Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Nieuws

Nieuwsbrief PassieProjecten - Zingen: meer dan zingen alléén!

4 oktober 2017
image image image image image

Een jaartraining stemexpressie doen? Waarom? Is dat een zangles in groepsvorm? Een verkapte psychotherapie? Of misschien stembevrijding à la Jan Kortie? Wat leer je daar eigenlijk?

Een generatie terug moest je zingen leren. Je moest goed studeren, ademsteun oefenen en dan maar hopen dat de dirigent er iets positiefs van zei. Sommigen van ons dragen dat gedachtengoed nog als een erflast met zich mee.

Maar intussen voltrekt zich stilletjes een ware omwenteling in ons denken met betrekking tot zingen. Zingen is niet meer alleen een serieuze aangelegenheid, maar het maakt mensen blij en slimmer. Zingen bevordert de gezondheid, geeft nieuwe energie, brengt mensen in contact en is goed voor de sociale ontwikkeling.

En dat is wat in detail zichtbaar wordt bij (ex-)deelnemers aan de jaartraining. Natuurlijk is het zangles en zingen de meesten na afloop van het traject voller, vrijer, hoger, lager, zuiverder, met meer moed of minder hees. Maar vooral blijkt de jaartraining een prikkel om meer richting te geven aan wat je van harte zou willen doen.

Ter voorbeeld: een deelneemster wiens vak het is om met mensen te zingen, was met de jaartraining toe aan een nieuwe impuls. Even niet de leraar zijn, maar gewoon de deelnemer. Helaas kan ze nu niet komen naar de reünie van de jaartraining, want ze heeft zo'n toeloop van nieuwe leerlingen en cliënten! Ja, de wet van energie doet zijn stille werk.

Of ik denk aan die deelnemer die via zijn werk een zangworkshop met zijn collega's moest doen en dat zingen zo vreselijk irritant vond, dat hij dacht: kennelijk moet ik hier iets mee. Er liep op dat moment behoorlijk veel scheef in zijn sociale leven. Wat een durf van hem om op zo'n basis mee te komen doen! En wat een prachtige ontwikkeling naar openheid was het gevolg. Met de nodige humor en drempels kwam er een verandering op gang, waarbij mensen tot vrienden werden.

Dat kan een jaartraining dus zijn. Wil je eens uitproberen of het voor jou een mooie opstap kan zijn? Op 25 november organiseren we een kennismakingsdag. In 2018 gaan we in verschillende weekenden verspreid over het jaar aan de slag.

En natuurlijk organiseren we niet alleen de jaartraining. Ook veel andere projecten staan op stapel. Lees hieronder meer, of ga direct naar onze website voor kaarten en informatie.
Vind je het prettig om een compleet overzicht te hebben van ons meezingconcerten in het seizoen 2017/2018? Download hier een A4tje om uit te printen, op te hangen en te verspreiden.

En verder:

Tot zings!
Team PassieProjecten