stand te brengen: Singing in the Brain, van Erik Scherder. En wij deden mee aan het ontstaan van dat boek! Was je er bij op 19 maart vorig jaar in de Dominicus, toen Scherder bij ons een inleiding hield? Voelde je toen ook oxytocine? Ik niet, ik voelde wel wat, ik voelde zelfs heel veel, maar nu snap ik het pas: dàt was oxytocine, Ja natuurlijk! Lees pagina 167 van Erik’s boek er maar op na, hoe hij die Meezing Mattheus Passion bij ons beleefde! In deze bijlage lees je de betreffende passage uit het boek.

Wat tref je aan in deze nieuwsbrief? Natuurlijk: klassiek èn come-together-zingen, met volksmuziek als uitgangspunt. En daarnaast de klassieke werken, zoals je van ons gewend bent. En schrijf in ieder geval alvast in je agenda: Brahms Deutsches Requiem, 28 april 2018.

Tot zings,
Madeleine
Team PassieProjecten