Passie Projecten - Zin in Zingen
facebook youtube divider zoeken agenda winkelmandje

Nieuws

Nieuwsbrief PassieProjecten - Je kúnt het dus leren!

21 april 2017
image image image image image

Ruim 450 meezingers, het orkest, de 25 kinderen van de Zeister Vrije School, meer dan 400 luisteraars, twee volle kerken met de warme klanken van de Matthäus en de Johannes Passion: wij kunnen terugkijken op twee zeer geslaagde meezingconcerten. Op onze website hebben we enkele foto's geplaatst voor hen die willen terugblikken. En graag delen we ook onderstaand verhaal van Monique Hollman met u: zij heeft op prachtige wijze haar ervaringen genoteerd.

Ook meedoen aan onze meezingconcerten of aan een stem 1-daagse of de zomerweek in augustus? Graag wijzen wij u hieronder op de aanstaande activiteiten van PassieProjecten. De stoomcurssusen van het Requiem van Mozart starten al snel! Een overzicht van alle meezingconcerten in najaar 2017/voorjaar 2018 vindt u hier. Kom en zing mee!

"Middenin de stoomcursus voor de Matthäus (het moet 2014 geweest zijn) verduidelijkte Madeleine een interval aan de hand van een kinderliedje dat iedereen kende. Ze nodigde ons uit om deel te nemen aan haar ‘koristenscholing’ waar ze nog meer van dat soort kennis zou wakker schudden. Op mijn verzoek (je weet hoe die Amsterdammers zijn) startte ze ook een cursus in Amsterdam, hoe ver van Driebergen ook.

Om de kosten te drukken kwamen we bij elkaar bij een van de deelnemers thuis. Madeleine op de ov-fiets en soms zelfs haar accordeon op de rug, zo kwam ze ons koristen scholen. Dat was schrikken! Van een kwintencirkel hadden we wel gehoord, maar we hadden er geen enkele fiducie (in ieder geval ik) dat we ooit zouden snappen wat dat ding voorstelde. Totdat we liggend op de grond op grote vellen papier het systeem doorgrondden terwijl Madeleine met behulp van haar vingers hele en halve afstanden uitbeeldde. Geen trucs, geen foetjes, geen ezelsbruggetjes. Pas als de logica (het kwartje) op zijn plek was gevallen mochten we een schema in ons schriftje schrijven. Snappen, weten, horen. En dan maar spieken in je schriftje met zwaar bevochten ontdekkingen om van ieder muziekstuk de toonsoort te kunnen bepalen. Dat ik dat opeens kon!

Het is natuurlijk maar een kant van het verhaal. Want de ontroering die zich van ons meester maakte op vrijdag 14 april j.l. tijdens het zingen van ‘de mooiste Johannes ooit’, laat zich nauwelijks beschrijven. Wel zichtbaar was de nóg beter geworden expressie in de directie van Madeleine. Dat ze pedagogisch en didactisch sterk is, wisten we al (zie boven). Maar dat ze ons ook kon optillen, laten wegkruipen en fluisteren, dat was nieuw.

Overigens: kleine sext? Erbarme dich."
Monique Hollman